Budapesten, a WestEnd GP-n dőlnek el az utolsó riói helyek

márc 16, 2016 | Archív

A szezon legrangosabb magyarországi vívóversenyét, a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-t rendezi meg ezen péntektől vasárnapig a Magyar Vívó Szövetség. Az esemény egyben az

A szezon legrangosabb magyarországi vívóversenyét, a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-t rendezi meg ezen péntektől vasárnapig a Magyar Vívó Szövetség. Az esemény egyben az utolsó egyéni olimpiai kvalifikációs viadal, a férfi párbajtőrözők már eljutottak Rióba, most Szász Emesén a sor! 

Ilyen verseny nincs még egy a sportágunkban! Büszkén állíthatjuk, hogy a múlt szezonban debütáló, kiemelt Grand Prix-versenyek – fegyvernemenként és kontinensenként (Európa, Amerika, Ázsia) három-három ilyet rendeznek – közül messze Budapest vonzza a legtöbb indulót! Csak példaként: férfi párbajtőrben egyedül több párbajtőröző lép pástra idehaza, mint az elmúlt hét végén, a havannai GP-n, női és férfi tőrben összesen!

Férfi párbajtőrben idén 282-en neveztek a versenyre, ami hatalmas szám. Nem panaszkodhatunk a mezőny nagyságára női párbajtőrben sem: a Grand Prix-n 226-an indulnak, csak összehasonlításképpen, a két évvel ezelőtti hasonló viadalunkon 149-en álltak rajthoz. Ez mindösszesen 5 kontinens, 62 országának 508 párbajtőrvívóját jelenti, azaz elmondhatjuk, hogy ritkán látott “vívófiesztát” rendezünk péntektől vasárnapig. A tét is hatalmas lesz, a kiemelt világranglistapontok mellett az utolsó riói egyéni kvótákat lehet megszerezni Budapesten. Mint ismeretes, férfi párbajtőrözőink vancouveri bravúrjával olimpiai résztvevők lettek, de korántsem mindegy, hogy milyen pozícióból indulnak majd Rióban. Arról nem is beszélve, hogy a négy magyarból egyéniben csak hárman indulhatnak. Az MVSZ elnökségének szabályzata alapján a hazai ranglista első helyezettje automatikus indulást nyer, a rangsort jelenleg Somfai Péter vezeti, három világbajnokunk, Boczkó Gábor, Rédli András és Imre Géza követi őt. A budapesti GP az utolsó válogató verseny, úgyhogy ezen a téren is nagy csata várható. Legjobban persze Szász Emeséért kell izgulnunk, akinek itt kell kiharcolnia az olimpiai indulást. Legnagyobb ellenfele ebben a moszkvai vb-ezüstérmes svéd Samuelsson, és az olimpiai és világbajnok német Heidemann lesz. Emese jelenleg jobban áll riválisainál, azonos eredmény esetén ő utazhat Rióba.

Még egy fontos adat a verseny nagyságáról: a férfi és a női világranglista első tizenhat helyezettje kivétel nélkül Budapestre érkezik – nagyszerű verseny várható!

Prosits Attila, a WestEnd Zrt. ügyvezetője bízik abban, hogy sokan szurkolnak majd a mieinknek a Grand Prix-n.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján,  WestEndben Csampa Zsolt elnök elsőként gratulált a hétvégén olimpiai kvótát szerző két női tőrözőnknek, Mohamed Aidának és Knapek Edinának a kvalifikációjához, majd köszöntötte a szponzorokat, a verseny “örökös névadóját”, a WestEnd Zrt.-t, valamint a Mercedes-Benz Hungária Kft.-t, amellyel az MVSZ nemrégiben meghosszabbította támogatási szerződését. Prosits Attila, a WestEnd Zrt. ügyvezetője elmondta, hogy cége hosszú idő óta támogatója ennek a randos viadalnak, és pontosan emlékszik arra, hogy nyerte már ezt a versenyt Szász Emese… Hasonló sikert kívánt vasárnapra a riói kvótáért küzdő magyarnak, és azt kérte, hogy minél többen szurkoljanak a hét végén a mieinknek. Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungária Kft. PR menedzsere párhuzamot vont a 130 éves automobil gyártás, és a több mint száz éves magyar vívás között. Mondván mindkettő patinás, elegáns és egyaránt eredményes.

A Magyar Vívószövetség sajtótájékoztatót tart a március 18-20. között Budapesten megrendezésre kerülő Fencing Grand Prix verseny bemutatására. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány bízik a 8-10 riói kvóta megszerzésében, a hétvégén Szász Emese követheti a többiek jó példáját.

Szakmai részről elsőként Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány kapott szót, aki elmondta, hogy elméletileg hét, gyakorlatilag már nyolc olimpiai kvóta a zsebünkben van, Szász Emese szerezheti a kilencediket, a jövő heti férfi kard GP-n pedig lehetőség nyílhat a tizedik riói repülőjegy megszerzésére, ami nagy előrelépés a londoni olimpián megszerzett négyhez képest. Hozzátette azt is, hogy férfi kardcsapatunk ranglistás helyezése alapjá szintén ott lenne az olimpián, sajnos, a fegyvernem csapatversenye ezúttal nem szerepel a riói műsorban. Moszkvai egyéni világbajnokunk, Imre Géza arról nyilatkozott, természetesen nagy könnyebbség tudni azt, hogy csapatban sikerült a kvalifikáció, ugyanakkor egyéniben csak hárman indulhatnak, úgyhogy a budapesti versenyen a világranglista pontok mellett ez a tét is nyomja majd a vállakat.

A Magyar Vívószövetség sajtótájékoztatót tart a március 18-20. között Budapesten megrendezésre kerülő Fencing Grand Prix verseny bemutatására. „Tablókép” a sajtótájékoztató főszereplőiről. Imre Géza, Udvarhelyi Gábor, Sákovicsné Dömölky Lídia, Csampa Zsolt, Prosits Attila és Horváth Bence.

A WestEnd GP-t idén is a MOM Sportban rendezzük, a nagyterem mellett, a nagysátor, illetve szinte valamennyi kiegészítő helyiség a rendelkezésünkre áll. A létesítmény vezetői és munkatársai mindenben rendkívül segítőkészek, a szervezőkkel együtt mindent megtesznek az esemény sikeréért.  

A WestEnd Grand Prix két névadója a magyar vívás két ikonikus egyénisége. A női versenyt immár hagyományosan Sákovics József emlékének szenteljük. Sákovics József vívóként világbajnok volt, majd szövetségi kapitányként az ő nevéhez fűződik sportágunk legjobb olimpiai szereplése. Az 1964-es tokiói olimpián az irányításával négy aranyérmet nyertek a magyar vívók! Az egy évtizedes szünet után tavaly hazánkba visszatérő férfiversenyt pedig a legendás mester, Vass Imre emlékének szenteljük. Az “Atya” legnevesebb tanítványa a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, Vass Imre neveltje volt többek között Nemere Zoltán és Osztrics István is. Emellett Vass Imre volt az első Mester, aki a Testnevelési Főiskolán párbajtőrvívást oktatott. 

Rendkívüli érdekessége a vívástörténetnek, hogy a napokban 80 esztendős Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok – aki jelen volt a sajtótájékoztatón, és természetesen ott lesz a vasárnapi versenyen – férje a női, és korábbi mestere a férfi verseny névadója! 

A versenyen pénteken a férfi, szombaton a női verseny selejtezőjét rendezzük. Vasárnap kerül sor a két 64-es táblára, a négyes döntők pedig este 7-kor kezdődnek a MOM Sportban, a belépés mindhárom napra és a döntőkre is ingyenes!

A férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix Vass Imre emlékverseny, illetve a női párbajtőr WestEnd Grand Prix Sákovics József emlékverseny programja.

Március 18., péntek, 8.30 óra: férfi selejtezők (a versenynap vége kb. 20 óra)

Március 19., szombat, 9.30 óra: női selejtezők (a versenynap vége kb. 18 óra)

Március 20., vasárnap, 8.30: férfi és női 64-es tábla. 19 óra: négyes döntők.

Honlap: http://westend2016.vivosport.hu

Facebook: FGP WestEnd Budapest 2016

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események