Csipetnyi csalódások csapatban

máj 14, 2017 | Archív

Férfi párbajtőrcsapatunk (Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter) a hetedik helyen végzett a párizsi Világkupa-versenyen, úgy, hogy az ennél rosszabb, illetve jobb

Férfi párbajtőrcsapatunk (Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter) a hetedik helyen végzett a párizsi Világkupa-versenyen, úgy, hogy az ennél rosszabb, illetve jobb eredménytől egyaránt hajszál választotta el. Női kardcsapatunknak (Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra) Tuniszban nem sikerült a legjobb nyolc közé jutás, végül a 11. helyen végeztek a mieink.

Mindig, minden férfi párbajtőrcsapat-verseny különleges és megjósolhatatlan, nem volt ez alól kivétel magyar szempontból a párizsi Vk-viadal sem. Azt már gyakorlatilag kész ténynek tekinthetjük, hogy ezt a szezont bizonyosan Imre Géza és Boczkó Gábor nélkül kell megoldani a mieinknek, így aztán az is kijelenthető, hogy értelemszerűen mások az elvárások az évtizeden keresztül húzóágazatnak számító fegyvernemmel szemben. Ugyanakkor férfi párbajtőrben minden elképzelhető, és ez ismét kiderült… Kezdődött azzal, hogy a Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállítású csapat biztosan győzött Románia ellen a 16 közé jutásért (26:16). A nyolcaddöntőben viszont jött egy olyan meccs Izraellel szemben, ami egészen különlegesen alakult. Nevezetesen – egyetlen váltásnál sem volt magyar előny, sőt, a végén is 26:26-ra alakult a végeredmény, mégis mi nyertünk… Történhetett ez azért, mert az utolsó asszóban, a végjáték végjátékában a mieinknél volt a prioritás, így amikor letelt a vívóidő, akkor a döntetlen Rédli Andrásnak, tehát nekünk kedvezett. 

Berta Dani, Sikéósi Geri, Somfai Péter és Rédli András.

Az élet azonban olyan, hogy amit ad, azt gyakran gyorsan visszaveszi. Hogy ennyire gyorsan, az azért talán ritkaság… A negyeddöntőben Korea volt az ellenfél, miként Rióban. Ez a meccs viszont sokkal simábbnak indult a mi szempontunkból, mint akkor. Berta Dani vezérletével végig vezettünk, mi több, 35:24 volt az állás akkor, amikor két olimpiai bronzérmesünk következett. Azonban a hajrá nagyon nem sikerült, innen fordítottak 42:41-re az ázsiaiak, akik ekkor vezettek először a meccsen, és később a versenyt is megnyerték… Ráadásul az águnkon nagy meglepetésre a hazai páston vívó olimpiai aranyérmes franciák kikaptak, így a japánok elleni elődöntő helyett a franciák elleni helyosztó következett. Nem ugyanaz… A franciák legyőztek bennünket (35:45), a hetedik helyért viszont 27:25-re nyertünk az oroszokkal szemben, így a mieink a hetedik helyen zártak az igen hektikus versenynapon… 

Női kardozóink eddig remekül szerepeltek ebben a szezonban a Világkupa-versenyeken, háromszor kerültek a legjobb négy közé, és bíztunk abban, hogy Tuniszban megközelítőleg hasonló lesz a folytatás. Nem lett az. A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású válogatott a nyolcaddöntőben kikapott Mexikótól (41:45), a kadetkorú Liza remekelt, de ez kevésnek bizonyult, Panka a bravúros egyéni ezüstje után átlagosan vívott, Petrának pedig nem ment, így csak az alsóházi folytatás jutott nekünk. A folytatásban a számos meglepetét hozó versenyen amerikai ág várt ránk Afrikában. Chilét legyőztük (45:8), az Egyesült Államoktól kikaptunk (33:45), majd Kanada ellen nyertünk (45:21), és ez összességében a 11. heylet jelentette. 

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa-verseny, Párizs, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Románia 26:16 (Rédli +6, Somfai +3, Siklósi +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 26:26, prioritással Magyarország győzött (Rédli +3, Berta 0, Somfai -1, Siklósi -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Korea 41:42 (Berta +9, Rédli -1, Somfai -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 35:45 (SIklósi 0, Rédli -4, Berta -6).

A 7. helyért: Magyarország-Oroszország 27:25 (Siklósi +1, Berta +1, Rédli 0).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Japán, …7. Magyarország (Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter).

Női kardcsapat Világkupa, Tunisz, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Mexikó 41:45 (Pusztai +4, Márton 0, Záhonyi -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Chile 45:8 (Pusztai +14, Katona +13, Záhonyi +10).

A 9-12. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 33:45 (Márton +5, Pusztai -7, Záhonyi -10).

A 11. helyért: Magyarország-Kanada 45:21 (Katona +13, Záhonyi +6, Márton +5).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Franciaország, …11. Magyarország (Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM