Bronzérmes a férfi kardcsapat

júl 21, 2014 | Archív

Az első csapatversenynapon bronzérmet nyert a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron. Mesterek: Decsi István, Navarrete József, Somlai Béla,

Az első csapatversenynapon bronzérmet nyert a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron. Mesterek: Decsi István, Navarrete József, Somlai Béla, Szabó Bence). A mieink a negyeddöntőben bravúrral győzték le Olaszországot, majd a Korea elleni vereséget követően a bronzéremért Szilágyi Áron fantasztikus fordításával a házigazda oroszoknál bizonyultak jobbnak. Női kardozóink a kilencedik helyen végeztek, férfi tőrcsapatunk nem jutott a 16 közé. (Nyilatkozatok és dobogós képek később!)

Helyszíni jelentésünk

A csapatversenyekkel új fejezet kezdődött Kazanyban, a vívó-világbajnokságon. Mi, magyarok, pláne reméltük, hogy új fejezetet nyithatunk, elvégre érem nélkül maradtunk az egyéni versenyeken. Igaz, esélyeseink helyt álltak, Szilágyi Áron és Szász Emese egyaránt ötödik lett, Rédli András a hosszabbításban kapott ki, de azért az elértnél többet várt kivétel nélkül valamennyi fegyvernem. 

 
A maga módján mindenki megtett mindent azért, hogy lassan az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos csapatversenyeken ne a rosszkedv, hanem a „csak azért is megmutatjuk” hangulat nyerjen teret, és női kardozóink csapatszelleme valóban példás volt. Azért említjük őket, mert az ő versenyükkel indult a vb befejező szakasza. 
 
A legfontosabb mérkőzés mindjárt reggel kilenckor kezdődött. Az Ázsia-bajnokság számunkra szerencsétlen alakulása folytán a világranglista úgy módosult, hogy Kínáról Franciaországra változott a rivális a nyolcaddöntőben. Előbbi nagyságrendekkel kisebb erőt képvisel, utóbbi éppen Európa-bajnoki ezüstöt nyert, minimális különbéggel alulmaradva a döntőben. Úgyhogy erre az összecsapásra készült Gárdos Gábor fegyvernemi vezetőedző együttese, és a találkozó magyar szempontból remekül kezdődött. Az első kör után 15:12-re, a másodikat követően 30:24-re vezettek a mieink. Várhelyi Anna és Márton Anna egymást múlta felül, előbbi 5:2-re, majd 5:1-re, utóbbi kétszer 5:3-ra nyerte az asszóját, és annyit Várhelyi Kata is mindig hozzátett, hogy viszonylag jelentős maradjon az előny. 
 
 Márton Anna (képünkön a németek ellen) az egyéni után a csapatversenyen is jól teljesített.
 
Utóbbi következett a hetedik asszóban, és 7:5-re kikapott, de az eredményjelző ekkor is 35:31-et mutatott, és mivel két, addig remeklő legjobbunk következett, ezért bíztunk a számunkra kellemes meglepetésben. Csakhogy ismét kiderült, hogy a vívás nem matematika. A francia Lembach szárnyakat kapott és 9:2-re legyőzte Várhelyi Nusit, ami azt jelentette, hogy az utolsó asszó 40:37-es francia előnnyel kezdődött. Márton Annának pedig nem sikerült fordítania Berder ellen, így a vége 45:39 lett oda – egy újabb álommal kevesebb. A tavalyi budapesti vb után Kazanyban sem sikerült nyolc közé jutnia női kardválogatottunknak. Nehéz kommentálni – pláne, látva a mérkőzést, de úgy véljük, a vereség ellenére továbbra sem a kincstári optimizmus beszél belőlünk, ha azt állítjuk, hogy van jövője ennek a fiatal és szimpatikus együttesnek.
 
A jelen azonban a 9-16. helyért lévő küzdelmekről szólt, ami nem volt mindegy, elvégre ezekért is fontos Világkupa-pontokat osztogatnak. A mieink aztán Kanada ellen igazolták, hogy nem az alsó ágon lenne a helyük, hatalmas fölénnyel, 45:18-ra nyerve léptek egyet előre a hátsó ágon. Ugyanakkor a főágon a bennünket legyőző franciák megverték a vb-arany első számú várományosát, a házigazda oroszokat… 
 
A továbbiakban két, középerősnek mondható európai alakulat következett, előbb a német, majd a spanyol, és végig vezetve, tulajdonképpen magabiztosnak mondható 45:39-es, illetve 45:38-as győzelemmel, Márton Anna vezérletével a kilencedik helyen végeztek – miközben francia legyőzőink az olaszokon keresztül a döntőbe meneteltek, sovány, de vigasz…
Gárdos Gábor fegyvernemi vezetőedző: „Semmi rosszat nem mondhatok a lányokra. A tavalyihoz képest egy helyet előreléptünk akkori erősségünk, Benkó Réka nélkül. Balszerencsésen alakult, hogy a franciákkal kezdtünk, két körön át mi irányítottuk a mérkőzést, fiatal csapatunknak meg kell tanulnia megoldania az ilyen szituációkat. Hogy milyen erős riválistól kaptunk ki nagy csatában, azt bizonyítja, hogy ők este világbajnoki döntőt vívhatnak. A helyosztókon magabiztosan győztünk le nem lebecsülendő riválisokat. Sokat kell dolgoznunk, de hiszem, hogy jó úton járunk, köszönöm a lányoknak az egész éves munkájukat!”
 
 Képünk csalóka lehet, a szokatlan vívómozdulatot tevő hongkongi jobban vívott a magyarnál…
 
A női kardcsapatverseny ideje alatt a férfi tőrcsapatok is megkezdték kétnapos küzdelmüket. Tekintettel az indulólétszámra és a magyar kvartett világranglistás helyezésére, a mieinknek is pástra kellett lépni a 16 közé jutásért Hongkong ellenében. Hogy mekkorát változott a magyar tőrvívással a világ, arra jellemző: nem mi számítottunk a mérkőzés favoritjának… Úgy gondoltuk, nagyjából egyenlő erők küzdenek majd a másnapi folytatásért. Ehelyett azonban a hongkongiak végig vezetve, mindenféle megerőltetés nélkül arattak 45:28-as győzelmet. A magyarok közül senki sem zárt pozitív mérleggel, válogatottunk a 20. helyen végzett. 
 
 Karate-parád Decsi Tomi módra. Nagyon fontos győzelmet aratott Ukrajna ellen.
 
Kora délután kezdték versenyüket a férfi kardozók, természetesen bennünk bíztunk leginkább ezen a napon. Még akkor is, ha pontosan tudtuk: rendkívül nehéz dolguk lesz, ha jól akarnak szerepelni. Az első ellenfél a nyolcaddöntőben az ukrán együttes volt, amellyel szemben véletlenül sem lehetett számítani könnyed bemelegítésre. Nem is lett az, ugyanakkor tán csak egyetlen olyan alkalom volt, amikor „rezgett a léc”. Az alaphangot Szilágyi Áron adta meg egy 5:2-es győzelemmel, és tartottuk is az előnyt, egészen a meccs közepéig, amikor éppen Áron ellenében fordítottak az ukránok 25:24-re. Azonban Szatmári András, és a csereként beálló Decsi Tamás villámgyorsan helyreállította a rendet, és a befejezés nem lehetett kétséges: 45:39-es győzelemmel negyeddöntős lett a válogatott.
 
 Gémesi Csanád nem harapja át a pengét. Örül az olasz Occhiuzzi elleni győzelmének!
 
A kemény dió viszont eztán következett. Az újabb rivális a világranglista második helyén álló olasz válogatott volt, soraiban megannyi klasszissal. Ráadásul az utóbbi években a két együttes csatáját rendre az itáliaiak nyerték, kár lenne tagadni, hogy ezúttal is ők számítottak a favoritnak – legalábbis papíron. De végre, valahára, ezen a világbajnokságon úgy istenigazából először bravúrosan szerepeltek a mieink! Áron adta meg az alaphangot, miután 5:1-re legyőzte Samelét. Ezt követően írd és mondd valamennyi váltásnál nálunk volt az előny! Megint a csata közepén, 25:24-nél jöttek fel egy tusra az olaszok, ekkor azonban a 21 éves Szatmári András kiosztott egy fantasztikus 5:0-át a sokadik fénykorát élő athéni olimpiai bajnok Montanónak, és megint 30:24 lett ide. Egy pillanatra bevillant a reggeli francia meccs, ahol a hölgyek ugyanennyire vezettek, de kétszer nem léptünk ugyanabba a folyóba, sőt Gémesi Csanád növelte az előnyt, 40:32-nél váltotta Áront, aki simán hazaért! 45:39 lett a vége úgy, hogy valamennyi magyar pluszban zárt! Ezzel a legjobb négy közé jutott a magyar férfi kardválogatott, és mielőtt megvonnánk a vállunkat, rögtön tegyük hozzá: legutóbb ez 2009-ben sikerült a világbajnokságon.
 
 Egy nem túl vidám kardcsapat-megbeszélés a Korea ellen elvesztett elődöntő után.
 
Ünnepelni egyáltalán nem volt idő, nem sokkal később következtek a koreaiak. Az olimpiai bajnok csapat, soraiban a világranglista első és második helyén álló Guval és Kimmel és a korábbi egyéni világbajnok Wonnal… A még nagyobb bravúrra sajnos már nem volt esély. Olyannyira nem, hogy válogatottunk egyedül az utolsó asszóját nyerte meg a kilencből, csakhogy azt megelőzően már 40:26-ra az ázsiaiak vezettek. Az embernek valami olyasmi érzése volt, mintha gumiból lévő elérhetetlen nindzsák lennének a koreaiak. Támadásból egyszerűen lehetetlen volt elérni őket, vagy közel maradtak és egy villámugrással közbevágtak, vagy kiléptek és kézre fejeztek be. Ördöngősen teljesítettek, valljuk be, nem sok sanszunk volt… Ráaádsul Szatmári András combja még az olaszok elleni utolsó asszójában meghúzódott, így őt le kellett cserélni. Emellett annak se örültünk túlságosan, hogy az oroszok a másik ágon hatalmas meglepetésre kikaptak a németektől, így a favorit házigazdákkal kellett megmérkőznünk a bronzéremért. Melynek soraiban három egyéni világbajnok, Resetnyikov, Jakimenko és Kovaljev lépett pástra.
 
 
Óriási meccs volt, melyen megszereztük első érmünket ezen a világbajnokságon! Remekül indult a találkozó, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron 10:5-ös előnyt szerzett. Az előnyünk a meccs közepéig tartott ki, ekkor éppen Áron kapott ki Resetnyikovtól három tussal, és erre a különbségre be is állt a találkozó, 40:36-tal állt fel az utolsó csörtére az idei egyéni világbajnok Kovaljev, és olimpiai bajnokunk Szilágyi Áron. De mielőtt belekezdenénk Áron magasztálásába, dicsérjük Csanádot és különösen Decsi Tomit, akik összességében remekül álltak helyt jobb nevű riválisaikkal szemben! És akkor Áron… Klasszisunk nagyon akart, nagyon ráfért ez a csapatsiker, és hihetetlenül éretten, taktikusan, no meg jól vívott. Az elején az orosz kockáztatott, bánhatta. Rögtön feljött 2 tusra bajnokunk, és ez a különbség 41:43-ig nem változott. Somlai Béla tanítványa nem kockáztatott, érezte a ritmust, a távolságot, és ezt követően négy remek, vitathatatlan tust adott, és máris egy kupacban volt a magyar kardválogatott!
 
 
Öt év után nyert újra érmet a férfi kardcsapat, és megszereztük itt, Kazanyban is hőn áhított első medálunkat. Ez is végre, az is végre… HAJRÁ, MAGYAROK! 
 
Női kardcsapat világbajnokság, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 39:45 (Márton +1, Várhelyi A. 0, Várhelyi K. -7).
A 9-16. helyért: Magyarország-Kanada 45:18 (Garam +11, Várhelyi A. +9, Márton +7).
A 9-12. helyért: Magyarország-Németország 45:39 (Márton +7, Várhelyi A. +1, Garam -2)
A 9. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:38 (Márton +9, Várhelyi A. +3, Garam -5).
Döntő: Egyesült Államok-Franciaország 45:39.
Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …9. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).
 
Férfi kardcsapat világbajnokság, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:39 (Decsi +4, Szatmári +3, Gémesi 0, Szilágyi -1).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:39 (Szatmári +4, Gémesi +1, Szilágyi +1).
Elődöntő: Magyarország-Korea 32:45 (Szilágyi +1, Szatmári -2, Decsi -5, Gémesi -7).
A 3. helyért: Magyarország-Oroszország 45:43 (Szilágyi +5, Decsi -1, Gémesi -2).
Döntő: Németország-Korea 45:41.
Végeredmény: 1. Németország, 2. Korea, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron. Mesterek: Decsi István, Navarrete József, Somlai Béla, Szabó Bence).
 

Férfi tőrcsapat világbajnokság, 26 induló.  A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Hongkong 27:45 (Szabados G. -3, Dóssa -4, Szabados K. -4, Németh -7). 

2014. július 21.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM