Debrecenben rendezzük a veterán világbajnokságot!

jún 20, 2014 | Archív

Egyhangú szavazással döntött a Nemzetközi Vívó Szövetség: Debrecen rendezi október 21. és 26. között a veterán világbajnokságot. A magyar város Plovdivval és Poreccsel szemben

Egyhangú szavazással döntött a Nemzetközi Vívó Szövetség: Debrecen rendezi október 21. és 26. között a veterán világbajnokságot. A magyar város Plovdivval és Poreccsel szemben nyerte el a lebonyolítás jogát. Úgyhogy: MVSZ, Debrecen, veterán vívók, dologra fel!

Pont került egy hosszú történet végére. Méghozzá úgy, hogy sportágunk ismét jelesre vizsgázott összefogásból és sportdiplomáciából egyaránt! A FIE döntését fentebb olvashattuk, de lássuk, mi is történt a múltban és a közelmúltban, miként alakult egy fordulattal a történet úgy, ahogy.

 

A Magyar Vívó Szövetség tavaly novemberben kapta meg a FIE-től a veterán világbajnokság rendezési jogát. Gyorsan tegyük hozzá, nem kapkodtak nemzetek tucatjai a rendezésért. Éppen ezért a FIE kérte fel szövetségünket, adjon otthont a veteránok körében egyre népszerűbb eseménynek, és mi örömmel mondtunk rá igent. Ezt követően Győr város polgármesterének, a MOB elnökének, Borkai Zsoltnak a segítségével nagyszerű helyszínt is találtunk – a győri Egyetemi Sportcsarnokot – az október végi rendezvényre. Csakhogy Győr vadonatúj sportcsarnoka nem épül fel időben, így a BL-győztes női kézilabdacsapat érthetően továbbra is a veterán vb helyszínének tervezett Egyetemi Sportcsarnokban játssza október végén tétmérkőzéseit.
 
Borkai Zsolt segítségével erre is találtunk megoldást, a „kézilabda tétmeccs nélküli időszakra”, szeptember közepére szerettük volna áttenni a világbajnokságot. Csakhogy ezt a FIE nem engedélyezte – éppen a veterán vívók nyomására: mondván, augusztusban nem tudnak felkészülni a vb-re, illetve többen már előre megtervezték a szabadságukat, fél évvel a rendezvény előtt megvették repülőjegyüket…
 
Ezt követően új pályázatot írt ki szűk határidőre a FIE, melyre Plovdiv és Porec azonnal jelentkezett. Kulcsár Krisztián FIE sportigazgató, Csampa Zsolt elnök és Kamuti Jenő alelnök pedig tárgyalni kezdett arról, hogy miként lehetne mégis megrendezni idehaza a veterán világbajnokságot. Hogy miért? Azért mert tettünk egy ígéretet, és ugyan szövetségünk nem tehetett a győri sportcsarnok építésének csúszásáról, nem szerettünk volna presztízsveszteséget szenvedni. Sem a nemzetközi szövetség, és elsősorban nem a hazai veterán vívótársadalom előtt. Ekkor érkezett a segítő kéz Debrecenből. Köszönhetően Kósa Lajos polgármesternek, a sportszerető cívisvárosnak, a debreceni vívószakosztálynak, no meg annak motorjának, a Serra családnak.
 
Így aztán összeállítottunk egy „villámpályazatot”, melyet a határidő lejártának napján, a strasbourgi Európa-bajnokság helyszínén eljuttattunk Kulcsár Krisztiánnak, és Frederic Pietruszkának, a FIE francia főtitkárának. És tegnap este éppen a francia főtitkár küldte el személyes gratuláló levelét Csampa Zsoltnak azzal, hogy Debrecen rendezheti az eredeti időpontban, október 21. és 26. között a veterán vív világbajnokságot!
 
Ennyit az előzményekről. Melyeket ezzel le is zárhatunk, és új fejezetet nyithatunk. Ami a munkáról fog szólni! Elvégre szűk négy hónapunk maradt a szervezésre, a rendezésre, és arra, hogy a debreceniekkel karöltve egy hangulatos és emlékezetes veterán világbajnokságot rendezzünk – természetesen magyar sikerekkel.
 
Úgyhogy: dologra fel, HAJRÁ VETERÁNOK!
 

2014. június 20.

 

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM