Bronzba öntött férfi párbajtőr hétvége

máj 22, 2016 | Archív

Imre Géza szombati harmadik helye után férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) is bronzérmet nyert a párizsi Világkupa-versenyen. A mieink ezzel a

Imre Géza szombati harmadik helye után férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) is bronzérmet nyert a párizsi Világkupa-versenyen. A mieink ezzel a sikerrel negyedik helyre jöttek fel a világranglistán, és ez rendkívül jó jel a közelgő Eb, no meg az olimpia előtt. Női párbajtőrözőink Legnanóban a hatodik, női tőrözőink Tauberbischofsheimben a kilencedik helyen végeztek. Idehaza pedig párbajtőrben rendeztek kadet és junior válogatókat – már a következő szezon jegyében.

A vancouveri, Világkupa-győzelemmel összekötött, emlékezetes olimpiai kvalifikációt követően első alkalommal lépett pástra férfi párbajtőr válogatottunk a párizsi Világkupa-versenyen. A mieink a nyolcaddöntőben a rendkívül kellemetlen cseh válogatottal találkoztak, amely már tört borsot az orrunk alá ebben a szezonban. Nos, a bors elfogyott, az egyéni versenyen és a csapatversenyen egyaránt remeklő Imre Géza vezérletével a mieink az utolsó körben elhúztak a csehektől, és biztosan jutottak a legjobb nyolc közé (38:31). A négy közé jutásért a fiatal spanyol válogatott következett, és egy izgalmas csata. Géza megintcsak remekelt, az utolsó asszóban ennek ellenére Yulen Pereira beérte Rédli Andrást. Az “aranytust” azonban Bandi vitte be – miként Vancouverben többször is (39:38)… Az elődöntőben a világranglistát utcahosszal vezető franciák ezúttal legyőztek bennünket (41:45), de a bronzmeccsen, Izrael ellen kétséget sem hagytak Boczkó Gáborék afelől, hogy ők léphetnek fel a dobogóra (36:20). Ezzel a mieink két helyet ugrottak előre a világranglistán, és az Európa-bajnokság ugyan még hátravan, de minden valószínűség szerint ebből a pozícióból rajtolnak majd Rióban is. 

bocek párizs Boczkó Gábor újabb bronzérmet tehet be a vitrinjébe.

Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke a helyszínen követte végig a hétvégét, és így foglalta össze a látottakat: “Abszolút elégedettek lehetünk a történtekkel. Imre Géza egyéniben és csapatban is kimagasló teljesítményt nyújtott, a gratuláció természetesen az egész csapatnak jár, de neki különösen! Remek szombati bronzérme után a csapatnak is vezéregyénisége tudott lenni, és ez nagy teljesítmény. Előrébb kerültünk a világranglistán is, azt gondolom, hogy jó úton halad a férfi párbajtőrcsapat a közelgő Európa-bajnokság és  riói olimpia előtt.”

géza párizs Imre Géza egész hétvégén nagyszerűen vívott, két bronzéremmel térhet haza.

Dancsházy-Nagy Tamás, a válogatott vezetőedzője is érthetően elégedetten nyilatkozott: “Értékes mérkőzéseket nyertünk meg, és szoros küzdelemben vesztettünk a hazai páston vívó franciáktól. Azt hiszem, ez így rendben van, és visszaigazolja azt a munkát, melyet elvégzünk. A verseny közben ért bennünket a fantasztikus mester, Szőcs Bertalan halálhíre, megkétszerezett erővel, az ő tiszteletére vívtuk végig a versenyt, és ezért külön örülök, hogy dobogóra léphetett a válogatottunk.”

A vasárnapi további helyszíneken női csapataink léptek pástra. A legnanói női párbajtőrversenyen a mieink, és a szezon eddigi legjobb teljesítményét produkálták a hatodik helyükkel. Szász Emeséék a nyolcaddöntőben az olimpiai induló Egyesült Államokat győzték le, méghozzá rendkívül magabiztosan, 37:28-ra. A negyeddöntőben egy másik riói résztvevő, Észtország ellen nem sikerült az újabb bravúr (37:42), de az 5-8. helyért egy harmadik olimpiai kvalifikált, a francia válogatott ellen igen (37:35)! Az ötödik helyért a házigazda olaszok aztán jobbnak bizonyultak nálunk (26:33), mindazonáltal a hatodik helyezésért jár a gratuláció Kovács Iván együttesének (Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese).

Női tőrözőink Tauberbischosfheimben álltak rajthoz, és fiatal csapatunk (két olimpikonunk, Mohamed Aida és Knapek Edina, valamint Hopka-Varga Gabriella ezúttal nem lépett pástra) ezúttal vereséget szenvedett a lengyelektől a nyolcaddöntőben. A Jeszenszky Szilvia, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatott ezt követően hozta a kötelezőt, és Ausztria, majd Japán legyőzésével végül a kilencedik helyen végzett.

Idehaza eközben párbajtőrben rendeztek a junior és a kadet korosztálynak előválogatót, már a következő szezon jegyében. A férfiaknál Siklósi Gergely és Nagy Marcell, a nőknél a 14 éves Muhari Eszter (a junior mezőnyben!) és Borsody Emma győzött.

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Párizs, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 38:31 (Imre +7, Rédli +4, Boczkó -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 39:38 (Imre +6, Boczkó 0, Rédli -5).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 41:45 (Imre +1, Rédli +1, Somfai -2, Boczkó -4).

A 3. helyért: Magyarország-Izrael 36:20 (Rédli +6, Imre +6, Boczkó +4).

Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter, válogatott edző és edző: Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor).

Női párbajtőrcsapat Világkupa, Legnano, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 37:28 (Révész +7, Szász +6, Budai +1, Kun -5).

Negyeddöntő: Magyarország-Észtország 37:42 (Szász +5, Budai -2, Révész -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 37:35 (Révész +2, Budai +1, Szász 0, Kun -1).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 26:33 (Budai +2, Szász -2, Kun -7).

Végeredmény: 1. Kína, 2. Románia, 3. Észtország, …6. Magyarország (Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese).

Női tőrcsapat Világkupa, Tauberbischosfheim, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 35:43 (Lupkovics +2, Kreiss -4, Pásztor -6).

A 9-12. helyért: Magyarország-Ausztria 45:22 (Lupkovics +9, Pásztor +8, Kreiss +6).

A 9. helyért: Magyarország-Japán 45:30 (Pásztor +8, Lupkovics +6, Jeszenszky +1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …9. Magyarország (Jeszenszky Szilvia, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra).

Junior férfi párbajtőr előválogató, Nemzeti Sportcsarnok, 77 induló. Végeredmény: 1. Siklósi Gergely (Balaton), 2. Tóth Gergely (Pécs), 3. Bakos Bálint (Szombathely) és Koch Máté (Vasas), 5. Cziráki Bálint (Balaton), 6. Esztergályos Patrik (Tata), 7. Bende Bence (Szombathely), 8. Stubnya Márton (MTK). A döntőben: Siklósi-Tóth 15:11.

Kadet férfi párbajtőr előválogató, Nemzeti Sportcsarnok, 81 induló. Végeredmény: 1. Nagy Marcell (Vasas), 2. Pulit Krisztián (Hiperaktív), 3. Csere Bence (Balaton) és Régely András (Vasas), 5. Majnik Roland (BVSC), 6. Hosszú Dániel (Honvéd), 7. Pierson-Bartel Róbert (BVSC), 8. Gárdos Tamás (Balaton). A döntőben: Nagy-Pulit 15:8.

Junior női párbajtőr előválogató, Nemzeti Sportcsarnok, 72 induló. Végeredmény: 1. Muhari Eszter (MTK), 2. Kazár Dóra (AVA), 3. Csoknyai Lilla (Vasas) és Petri Renáta (AVA), 5. Nagy Kinga (Diósgyőr), 6. Szondi Laura (BVSC), 7. Ladányi Nelli (Szolnok), 8. Kolczonay Borbála (Fless). A döntében: Muhari-Kazár 15:12.

Kadet női párbajtőr előválogató, Nemzeti Sportcsarnok, 66 induló. Végeredmény: 1. Borsody Emma (BVSC), 2. Petri Renáta (BVSC), 3. Gnám Tamara (Tatabánya) és Kardos Edina (Vasas), 5. Petri Renáta (AVA), 6. Muhari Eszter (MTK), 7. Dékány Kinga (AVA), 8. Tombory Liza (Pécs). A döntőben: Borsody-Petri 15:9.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.