Csütörtökön csapatban csak csetlettünk

ápr 10, 2014 | Archív

Sem a női tőr-, sem a férfi kardcsapat nem jutott a legjobb nyolc közé a plovdivi junior világbajnokságon. Ez a rossz hír. A jó az, hogy az egyéni versenyek éremtáblázatán, illetve a

Sem a női tőr-, sem a férfi kardcsapat nem jutott a legjobb nyolc közé a plovdivi junior világbajnokságon. Ez a rossz hír. A jó az, hogy az egyéni versenyek éremtáblázatán, illetve a nyert érmek számában egyaránt a második helyen végeztünk!

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült. 

 

Az eső zuhogott, hűvös volt Plovdivban, az időjárás szomorú október végire hajazott, mi mégis mosolygósan ébredtünk a kadet és junior világbajnokság színhelyén. Tizenkét egyéni számból nyolc érmet szereztünk, az összesített éremtáblázaton Oroszország, a megnyert érmek számában Egyesült Államok mögött a második helyen végeztünk! Elképesztő eredmény, még akkor is, ha a jeruzsálemi Eb-n már érezni lehetett ennek az előszelét. Nem lehet elégszer gratulálni a versenyzőknek és mestereiknek.

 
Ugyanakkor vártuk a világbajnokság befejező harmadát, a csapatversenyeket, őszintén bízva abban, hogy sikerül tovább növelni érmeink számát. Nos, első kísérletre vertük a lécet. Helyesebben szólva inkább alatta ugrottunk át… Női tőrcsapatunk ugyanis elképesztő zakót kapott az Egyesült Államoktól már a nyolcaddöntőben. Hogy mi szólhat a hölgyek mentségére? Azt tudtuk, hogy a gyenge egyéni szereplés okán nem kaphatunk könnyű ellenfelet. De az azért tény, hogy tizenegyedikként rangsorolva is baromi nagy pech a hatodik amerikaiakat megkapni, akik az aranyérem egyik várományosának számítottak. Márpedig így történt.
 
Az esélyek tehát nem mellettünk szóltak. Úgyhogy az ami (a vereség), az elfogadható. Az ahogy (a mutatott teljesítmény és hozzáállás), az már kevésbé. A vége 45:21 lett, melynek tanulságait nem ezen a fórumon kell levonni. Mi maradjunk a tényeknél: mivel idén utoljára még nem vívják le a hátsó helyosztókat a junior vb csapatversenyein, a csapatvilágbajnokság 35 percet tartott a mieinknek.
 
Sajnos, az utóbbi mondat gyakorlatilag szóról szóra igaz férfi kardcsapatunkra is. Nekik sem volt egyszerű feladatuk, mivel a nőkhöz hasonlóan rosszul sikerült az egyéni verseny számukra. Így aztán a nyolcaddöntőben az Európa-bajnok franciákkal kerültünk szembe. Itt is az lett a vége, ami (vereség), de azért az ahogy (a mutatott teljesítmény, hozzáállás) egészen más volt. Hihetetlen fordulatokat hozott ugyanis a mérkőzés. A lehető legrosszabbul kezdődött, papíron a legjobb magyar, Bancsics Máté 5:0-ra kikapott. Az elvileg hármas számú, Kossuth Bálint viszont remek 10:2-vel fordított, Singer Martin 5:1-re nyert, és máris 15:8 volt ide az állás! Sőt, Bálint két újabb tussal nyitott az egyéni bronzérmes Seitz ellenében, így máris 17:8-ra vezettünk. Ezt azonban egy igazi hideg zuhany követte, tizenkét tust adott zsinórban a francia, majd Martin 1:5-je után 18:25-öt mutatott az eredményjelző. Innen pedig már nem volt visszaút. Egyszer még háromra zárkóztunk, de igazából mindenkitől, elsősorban Bancsics Mátétól kicsit több kellett volna a bravúrhoz. 
 
Így aztán túl lettünk a világbajnokság első olyan napján, amely magyar szempontból kudarccal zárult, de szerencsére, ez még csak elhomályosítani sem tudta az eddig történteket. Holnap pedig következik magyar szempontból az eddigi sikerszakág, a két párbajtőr versenye, az ennek megfelelő reményekkel…
 
Eredmények. Junior női tőrcsapat világbajnokság, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 21:45 (Szalai -3, Schmél -10, Gólya -11).
Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Oroszország, 3. Olaszország, 11. Magyarország (Gólya Fruzsina, Pásztor Flóra, Schmél Viktória, Szalai Szonja).
 
Junior férfi kardcsapat világbajnokság, 29 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 38:45 (Singer +1, Kossuth -3, Bancsics -5).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, …12. Magyarország (Bancsics Márton, Habony Viktor, Kossuth Bálint, Singer Martin). 

Junior férfi párbajtőrcsapat, 35 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Fehéroroszország 45:23.

2014. április 10.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM