Bronzvasárnapi bronzérmek!

dec 7, 2014 | Archív

A szezon harmadik világversenyén is érmet nyert Szász Emese! Világklasszisunk a dohai Grand Prix-versenyen lett harmadik, megerősítve vezető helyét a világranglistán! Jól sikerült a

A szezon harmadik világversenyén is érmet nyert Szász Emese! Világklasszisunk a dohai Grand Prix-versenyen lett harmadik, megerősítve vezető helyét a világranglistán! Jól sikerült a hétzárás a többi fegyvernemben is. A bronzvasárnap bronzot hozott junior női kardcsapatunknak is a dormageni Világkupán, míg a mödlingi férfi tőrversenyen domináltak a magyarok.

Szász Emese egyáltalán nem tart a saját árnyékától. Világklasszisunk Révész Julianna betegsége miatt egyke magyarként indult el a dohai női párbajtőr Grand Prix-versenyen. Se egy szobatárs, se egy bemelegítőtárs, ott maradt a mi lányunk egyedül a nagy arab világban… Na, azért ne legyünk igazságtalanok Gelley Istvánnal! A férfi válogatott vezetőedzője ugyanis nem utazott haza az urakkal, hanem értelemszerűen ott maradt Katarban, és segítette egész nap Emesét – írásunk kezdetéhez stílszerűen: árnyékként követte. 

 

Aztán, hogy az ő tanácsai hatottak, vagy Emese magától volt fergeteges, vagy a Gelley-Szász kombó működött olajozottan, az majdhogynem midegy. A lényeg, hogy a Vasas párbajtőrözője, Kulcsár Győző tanítványa ellenállhatatlan teljesítménnyel jutott az európai idő szerint délutáni döntőbe! A legnehezebb dolga talán korán reggel, az első asszóban volt Emesének. Ekkor “éhgyomorra” az olasz Batini kicsit megfeküdte a gyomrát, 8:6-ra is vezetett az itáliai a harmadik harmadban. Aztán a magyar egy perc alatt szúrt zsinórban hét tust, és ezzel el is döntötte a meccset – egy együttessel lett 15:13 a vége. A folytatásban esélyt sem adott a riválisoknak. A taktikája ugyanaz volt valamennyi ellenfelével szemben. Az elején szerzett néhány tusos előnyt, aztán nem támadott, kivárt. Márpedig Emesének nekiugrani az olyan, mintha valaki fejjel menne a falnak – ami, ugye, sok jóval nem kecsegtet…  A világranglista vezetője az ellenfél előrejövetelébe vagy villámgyorsan beleflesselt, vagy a pást végén csinált akciót. És simán nyert. A német Christmann ellen 8:3-ra. az olasz Boscarelli ellen 15:11-re, a francia Candassamyval szemben 15:8-ra. Utána pedig egy mosoly kíséretében dobott puszit a nézőtérre, ahol a dohai úszó vb-re érkezett magyarok drukkoltak neki átruccanva az uszodából. 
 
emesedoha1
Így örült a dohai éremnek Szász Emese! Remek vívással jutott a négy közé a magyar klasszis.
 
Ezzel bejutott a négyes döntőbe, melyre átköltözött a mezőny egy bevásárlóközpont közepébe. A vásárlás persze későbbre marad Emesének, de lesz miből meglepnie magát és szeretteit, a verseny ugyanis 19 ezer dollár összdíjazású volt. Az elődöntőben az ellenfél a kazanyi vb meglepetésembere, az ott bronzérmes észt Kirpu volt. Sajnos, az akkori meglepetésember most is meglepett bennünket, biztosan legyőzte Emesét, aki ezzel bronzérmet nyert! Persze, a négyes döntő előtt nyilván ő is többet várt, de összességében a szezon harmadik nagy versenyén léphetett dobogóra, úgy, hogy egyszer aranyat nyert. Márpedig ez – pláne párbajtőrben – fantasztikus teljesítmény, gratuálunk!
 
emesekirpu1
 Ez az együttes nem jött jól, de Emese bronzérme óriási gratulációt érdemel!
 
Magyar szempontból jó napot zártunk a vasárnap további viadalain is. Felnőtt férfi tőrözőink a mödlingi U23-as európai körversenyen – egyben hazai válogatón léptek pástra. Elmondhatjuk, hogy a “harmadik vonalat” még uraljuk, az osztrák, svájci, horvát, szlovén és szlovák tőrözőknél jobbak vagyuk. Négyből három érem, nyolcból öt helyezés a mérleg, és ez egyáltalán nem szégyen! Innen kell kezdeni, és apránként, versenyről versenyre feljebb és feljebb jutni. Az első helyért két, a junior korosztályból éppen kiöregedő fiatal, Mátyás Bálint és Németh Gábor került szembe, előbbi győzött.
 
Remekül sikerült a dormageni junior női kardcsapat Világkupa-verseny is! A Kelecsényi Mirabella, Mihalik Nóra, Papp Borbála, Záhonyi Petra összeállítású kvartett tulajdonképpen a kötelezőt hozva jutott a négy közé. Legutóbbi, sosnowieci ezüstérmének köszönhetően kedvező sorsolást kapott a válogatott, így előbb a brit, majd a japán együttest kellett búcsúztatni az elődöntőig. Ez sikerült is, egységesen, eredményesen vívtak a lányok, belefért Petra egyetlen megingása is az ázsiaiak ellen. Aztán éppen kadet Európa-bajnokunk volt az, aki a folytatásban hátán vitte a csapatot. Ez az oroszok ellen kevés volt, a bronzcsatában viszont elég. Szepesi László tanítványa remeklésével rendkívül értékes bronzéremmel térhet haza a női válogatott Németországból. 
 
Eredmények. Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 121 induló. A 32 közé jutásért: Szász-Batini (olasz) 15:13.
A 16 közé jutásért: Szász-Christmann (német) 8:3.
Nyolcaddöntő: Szász-Boscarelli (olasz) 15:11.
Negyeddöntő: Szász-Candassamy (francia) 15:8.
Elődöntő: Szász-Kirpu (észt) 5:15.
Végeredmény: 1. Gherman (román), 2. Kirpu (észt), 3. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván) és Del Carrotto (olasz). 
 
dohadobogó1
 A büszke dobogósok: Kirpu (ezüst), Gherman (arany), Del Carrotto és Szász Emese.
 
Férfi tőr egyéni U23-as európai körverseny, egyben hazai válogató, Mödling, 63 induló. 
A 32 közé jutásért: Bakó-Dlapa (osztrák) 15:3, Szabados G.-Davidovic (szlovén) 15:1, Insperger-Galan (szlovák) 13:4, Balogh-Valicsek 15:12, Laczkovics-Pavlovic (szlovén) 15:7, Sápi-Dobiasch (osztrák) 13:15.
A 16 közé jutásért: Szabados K.-Komsic (horvát) 15:11, Liszkai-Stalder (svájci) 15:10, Szabados G.-Mészáros 15:5, Mátyás-Postovan (moldáv) 15:7, Németh G.-Insperger 15:7, Bakó-Langer (svájci) 15:12, Laczkovics-Simeunovic (szlovák) 15:8, Balogh-Serri (francia) 10:15.
Nyolcaddöntő: Bakó-Felner (osztrák) 15:11, Szabados K.-Wang (osztrák) 15:12, Liszkai-Doenz (svájci) 15:12, Mátyás-Szabados G. 15:13, Németh G.-Stühler (osztrák) 15:10, Laczkovics-Serri (francia) 5:15.
Negyeddöntő: Szabados K.-Bakó 15:7, Mátyás-Liszkai 15:5, Németh G.-Petrisic (horvát) 15:4.
Elődöntő: Mátyás-Szabados K. 15:12, Németh G.-Hinterseer (osztrák) 15:12.
Döntő: Mátyás-Németh 15:9.
Végeredmény: 1. Mátyás Bálint (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Érsek Zsolt), 2. Németh Gábor, 3. Szabados Kristóf és Hinterseer (osztrák), …6. Liszkai Tamás, 7. Bakó Tamás, …13. Laczkovics Dániel, 14. Szabados Gábor, …20. Mészáros Tamás, …27. Balogh Boldizsár, …29. Insperger Sámuel, …39. Valicsek Péter, …41. Sápi Ferenc.
 
Junior női kardcsapat Világkupa-verseny, Dormagen, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:28 (Záhonyi +6, Kelecsényi M. +6, Mihalik +5).
Negyeddöntő: Magyarország-Japán 45:32 (Mihalik +9, Kelecsényi M. +8, Záhonyi -4).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 31:45 (Záhonyi +1, Kelecsényi M. -7, Mihalik -8).
A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:41 (Záhonyi +12, Kelecsényi M. -1, Papp -7).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Mihalik Nóra, Papp Borbála, Záhonyi Petra, válogatott edző: Gárdos Gábor, csapatvezető: Gulácsi Ferenc). 

2014. december 07.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.