Bronzérmes a férfi párbajtőr- és a női kardcsapat!

ápr 8, 2015 | Archív

Szépen zárultak a taskenti junior világbajnokság szerdai csapatversenyei. A bronzéremért vívó két csapatunk, a férfi párbajtőr és a női kard egyaránt győzelmet aratott, gratulálunk!

Szépen zárultak a taskenti junior világbajnokság szerdai csapatversenyei. A bronzéremért vívó két csapatunk, a férfi párbajtőr és a női kard egyaránt győzelmet aratott, gratulálunk! Női tőrcsapatunk a hatodik helyen végzett. A vb csütörtökön a másik három fegyvernem csapatversenyével zárul. HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése
Csupa hullafáradt versenybíró, önkéntes és szervező. Pedig még a kadet és junior vb érmeinek csaknem egyharmada szerdán és csütörtökön kerül kiosztásra. Bizony, minden nap reggel fél 9-től nem egyszer este tízig tartottak a versenyek több mint egy héten keresztül, és ez nem csoda, ha mindenkit megviselt. Ugyanakkor a legizgalmasabb viadalok, a juniorok csapatversenyei – vagy legalábbis annak döntő szakasza – még hátravolt. 
 
És természetesen mi, magyarok is nagyon készültünk, elvégre világbajnoki címvédő párbajtőrözőink léptek pástra. A rendkívül kemény selejtezőnap – Kínát és Koreát győzték le a mieink – után egy újabb örök rivális, Olaszország következett a negyeddöntőben. Egyetlen asszóig férhetett kétség a győzelemhez, aztán következett három meccsen egy 14:1-es, elképesztő sorozat, és ez tulajdonképpen el is döntötte a továbbjutást. A vége 45:32 lett, azt viszont sajnálhattuk, hogy Bányai Zsombor az utolsó csörtéjében kapott egy hatalmas elefántpuszit a combjába. 
 
 Siklósi Geri (jobbra) egész nap kiemelkedően vívott, csak azt a fránya döntő tust nem sikerült beadnia a franciák ellen. 
 
Az elődöntőben aztán jöhetett a maribori Eb-döntő visszavágója, azaz a franciák elleni derbi. Mi legalábbis nagyon szerettük volna, ha visszavágója lenne, elvégre akkor emlékezetes meccsen, hosszabbításban szenvedtünk vereséget. Csakhogy szinte pontosan ugyanaz zajlott le Taskentben, mint a szlovén városban. Az első öt asszóban tulajdonképpen semmi lényegi dolog nem történt, tus sem sok esett, egyik fél sem akart kockáztatni. Aztán Siklósi Geri a hatodik meccsen nekilátott Dorigo ellen. Nagyszerűen vívott, vezetett már négy tussal is, végül kettő előnnyel váltottunk az utolsó kör előtt. Esztergályos Patrikék lepasszívozták a hetdik asszót, Bányai Zsombira pedig hiába cserélték rá mumusát a franciak, nem tudtak közelebb férkőzni. Plusz kettővel kezdődött tehát Geri és Lopez összecsapása – az Eb-n ugyanez mínusz kettőnél történt. Akkor is számtalan fordulat után hosszabbítás következett, most is. Akkor is a franciának sikerült a befejezés, és sajnos most is… Egyetlen tussal – szám szerint 28:27-re, de ennek nincs sok jelentősége… – vesztettünk, így nem védhettük meg plovdivi vb-címünket. A bronzderbin ugyanakkor összejött a tavalyi döntő, mivel a spanyolokkal kerültünk szembe a harmadik helyért. A képlet nem változott, a sérüléssel bajlódó Zsombi és Patrik többnyire nem kockáztatott, Geri viszont igen, és ez be is jött. Ontotta a tusokat, végül a 45 magyar találatból 28-at szerzett, amúgy “imregézásan”, nagyszerűen vívott. Fontos volt az is, hogy a sérült Zsombi helyére a nyolcadik asszóra beálló Cho Taeun Sándor kettővel, háromról ötre növelte az előnyt, és ezzel a lényeges győzelemmel búcsúzott el a junior korosztálytól. A végére Geri és a spanyol Pereira kötött be, és kezdődhetett a versenyfutás. Ám ötnél közelebb egyszer sem került az ibériai, és a végén simán 45:36-ra győztek a fiúk. Egyetlen tussal maradtak le az Eb-aranytól, egyetlen tussal a vb-döntőtől, ami természetesen bosszantó, pláne nekik. Ennek ellenére minden dicséretet megérdemel Eitner Kinga együttese ezért a bronzéremért is. 
 
 Mosolygós kardos menyecskék bronzcsata után: Márton Anna, Papp Bori, Kelecsényi Mira és Záhonyi Petra.
 
Női kardban mások voltak a célkitűzések, már csak azért is, mert junior világbajnokságon hosszú évek óta nem nyert érmet magyar női kardcsapat. Bizony, a korosztály, de talán a magyar vívás történetének egyik legnagyobb utánpótlás éremhalmozója, Márton Anna sem nyert vb-csapatmedált. Egészen eddig! A Mexikó elleni negyeddöntőben még elvárható volt a siker, melyet, ha kicsit nyögvenyelősen is, de sikerült behúzni (45:40). Az olaszok elleni elődöntőben azonban eleinte semmi sem sikerült. Olyannyira nem, hogy 20:6-ra vezettek négy asszó után az itáliaiak, és innen természetesen lehetetlen volt felállni. Sem Pankának, sem az egyéniben remeklő Záhonyi Petrának nem ment, a végére az eredményt sikerült kozmatikázni (36:45), de többre nem tellett. Aztán a bronzéremért a két felnőtt válogatottal, és az újdonsült junior világbajnokkal felálló franciák következtek, úgyhogy igazán nem nekünk állt a papírforma. Pláne akkor, amikor a gallok 20:12-re elhúztak. Ekkor viszont egymás után öt nagyszerű magyar győzelem következett! Panka mellett rendkívül sokat tett hozzá Kelecsényi Mira, és az ismét belelendülő Petra is. Az utolsó kör előtt 30:26 volt a francia előny, és a két “kicsi” végrehajtotta azt a bravúrt, hogy 40:38-as előnnyel adta át Pankának a meccset. A korosztály többször koronázott királynője pedig élete utolsó junior asszóját Brunet ellen behúzta, és 45:42 után nagyon jó volt látni, hogy mennyire örült a többiekkel ennek a szép sikernek! 
 
Mindeközben női tőrcsapatunknak költöznie kellett a másik terembe. A negyeddöntőben ugyanis egy abszolút vállalható vereséget szenvedtek kadetjaink a lengyel junioroktól (40:45). Az Eb-n ugyancsak tőlük kaptunk ki, csak akkor sokkal nagyobb különbséggel. A folytatásra jutott sikerélmény is Kondricz Katáéknak, a japánokat végig vezetve, nagy fölénnyel vertük, Pásztor Flóra az utolsó asszóra 40:21-nél kötött be, úgyhogy a 42:34-es végeredmény még nem is tükrözi igazán a páston látottakat. Az ötödik pozícióért Románia ellen 45:39-re kikaptunk, de a hatodik helyért egyáltalán nem érheti szemrehányás a hölgyeket. 
 
Ezzel küldöttségünk megszerezte az ötödik és a hatodik érmét itt Taskentben! A szám nem rossz, sőt, de az arany azért kicsit hiányzik. A vb utolsó, csütörtöki versenynapján a női párbajtőrözők – akik két, magabiztos győzelemmel hangoltak Türkmenisztán és Finnország ellen -, valamint a férfi kardozók, akik Bancsics Máté remeklésével nagy skalpot szeztek az ukránok elleni nyolcaddöntőben (45:, tehetnek ez ellen még valamit… HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent.
Női tőrcsapat világbajnokság, 19 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 40:45 (Kondricz +2, Oravetz +2, Pásztor -2, Tóth -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Japán 42:34 (Oravetz +7, Kondricz +7, Pásztor -6).
Az 5. helyért: Magyarország-Románia 39:45 (Kondricz +1, Pásztor -1, Oravetz -3, Tóth -3). 
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Egyesült Államok, 3. Lengyelország, …6. Magyarország (Kondricz Kata, Oravetz Barbara, Pásztor Flóra, Tóth Janka, válogatott edző: Kiss Tibor).
 
Férfi párbajtőrcsapat világbajnokság, 35 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:32 (Bányai +5, Siklósi +5, Esztergályos +3).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 27:28 (Siklósi +1, Esztergályos 0, Bányai -2).
A 3. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:36 (Siklósi +10, Cho Taeun +2, Esztergályos 0, Bányai -3).
Végeredmény: 1. Németország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely, válogatott edző: Eitner Kinga. Edzők: Halla Péter, Budai István, Partali Csaba, Szalay Gyöngyi).
 
Női kardcsapat világbajnokság, 22 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Mexikó 45:40 (Márton +3, Záhonyi +2, Kelecsényi 0).
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 36:45 (Márton 0, Kelecsényi -1, Záhonyi -8).
A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 45:42 (Márton +3, Záhonyi +1, Kelecsényi -1).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Márton Anna, Papp Borbála, Záhonyi Petra, válogatott edző: Gárdos Gábor. Edzők: Varga József, Gárdos Gábor, Szepesi László).
 
Női párbajtőrcsapat világbajnokság, 29 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Türkmenisztán 45:17 (Siklósi +9, Felker +9, Kun +8, Bohus +2).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Finnország 45:33 (Bohus +8, Kun +6, Siklósi +3, Felker -5).
 
Férfi kardcsapat világbajnokság, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Szaúd-Arábia 45:16 (Bancsics +14, Kossuth +8, Péch +7).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:43 (Bancsics +9, Péch -2, Kossuth -5).
 
 2015. április 08.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM