Bronzérmes a magyar kardcsapat

febr 4, 2018 | Archív

A harmadik érmét nyerte kardküldöttségünk a padovai Vk-n! Az egyéni ezüst és bronz után a csapaton harmadik lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott.

Hűen a magyar férfi kardhoz – a hagyományokat a jelek szerint fontosnak tartja válogatottunk. A padovai csapat Világkupán ugyanis ismét bejutott a négy közé a kvartett, miként tette azt ezúttal zsinórban a nyolcadik (!) nagy eseményen. Egy kivétellel mindig dobogóra állhattak a mieink – ezúttal is! És egyszer sem nyerte meg a versenyt Decsi András válogatott edző csapata – miként most sem…

A statisztika után a lényeg: a padovai csapat Világkupán bronzérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott. Méghozzá úgy – ha már a hagyományokat említettük… -, hogy egyetlen európai válogatottat sem győzött le, igaz, mindössze egyetlen eggyel találkozott. Nos, ez viszont elképzelhetetlen lett volna, még húsz esztendővel ezelőtt is. 

Igazából szoros meccset egyet sem vívtak Áronék, és ezt csak egyetlen alkalommal bántuk. A nyolcaddöntőben Kanada tisztes bemelegítésnek éppen megfelelt (45:35), majd a negyeddöntőben következett a sokkal nagyobb feladatnak ígérkező Irán. Azt azért tegyük hozzá, hogy itt is magyar sikert ígért a papírforma, és kétszeres olimpiai bajnokunk vezérletével ez nem is lehetett kétséges (45:38). Máris jöhetett az elődöntő, az örök rivális Olaszország ellen. Az itáliaiak – most már… – nem állnak nagyobb nevekből, mégis rendre nagyon megszenvedünk velük, változó végkifejlettel. Most talán a hazai pást is nekik segített, Szilágyi Áron és Gémesi Csanád hiába vívott nagyszerűen – miként az egész nap során -, ez kevés volt a végső sikerhez, 45:40-re Olaszország győzött. A bronzéremért az Egyesült Államok volt az ellenfél, és a mienk végig vezetve, magabiztosan hozták a meccset a magyarok 45:34-re. 

Gémesi Csanád (jobbra) egész nap nagyon jól vívott.

Az egész hétvégéért jár a nagy gratuláció a mieinknek, a két egyéni érmet egy csapatbronz követte, ami összességében nagyszerű mérleg! Az “aranytartalékot” pedig elég lesz majd a hazai vb-n, a tokiói olimpián elővenni…

A versenyek után Decsi András válogatott edzőt kértük meg arra, hogy foglalja össze a hétvégét: “Egyfelől az egész hétvégén mutatott teljesítményre büszkék lehetünk, másrészt mégis akad egy kis hiányérzet… Az egyéniben éppen hogy lemaradtunk az aranyról, és egy kicsit fájó az olaszok ellen elszenvedett vereség is. Viszont biztos vagyok abban, hogyha majd mindenki ki tudja hozni magából a csapatversenyen a maximumot, akkor le fogjuk győzni az olaszokat. Annak ugyanakkor örültem, hogy a harmadik helyért újra összeszedtük magunkat, így azért elédegetten utazhatunk holnap haza.”

Mesterek és tanítványok. Felső sor: Bodnár József masszőr, Decsi István, Decsi András, Gárdos Gábor (a képről Navarrete József hiányzik). Alsó sor: Áron, Csanád, Andris, Tomi és Iliász Nikolász.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Padova, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:35 (Szilágyi +6, Gémesi +4, Szatmári 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:38 (Szilágyi +9, Gémesi +3, Szatmári -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 40:45 (Szilágyi +3, Gémesi +2, Szatmári -10).

A 3. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 45:34 (Szatmári +5, Szilágyi +3, Gémesi +3).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események