Bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat!

aug 14, 2016 | Archív

Nagyszerű bronzérmet nyert a férfi párbajtőrcsapat az olimpián! Egy hihetetlenül izgalmas Korea elleni győzelem, majd egy szoros vereség a favorit franciáktól. Ezek után jöhetett a

Nagyszerű bronzérmet nyert a férfi párbajtőrcsapat az olimpián! Egy hihetetlenül izgalmas Korea elleni győzelem, majd egy szoros vereség a favorit franciáktól. Ezek után jöhetett a bronzderbi Ukrajna ellen, melyek a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású válogatottunk megnyert, és ezzel küldöttségünk megszerezte negyedik érmét. A magyar vívóküldöttség ezzel 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta az olimpiát. CSODÁLATOS!!!

Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz. A fiúk is tudták. Az olimpia vívóversenyeinek utolsó versenyszámában, a férfi párbajtőrcsapatban a negyeddöntőben Koreával kezdtek a mieink. A múlt és a közelmúlt egyaránt fájó volt. Tavaly, a moszkvai világbajnokságon a negyeddöntőben találkozott a két rivális, és az ázsiaiak hat tusos magyar előnyről fordítottak. Aztán néhány napja Imre Géza fantasztikus egész napos menetélése után az aranycsatában 14:10-ről kapott ki a „kis” Parktól. Azonban a fiúk, elnézést, férfiak, nem ma kezdték. Pontosan tudták mi a feladatuk, és azt miként akarják véghez vinni. Az első kör két tusos előnnyel zárult (10:8), de azt éreztük, hogy nem sokat jelent. Aztán a második kör nem sikerült. Először Géza vívott egy „visszavágót” döntőbeli legyőzőjével, de a fránya távol-keleti ezúttal 12:8-ra győzött, így a koreiak fordítottak. Rédli Bandi egyet csökkentett a hátrányon, azonban Boczkó Gábor nem érezte a vívást az erőszakos és kellemetlen Jung ellen, és így négy tusos ázsiai előnnyel kezdődött az utolsó kör (23:27). Csakhogy jött Gézu! Extraklasszisunk a világ legjobbjai közé tartozó „nagy” Parkot 9:5-re verte, és ezzel egalizálta a mérkőzést (32:32). Következett Bocek és az újabb zöldterület, a kis Park. Gábor eddig nem remekelt, az olimpiai bajnok pedig szárnyalt. Ám ezúttal fordult a kocka! Bocek hallatlan rutinjával és tudásával megállította a fiatal bajnokot, mi több, 3:2-re legyőzte, és ezzel lélektanilag nagyon fontos, egy tusos előnyt szerzett az utolsó asszó előtt, melyet Rédli Ezredes (becenév) Főhadnagy (valós rendfokozat a seregben) András vívott Junggal. Thriller volt a javából! Bandi rendre elhúzott három-négy tussal, a koreai pedig rendre feljött egy tusra. 42:38 is volt ide, nagyjából fél perccel a vívóidő lejárta előtt. Aztán 42:41 lett, és felsejlett a fent említett „koreai átok”, de hál’istennek csak az oktondi médiamunkás agyában, illetve fejében. Bandi ugyanis olyan természetességgel fejezte be az asszót két egylámpás, majd egy együttes találattal (45:42), mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lett volna… 

rédli tus Az ezredes-főhadnagy egyik káprázatos találata az utolsó asszóban Jung ellen.

Az első, a talán legfontosabb lépcsőt ezzel megléptük, ám jöhetett a még magasabb lépcsőfok. Az elődöntőben ugyanis a világelső francia válogatott várt a mieinkre. Hatalmas csata volt ez is, csakhogy itt nem örülhettünk a végén… Pedig a meccs hasonlított az előzőhöz. Na jó, itt nem vezettünk egyetlen egyszer sem, a bivalyerős világelsők ellen az első kört 12:15-re, a másodikat 22:25-re zártuk. Az utolsó kör első meccsén Géza megint megpróbálta, és remek asszóban 12:10-re legyőzte Jerent-t, és ezzel egyetlen tusra zárkóztunk. Bocek és Grumier úgy döntött, nem bántja egymást az utolsó előtti asszóban. Nem történt akció, így 34:35-nél lépett pástra Rédli András azzal a Borellel szemben, aki egyrészt megnyerte az Európa-bajnokságot, másrészt az egyéni versenyen is legyőzte Bandit. Az elején ellépett a francia (34:38), de a magyar egy tusra újra felzárkózott – 37:38. Egyenlíteni viszont nem sikerült, végül nagy csata után 45:40-re győztek a gallok, és ezzel a mieink a harmadik helyért találkoztak a világbajnoki címvédő Ukrajnával.

A bronzéremért a váltás mellett döntött a szakvezetés, Bocek helyett Somfai Péter szállt be a csapatba. És Péter csodálatosat alkotott. Nem szeretnénk nagy szavakat használni, de éppen az a lépés bizonyította a magyar párbajtőr, a magyar vívás jelenlegi nagyságát. Az egység, az összetartás, a bizalom. Somfai Peti három asszójában plusz hármas indexet produkált, Géza hozta a szokásosat, Rédli Bandi pedig bebizonyította ismét, hogy felelősségteljes és nagyszerű befejező ember. Mindez együttesen egy 39:37-es győzelmet, és egy csodálatos olimpiai bronzérmet jelentett!!!

A riói olimpia vége 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem. Ennél különb mérleg legutóbb 1972-ben volt. Le a kalappal az akkori klasszisok előtt. ÉS KÖSZÖNET A MOSTANIAKNAK!!!!

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat, negyeddöntő: Magyarország-Korea 45:42 – Rédli-Park S. 2:2, Imre-Jung J. 8:6 (10:8), Boczkó-Park K. 0:0 (10:8), Imre-Park S. 8:12 (18:20), Rédli-Park K. 2:1 (20:21), Boczkó-Jung J. 3:6 (23:27), Imre-Park K. 9:5 (32:32), Boczkó-Park S. 3:2 (35:34), Rédli-Jung J. 10:8 (45:42).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 40:45 – Boczkó-Borel 2:5, Rédli-Jerent 4:5 (6:10), Imre-Grumier 6:5 (12:15), Boczkó-Jerent (francia) 3:4 (15:19), Imre-Borel 5:6 (20:25), Rédli-Grumier 2:0 (22:25), Imre-Jerent 12:10 (34:35), Boczkó-Grumier 0:0 (34:35), Rédli-Borel 6:10 (40:45).

A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna – Rédli-Karjucsenko 0:0, Imre-Nikisin 0:0, Somfai-Herey 2:1, Imre-Karjucsenko/Kvoroszt 6:4 (8:5), Rédli-Herey 1:0 (9:5), Somfai-Nikisin 3:4 (12:9), Imre-Herey 11:12 (23:21), Somfai-Kvoroszt 6:3 (29:24), Rédli-Nikisin 10:13 (39:37).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter, edzők, válogatott edző, szövetségi kapitány: Dancsházy-Nagy Tamás és Udvarhelyi Gábor).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események