Bronzérmes a magyar férfi kardcsapat!

jún 17, 2017 | Archív

Bronzéremmel ért véget számunkra a tbiliszi Európa-bajnokság. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat az elődöntőben

Bronzéremmel ért véget számunkra a tbiliszi Európa-bajnokság. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat az elődöntőben Oroszországtól szenvedett vereséget, majd a bronzéremért Németországot győzte le. Ezzel küldöttségünk egy ezüst- és három bronzéremmel fejezte be az Eb-t. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az már egészen korán, magyar idő szerint reggel fél kilenckor kiderült, hogy az Európa-bajnokság zárónapján csak férfi kardcsapatunk bízhat a jó helyezésben. Női párbajtőrben ugyanis nem sikerült a nyolc közé jutás. Tegyük gyorsan hozzá, nem is volt könnyű dolguk Szász-Kovács Emesééknek. A németek ugyanis élükön az újdonsült Eb-ezüstérmes Ndolóval nagyon kemény ellenfélnek számítottak. Aztán az elején tökéletesen működött a fölépített taktika, négy asszó után Budai Dorina és Emese összeszorgoskodott egy 15:10-es előnyt. Majd három perc alatt minden összeomlott. Következett egy 2:12-es vereség, amivel minden megváltozott. Emesének, mint oly sokszor, megint hátrányból kellett volna fordítania, és ez nem sikerült. A végeredmény 45:36 lett, de ennek különösebb jelentősége az utolsó pillanatokban már nem volt. A folytatás ezek után nem lehetett könnyű a 9-16. helyért, különösen nem egy olimpiai bajnok számára. Mégis – vagy tán épp ezért… – Emese tette a dolgát, és vezérletével Grúzia (45:33), Izrael (45:25), majd Svédország (37:35) legyőzése nem jelentett problémát és ezzel a kilencedik helyen végzett válogatottunk. 

Kovács Iván vezetőedző mindezt így értékelte: “Egyszerre vagyok rendkívül szomorú és mérges. Ugyanott tartunk, mint Rio előtt. Van egy kiváló Emesénk, és van egy erős második számú vívónk. Az akkor Révész Juli volt, mostanra Budai Dorina lett. Viszont a harmadik helyen ismét óriási űr tátong. Sok lehetőséget kaptak a lányok évközben is a bizonyításra, Emesét pihentettük, de senki sem tudott csapatban bizonyítani. Már a riói kvalifikációs időszak végén, és a szezon kezdetén is egyértelműsítettem, hogy mentálisan erős, bátor, harcos vívókra van szükségem. Ez a legfontosabb. Ha valaki olimpiát akar nyerni, vagy akár egy világversenyen dobogóra állni, annak meg kell értenie, hogy gyáva vívás és nagyarányú vereség nem fér bele. Ez küzdősport, itt meg kell halni a páston. Nem maradhat minden következmény nélkül, ezért terveim szerint a lipcsei vébére utazó csapat nem lesz megegyező a mostanival. Olyan mentalitású embernek szeretnék lehetőséget adni, aki megfelel az általam említett elvárásoknak.”

Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron és Decsi Tamás. Az Európa-bajnoki bronzérmes kardcsapat.

“Utolsó esélyként” tehát a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat lépett pástra, és nekik azért a nyolc közé jutásért – köszönhetően világranglistás helyezésüknek – jóval könnyebb ellenfél jutott. A belga sárgazoknisok tökéletes sparring partnernek bizonyultak Áronék számára, a 45:21 ráhangolásnak éppen megfelelő volt az első nagy csatára, a franciák elleni negyeddöntőre. Ami, bizony, nem volt sétagalopp… A győzelem természetesen mindig csapatmunka végeredménye, ám ezúttal Áron és a csereként beálló Csanád különösen sokat tett érte. A franciák csak két váltásnál vezettek a meccsen, 15:11-re náluk volt az előny, aztán a második kör után 30:27-re már mi vezettünk. Azonban egy csavar még mindig volt a meccsben, mivel 39:39-nél már egált mutatott az eredményjelző. Akadt, akiben felsejlett, hogy a győri Világkupán hasonló szituációban (szoros negyeddöntő, francia meccs) Áron kikapott a gallok befejező emberétől, Anstett-től, ám klasszisunk azért kétszeres olimpiai bajnok, hogy ilyesmivel ne foglalkozzon… Annak rendje és módja szerint 5:2-re nyert, és az összesítésben 45:41-gyel lezárta a meccset.

Gémesi Csanád a negyeddöntőben és a bronzmeccsen is nagyon jól vívott.

Így aztán jöhetett az elődöntőben a “nagy klasszikus” a magyar-orosz derbi. Ez viszont most annyira nekünk nem tetszett. Az oroszok végig vezetve, tulajdonképpen biztosan nyertek 45:39-re. Igazából a végeredményt Áron “kozmetikázta”, aki 40:30-nál állt fel az utolsó asszóra. Sajnos, már az első kör után 15:6-ra elmentek az oroszok, akik közül a legjobb teljesítményt az nyújtotta, akitől a legkevésbé vártuk, a fiatal Danyilenko. Az is elképzelhető, hogy akadt egy-két vitatható ítélet, ugyanakkor azt azért ezúttal be kell látni, nem ezen múlott. Az oroszoknak minden bejött, nagyszerű formát fogtak ki, a magyar válogatott pedig “csak” jól vívott. Mindez jelentette a 45:39-es végeredményt. 

Csupa derű, csupa vidámság. Magyarország-Németország 45:28.

Az Európa-bajnokság utolsó magyar vonatkozású eseménye tehát a “kisdöntő” lett, a mérkőzés a harmadik helyért. Az ellenfél Németország válogatottja volt, mellyel ugyancsak sok nagy csatát vívtunk az elmúlt években – váltakozó végeredménnyel. Most viszont kétség sem férhetett ahhoz, hogy ki a jobb! A mieink ugyanolyan lehengerlően kezdtek, mint korábban ellenünk az oroszok. Sőt, egy tussal lehengerlőbben, elvégre az első kör után 15:5-re vezettünk az Európa-bajnok Hartunggal felálló németek ellen. Áron és Csanád ezúttal is remekelt, és Szatyi ugyancsak összeszedetten vívott. A második körben pedig csupán egyetlen tussal tudtak feljebb zárkózni a németek, és a 30:21-es állás már érmet sejtetett…Amikor pedig Csanád egy újabb pazar 5:1-gyel 35:22-re növelte az előnyt, akkor az állás már érmet ígért… A vége egy újabb Áron-parádéval 45:28, és ezzel megszerezte a bronzérmet a magyar kardválogatott, gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek egyaránt!

Küldöttségünk ezzel a tavalyi két érem után idén kétszer annyival, mindösszesen egy ezüst- és három bronzéremmel zárt! Jöhet a világbajnokság – egy hónap múlva!

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi kardcsapat, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Belgium 45:21 (Szilágyi +10, Gémesi +8, Szatmári +6).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:41 (Szilágyi +10, Gémesi +3, Szatmári -4, Decsi -5).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 39:45 (Szilágyi +2, Szatmári -1, Gémesi -7).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 45:28 (Gémesi +8, Szilágyi +8, Szatmári +1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, vezetőedző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András).

Női párbajtőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 36:45 (Budai +5,  Szász-Kovács -2, Kun -12).

A 9-16. helyért: Magyarország-Grúzia 45:33 (Szász-Kovács +12, Kun +6, Budai -1, Mihály -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Izrael 45:25 (Szász-Kovács +10, Kun +8, Budai +2).

A 9. helyért: Magyarország-Svédország 37:35 (Budai +7, Mihály +1, Kun -2, Szász-Kovács -4).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Románia, …9. Magyarország (Budai Dorina, Kun Anna, Mihály Kata, Szász-Kovács Emese)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események