Csodálatos hétkezdés: Áron arany-, Aida bronzérmes!

jún 8, 2015 | Archív

Remek napot zárt a magyar vívósport a montreux-i Európa-bajnokságon. Férfi kard egyéniben Szilágyi Áron egész napos remeklés után aranyérmet nyert, míg női tőrben Mohamed Aida élete

Remek napot zárt a magyar vívósport a montreux-i Európa-bajnokságon. Férfi kard egyéniben Szilágyi Áron egész napos remeklés után aranyérmet nyert, míg női tőrben Mohamed Aida élete egik legjobb formáját nyújtva szerzett ugyancsak nagyszerű bronzérmet, Varga Gabi pedig a hetedik helyen zárt. Ezzel az egyéni versenyeket egy arany- és három bronzéremmel, minden várakozást felülmúlva végzett a magyar küldöttség. Jöhetnek a csapatversenyek! (Friss képekkel!)

Munkatársunk helyszíni jelentése
 
Két szép magyar érem után a montreux-i Európa-bajnokság harmadik napján – ha szabad ilyet mondani – talán a legfontosabb egyéni versenyek következtek, legalábbis az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Női tőrben és férfi kardban ugyanis csak egyéniben rendeznek Rióban versenyeket, és az erre szóló kvalifikációt a világranglistás helyezések alapján osztják. Az Európa-bajnokság pedig nagy súllyal számít a rangsorba, tehát a sokat érő Eb-érmek mellett, közvetve az olimpiai részvételről is döntött ez a verseny. 
 
A programban először a női tőrözők következtek, és ezen az említett, igen fontos Eb-n az elmúlt évek messze a legjobb teljesítményével rukkoltak elő a mieink. A csoportmeccsek vereségekkel kezdődtek, de a folytatásban minden túlzás nélkül látszott az, hogy nagyszerű formában vannak a mieink – különösen Mohamed Aida és Varga Gabriella. Aztán a négy magyar hölgy továbbjutását követően a 32-es táblára pillantva nem tudtuk, hogy örüljünk vagy bánkódjunk. Kialakult ugyanis egy magyar nyolcad, melyben Aida, Knapek Edina és Jeszenszky Szilvi mellett egyetlen ukrán kapott helyet. Egyértelmű volt tehát a feladat: Lelejkót kell “likvidálni”, és akkor garantált egy magyar részéről a nyolcas döntőbe jutás. 
 
 Solti Antal és Mohamed Aida edző-tanítvány kapcsolata potom harminc esztendőre nyúlik vissza. És még mindig rendkívül eredményes!
 
Nos, ezt Mohamed Aida imponáló magabiztossággal (15:8) az első körben meg is tette, és ettől kezdve csak az volt a kérdés, hogy ő vagy a Szilvit legyőző (15:13) Edina jut a negyeddöntőbe. Hogy ők az elmúlt 25 évben hányszor vívtak egymással, azt lehetetlen még csak megtippelni is, most a lehető legélesebb szituációban néztek farkasszemet egymással. Aida nem sok esélyt hagyott társának, remek tusokkal kétséget sem hagyott a győzelméről (15:6). De meg ne feledkezzünk Varga Gabiról, aki sérült derekával – az egészségügyi stáb előtt is le a kalappal… -, is maradandót alkotott! Előbb a 32 között izgalmas asszóban verte 1:6-ról 15:11-re fordítva a német Schmitzet. Majd a nyolcaddöntőben az az olasz Batini következett, aki tavaly megnyerte az Eb-t, és jelenleg a világranglista negyedik helyén áll. Igaz, Gabi a szezonban már kétszer is legyőzte őt, és érvényesítette a “három a magyar igazság” alapelvet. Szelei István tanítványa igen fordulatos asszóban győzött úgy, hogy 13:13 után pazar parádriposztot adott, majd egy szép támadással be is fejezte az asszót. 
 
 
 Varga Gabi okkal örül, mestere Szelei István pedig biztosan okkal bosszankodik. De tanítványa helyezése okán nem kell mérgelődnie, Gabi nagyszerűen teljesített.
 
Két magyar jutott tehát a nyolc közé, ami az előzetes várakozásokat messze felülmúlta, és még korántsem volt vége! Varga Gabi ugyan nem bírt a rendkívül dinamikus orosz Korobejnyikovával, de hetedik helyezése így is minden dicséretet megérdemel, gratulálunk! Hanem amit Solti Antal tanítványa produkált Valentina Vezzali ellen! Őszintén remélem, elhiszik a hölgyek, hogy a legmélyebb tisztelet mellett írom le, hogy ketten együtt 80 esztendősek, 2-2 gyermeket nevelnek – és eközben a világ legjobbjai közé tartoznak. Pontosabban ezzel azért kicsit hazabeszélünk. Az olasz csoda ugyanis 6 olimpiai, 15 világ- és 13 Európa-bajnoki címet nyert, ami, azt hiszem, felülmúlhatatlan. Aida a mi “kis Vezzalink” egy felnőtt vb-ezüst és két vb-bronzéremnél, valamint Eb-aranynál tart, számtalan egyéb siker mellett. Most viszont alig több mint egy évvel szülését követően elképesztő formát produkált egész nap. És ezt most Vezzali bánta. Egy ideig fej-fej mellett haladtak, aztán a harmadik harmad elején a pazar tusokat adó Aida egyre jobban elhúzott, és a vívóvilág legnagyobbja 15:11-nél sportszerűen nyújtott kezet az okkal boldog Aidának. Ezzel a magyar az Eb harmadik napján megszerezte küldöttségünk harmadik érmét, de hogy az milyen színű lesz, azzal meg kellett várnunk a kardozók 32-es tábláját. 
 
 Mohamed Aida kivételes egyéniségének újabb érmet köszönhet a magyar vívás!
 
Melyre mind a négy vívónk rendkívül magabiztosan került föl – ahogy azt el is vártuk tőlünk. Szilágyi Áron veretlenül, Iliász Nikolász egy, Decsi Tamás és Szatmári András két-két vereséggel jutott tovább a csoportmérkőzésekből. A folytatás azonban felemásra sikerült. Az első körben a legutóbbi moszkvai GP-bronzérmese, Decsi Tomi maradt alul az olasz „újhullám” képviselőjével, Curatolival szemben (11:15). Éppen ugyanilyen arányban szenvedett vereséget Niko a két évvel ezelőtti, budapesti világbajnoktól, az orosz Koveljevtől. Szilágyi Áron és Szatmári Andris viszont rendkívül magabiztos győztlmet aratott a fehérorosz Shachanin (15:6), illetve az ukrán Jagodka ellen (15:10). Andris aztán a nyolcaddöntőben egy korábbi egyéni Európa-bajnokkal, a fehérérosz Buikevich-csel került szembe.Róla annyit azért tudni kell, hogy igazi hangulatember, ha napja van bárkt legyőz, de akárkitől ki is kaphat. Ezúttal napja volt. Sajnos… Igaz, úgy lett 11:15, hogy két-három kétes tust is ellene ítéltek, ez azonban sovány vigasz. Maradt a nyolcaddöntő, ami nem rossz, de nem is igazán jó… 
 
És maradt Áron, aki a belga van Holsbekével vívott a nyolcért. Egy magyar olimpiai bajnok a flamand vitézzel szemben – nem is lehet kétséges az eredmény. Gondolhatnánk. Csakhogy ma már nem ilyen időket élünk a vívásban, a kardvívásban. A kellemetlen belga 3:0-ra rögtön el is húzott, Somlai Béla tanítványa azonban villámgyorsan fordított, és amikor az egyperces szünetben 8:5-öt mutatott az eredményjelző, akkor már azt latolgattuk, hogy kivel kerülhet össze az éremért. Aztán dermedten figyeltük, hogy miként szórja magára van Holsbeke a parádokat, hogyan vág elő, és miként húz el 10:14-re. Egyetlen magyar nem dermedt le a teremben, hát persze hogy Szilágyi Áron. Londoni hősünk másodpercek alatt egyenlített, majd kiosztott egy olyan kvint parád riposztot, hogy a belga nemcsak a nagy sanszot, hanem az utolsó tust sem felejti el egy jó darabig…  A negyeddöntőben francia ellenfél, nevesítve Anstett következett. És ahogy az egy ilyen bravúros fordítás után lenni szokott Áron felszabadultan, klasszis megoldásokkal, iskola vívást mutatott be. A végén még a látványra is ügyelt. Egy látványos kvint, majd egy pazar kvart parádriposzt, 15:7 a vége – amely egyben a negyedik magyar érmet jelentette az Európa-bajnokságon! 
 
 Szilágyi Áron már a döntőnek örül, miután bevitte a győztes tust Jakimenkónak.
 
Jöhetett az elődöntőben a kétfrontos magyar-orosz derbi. Női tőrben Aida Korobejnyikovával, férfi kardban Áron Jakimenkóval találkozott. Az első felvonás olyan drámát hozott, melyet színházi rendezők is megirigyelnének. Csakhogy nekünk a befejezés nem tetszett. A happy end ugyanis elmaradt. Rendkívül izgalmas csörtében Aida egész napi remek formáját megőrizve 11:7-re is elhúzott, ekkor jött egy hullámvölgy, zsinórban öt tust szúrt Korobejnyikova, így a végjáték rendkívüli izgalamkat, és parázs pengecsatákat hozott. Amikor pedig Aida 12:13 után néhány másodperccel a vívóidő lejárta előtt egy pazar támadással egyenlített, és következett a hosszabbítás, akkor a közönség nyíltszíni tapssal fogadta az előadást. Csakhogy az a bizonyos befejezés – miként előző nap Boceknak – most Aidának sem sikerült. Az i-re a pontot az orosz tette fel, Aidának pedig 39 esztendősen, egy évvel a szülését követően egy bronzérem jutott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon! GRATULÁLUNK!
 
 Jakimenko után Hartung (jobbra) is megkapta!
 
A „szünet” után kezdődhetett a második felvonás, Áron és Jakimenko főszereplésével. És itt már volt happy end is, de milyen! Látványosabbnál látványosabb tusokat láttunk, szórták a pazar parádriposztokat a felek, jó volt nézni ezt a kardvívást. Elsősorban persze azért, mert Áron uralta a csörtét. Klasszisunk 8:3-mal fordult, és már 10:4-re is vezetett. Csakhogy Jakimenko sem akárki, és ezek a mai magyar-orosz forgatókönyvek igazán fordulatosra sikeredtek. Az ellen csak jött egyre feljebb és feljebb, 12:8 után pedig ki is egyenlített… A vezetést viszont már egyszer sem vette át! 13:13 után előbb egy szép támadás, majd a végére a „szokásos generálkvint” – és már jöhetett is a kézfogás. Mi pedig mondhatnánk – ha nem lennénk ennél jóval szerényebbek -, hogy ideje is volt már egy fényesebb éremnek, untuk már azt a három bronzot… Az aranyéremért ismét egy régi ismerős, a német Hartung következett. Vele – többek között – a legmelékezetesebb összecsapás a szépemlékű londoni olimpia negyeddöntőjében zajlott, amikor is Áron hátrányból fordított, a többit meg már ismerjük… 
 
 Egy olimpiai, világ- és immáron Európa-bajnok rettenthetetlen jobb ökle a levegőben.
 
Most egy újabb, számunkra ugyancsak igen kedves fejezet került be kettejük dossziélába. Az asszó igencsak fordulatosan alakult. Hartung vezetett 2:0-ra, aztán Áron 6:3-ra. 6:6-nál szenvedett a magyar egy könnyebb bokasérülést, majd a tízperces ápolás után 9:6-ra Hartung húzott el. Nos, ez volt az a pillanat, amikor Áron lehúzta a rolót. Miként egész nap, úgy ekkor is ellenállhatatlannak bizonyult, egyik szép tust adta a másik után, és 15:11 után immár Európa-bajnoknak mondhatta magát! Somlai Béla tanítványa 2007-ben, 17 évesen lett csapatban világbajnok, 2012-ben nyert egyéniben olimpiát és 2015-ben, Montreux-ben állhatott az Európa-bajnoki dobogó tetejére. Fantasztikus – és hol van még a vége…
 
 Szép magyar vitézek, aranyos leventék – fess Szilágyi Áront, földre le ne ejtsék!
 
Küldöttségünk ezzel egy arany- és három bronzéremmel, minden előzetes várakozást, talán még álmainkat is felülmúlva zárta az Európa-bajnokság egyéni versenyeit. Jöhetnek a csapatversenyek, HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Európa-bajnokság, Montreux. Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida 4 győzelem/1 vereség, Knapek Edina 3/2, Varga Gabriella 3/2, Jeszenszky Szilvia 2/3 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Lelejko (ukrán) 15:8, Varga-Schmitz (német) 15:11, Knapek-Jeszenszky 15:13.
Nyolcaddöntő: Mohamed-Knapek 15:6, Varga-Batini (olasz) 15:13.
Negyeddöntő: Mohamed-Vezzali (olasz) 15:11, Varga-Korobejnyikova (orosz) 9:15.
Elődöntő: Mohamed-Korobejnyikova (orosz) 13:14.
Végeredmény: 1. Di Francisca (olasz), 2. Korobejnyikova (orosz), 3. Mohamed Aida (edző: Solti Antal, válogatott edző: Érsek Zsolt) és Errigo (olasz), …7. Varga Gabriella (edző: Szelei István, válogatott edző: Érsek Zsolt), …11. Knapek Edina, …25. Jeszenszky Szilvia.
 
Férfi kard egyéni, 59 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron 6 győzelem/0 vereség, Iliász Nikolász 4/1, Decsi Tamás 4/2, Szatmári András 3/2 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Shachanin (fehérorosz) 15:6, Szatmári-Jagodka (ukrán) 15:10, Decsi-Curatoli (olasz) 11:15, Iliász-Koveljev (orosz) 11:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Van Holsbeke (belga) 15:14, Szatmári-Buikevich (fehérorosz) 11:15.
Negyeddöntő: Szilágyi-Anstett (francia) 15:7.
Elődöntő: Szilágyi-Jakimenko (orosz) 15:13.
Döntő: Szilágyi-Hartung (német) 15:11.
Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Somlai Béla), 2. Hartung (német), 3. Kovaljev (orosz) és Jakimenko (orosz), …14. Szatmári András, …19. Iliász Nikolász, …23. Decsi Tamás.

2015. június 08.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM