Dani, Vivien, Csanád és Liza örülhetett szombaton

okt 22, 2016 | Archív

A 32 jelentette a végállomást a magyar vívóknak a szombati Világkupa-versenyeken. A férfi tőrözőknél Kairóban Dósa Dániel jutott el idáig, míg a női párbajtőrözőknél Várnai

A 32 jelentette a végállomást a magyar vívóknak a szombati Világkupa-versenyeken. A férfi tőrözőknél Kairóban Dósa Dániel jutott el idáig, míg a női párbajtőrözőknél Várnai Vivien szerepelt a legjobban. Mindketten pályafutásuk eddigi legjobb felnőtt Vk-eredményét érték el. Vasárnap mindkét helyszínen a csapatversenyek következnek. Kardban hazai válogatókat rendeztek, olimpikonjaink távollétében Gémesi Csanád, illetve a 15 esztendős Pusztai Liza lett az aranyérmes.

Igazából nagy magyar siker nem született, az mégis kijelenthető, hogy két ember számára jól alakultak a hétvégi Világkupa-versenyek. Dósa Dániel Kairóban, Várnai Vivien pedig Tallinnban pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el a 32 közé kerüléssel. Úgyhogy: gratulálunk, a lépcsőfokokat nem lehet kettesével ugrálni, és most egyet sikerült feljebb lépnie fiatal versenyzőinknek. 

Kairóban a férfi tőrözők Vk-viadalának főtábláján elsőként Mészáros Tamás lépett pástra a riói olimpiai bajnok olasz Garozzóval szemben. A csoda elmaradt, a szoros asszó sem jött össze (15:2), ennek ellenére nem érheti szemrehányás 18 éves tehetségünket. Dósa Dani pedig első “tisztán” felnőtt szezonjában eddigi legjobbját produkálta. Eddig ugyanis a 64 között nem sikerült asszót nyernie, most igen: az amerikai Mitberget simán, 15:7-re verte! Az újabb akadály már túl nagynak bizonyult, egy másik olasz válogatott, az egyéni világ- és Európa-bajnok Cassara győzte le Danit 15:6-ra.

Eközben Tallinnban a pénteki áramszünet után a legjobb 96 versenyével folytatódott a női párbajtőr Vk. Bohus Réka és az előző napon a legjobb indexszel továbblépő Várnai Vivien mellé Mihály Katának sikerült csatlakoznia, Budai Dorina, Kolczonay Júlia és Kun Anna minimális különbséggel, de kikapott. A főtáblán aztán egyedül Viviennek sikerült asszót nyernie, az orosz Zverevát verte 15:13-ra. Kata az ukrán Kryvytskától (15:11), Réka az Európa-bajnok olasz Del Carrettótól (15:8) szenvedett vereséget. A folytatás már Viviennek sem jött össze (Lehis, 7:15), de a Honvéd vívónője ezzel is lépett egy nagyot előre – a saját eredménylistáján, no meg a magyar ranglistán egyaránt. 

A győzelmet végül az amerikai Imboden, illetve az orosz Logunova szerezte meg Kairóban, illetve Tallinnban. Vasárnap mindkét fegyvernemben a csapatversenyek következnek, hajrá, magyarok!

Idehaza mindeközben az UTE felújított vívótermében rendezték a kardozók első válogató versenyét az uraknak és a hölgyeknek egyaránt. Előbbiek mezőnyéből hiányzott két olimpikonunk, a kétszeres aranyérmes Szilágyi Áron és Decsi Tamás. Távollétükben mondhatjuk, hogy érvényesült a papírforma, az utóbbi évek válogatottjai álltak dobogóra, az aranyat Gémesi Csanád nyerte. A nőknél a fegyvernem harmadik riói résztvevője, Márton Anna is kihagyta a nyitányt. Ez persze mit sem von le Pusztai Liza bravúrjából, aki 15 esztendősen (!) nyerte meg a felnőttek válogatóját…  

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Kadet Európa-bajnokunk, Pusztai Liza a felnőttek között sem talált itthon legyőzőre.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa-verseny, Kairó, 121 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Mitberg (amerikai) 15:7, Mészáros-Garozzo (olasz) 2:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Cassara (olasz) 6:15.

Végeredmény: 1. Imboden (amerikai), 2. Foconi (olasz), 3. Cassara (olasz) és Nista (olasz), …21. Dósa Dániel, …64. Mészáros Tamás, …78. Mátyás Bálint, …86. Németh András.

Női párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Tallinn, 178 induló. A legjobb 64 közé jutásért: Mihály-Rutz (lengyel) 15:13, Budai-Linde (svéd) 12:15, Kolczonay-Kiskapusi (spanyol) 7:8, Kun-Christmann (német) 10:11.

A legjobb 32 közé jutásért: Várnai-Zvereva (orosz) 15:13, Mihály-Kryvytska (ukrán) 11:15, Bohus-Del Carretto (olasz) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Várnai-Lehis (észt) 7:15.

Végeredmény: 1. Logunova (orosz), 2. Kolobova (orosz), 3. Embrich (észt) és Knapek-Miazga (lengyel), …21. Várnai Vivien, …40. Bohus Réka, …55. Mihály Kata, …75. Budai Dorina, …84. Kun Anna, …91. Kolczonay Júlia, …120. Szabó Laura, 121. Honti-Kiss Dominika, …146. Klára Zsuzsa, …168. Siklósi Enikő.

Férfi kard válogató, UTE vívóterem, 58 induló. Végeredmény: 1. Gémesi Csanád (GEAC, edző: Navarrete József), 2. Szatmári András (Vasas), 3. Honeybone (brit) és Iliász (Vasas), 5. Péch (MTK), 6. Ravasz (Vasas), 7. Nagy (BVSC), 8. De Robbio (olasz). A döntőben: Gémesi-Szatmári 15:14.

Női kard válogató, UTE vívóterem, 31 induló. Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin), 2. Katona Renáta (Vasas), 3. Mikulik Júlia (BVSC) és Péntek Brigitta (BVSC), 5. Kern Bianka (KVSE), 6. Garam Nóra (MTK), 7. Bérczy Dorottya (BVSC), 8. Záhonyi Petra (Kárpáti). A döntőben: Pusztai-Katona 15:12.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események