Decsi Tomié a tizedik kvóta, Márton Anna hatodik Szöulban!

márc 26, 2016 | Archív

Márton Anna szerepelt a legjobban a szöuli kardvívó Grand Prix-n, vb-bronzérmesünk ezúttal a hatodik helyen zárt. A férfiaknak kevésbé ment, de a legfontosabb cél összejött: az

Márton Anna szerepelt a legjobban a szöuli kardvívó Grand Prix-n, vb-bronzérmesünk ezúttal a hatodik helyen zárt. A férfiaknak kevésbé ment, de a legfontosabb cél összejött: az eredmények kedvező alakulásának – no meg a kvalifikációs időszak korábbi eredményeinek! – köszönhetően Decsi Tamás megszerezte a tizedik magyar olimpiai kvótát, gratulálunk! 

Kezdjük a legfontosabbal: különösebben nem volt sikeres a szöuli, olimpiai kvalifikációt záró kard Grand Prix-verseny, de amiért jöttünk, azt elértük! Szilágyi Áron már meglévő, és Márton Anna pénteken bizonyossá vált kvótája után szombaton megszületett a magyar vívósport tizedik riói kvótája – Decsi Tamásnak köszönhetően. A “megszületett” szót pedig ezúttal nem véletlenül használtuk, de erről majd később…

…Mert haladjunk időrendben, magyar idő szerint hajnali egykor kezdődött a program a nők 64-es főtáblájával. Magyar részről Márton Anna és Garam Nóra volt érintett, előbbi immár biztos riói résztvevőként. A legjobb 32 közé jutás mindkettejüknek sikerült, előbbitől ez elvárható volt a rendszeresen hazánkban készülő hongkongi Jenny Ho ellen (15:10), Nóri pedig a lengyel Kozaczukot győzte le (15:12), és elmondható, hogy most már sorozatban szállítja a 32-ket, ami jelentős haladás, várjuk a folytatást! Ami most még nem sikerült, a következő körben a “Doktornő” a francia Limbachot megszorítani tudta, megverni nem (11:15). 

márton puda Pankának a lengyel Puda megnehezítette a dolgát, de legyőzni nem tudta.

Pankának a lengyel Puda ebben a körben alaposan megnehezítette a dolgát (15:13), majd a nyolcaddöntőben a világranglista élmezőnyéhez tartozó amerikai Muhammad következett, és egy újabb – ezúttal 15:12-es győzelem következett. A négyes döntőért a koreai Seo volt az ellenfél, de az újabb 15:12 ezúttal nem nekünk kedvezett, Gárdos Gábor tanítványa ezzel a hatodik helyen zárt. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy Panka továbbra is előkelő helyen áll a világranglistán, és három olyan versenye következik az olimpiáig (kínai vk, moszkvai GP, Európa-bajnokság), melyeken tavaly nem remekelt, így kevés pontja esik ki. További sikeres szereplés esetén tehát még kedvezőbb helyzetből várhatja majd a riói rajtot!

Térjünk át a fiúkra, akiknek olyan rosszul kezdődött a 64-es táblájuk, amennyire csak elképzelni lehetséges. Elsőként Szatmári Andris kapott ki 14:9-es vezetésről 15:14-re az amerikai Spearstől, és ezzel elvesztette esélyét a kvótára. E téren az utolsó bizodalmunk Decsi Tamásban maradt, akinek viszont nem ment ezen a napon, 15:8-ra kikapott a német Hüberstől. A hidegzuhanyból jutott még, Gémesi Csanád 15:14-re kikapott egy egyiptomi kardozótól, és Iliász Nikó sem bírt a budapesti világbajnok orosz Resetnyikovval (12:15). Maradt egyedüliként Szilágyi Áron, olimpiai bajnokunknak ezúttal Európán kívüli ág jutott Szöulban. Előbb magabiztosan legyőzte a brazil Agrestát és az iráni Pakdamant (15:7, 15:10), majd a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett az ugyancsak iráni Abedinitől (15:12). Mielőtt összevonnánk a szemöldökünket, gyorsan tegyük hozzá, Abedini dobogón végzett, és idén a világranglista élemzőnyébe küzdötte fel magát. 

kard olimpikonok Három kardvívó olimpikokunk: Decsi Tomi, Márton Panka és Szilágyi Áron. Köszönjük a fotót és gratulálunk!

A mieink tehát korán búcsúztak, de Decsi Tomi olimpiai reményei tovább éltek. Mindenféle hosszabb indoklás nélkül: a riói kvótájához az kellett, hogy ne kerüljön egyetlen francia vívó sem az olimpiai rangsor első tizennégy helyezettje közé. Csakhogy ennek ott álltak a kapujában ketten is: Rousset és Anstett. A nyolcaddöntők előtt három feltételnek egyszerre kellett teljesülnie Tamás célba éréséhoz. Az olasz Occhiuzzinak meg kellett vernie a brit Honeybone-t, a koreai Kimnek Rousset-t, az orosz Jakimenkónak pedig Anstettet… Elsőként az itáliainak szurkoltunk: 13:13 után bevitte a két tust. Aztán Kim a hangos hazai közönség és a csöndesen drukkoló magyar tábor nagy örömére 15:14-re verte Rousset-t. Már csak az kellett, hogy a világbajnok, világranglistát vezető orosz legyőzze Anstettet… Csakhogy amikor Jakimenko négy tusos előnyét 11:7 után lazán leadta, felsejlett, számára ez a siker nem létkérdés, a mestere is francia, biztosan mindent megtesz a sikerért…? Mire azonban a gondolatmenet végére értünk, Jakimenko 15:13-ra behúzta a meccset – jár a Fair Play! Az orosz klasszis boldogan csapott a levegőbe, és ugyanezt tehette a csarnokon kívül izguló Tomi is…

Decsi Tamás kvótájával tízre nőtt a riói magyar vívó kvóták száma, amely az elnökség és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány által kitűzött cél (8-10 fő, és közte egy csapat) felső határát jelenti! És még akadhat egy “surranópálya”, a prágai férfi tőr pótkvalifikációs viadal még soron következik… 

Most azonban gratuláljunk Decsi Tamásnak, és mester édesapjának, Decsi Istvánnak! Tomi, ha nem is a szöuli teljesítményével, de az éves produktumával, és különösképpen egész pályafutásával abszolút rászolgált arra, hogy 34 esztendősen, csapat világbajnokként és egyéni vb-bronzérmesként eljusson második olimpiájára. Jöhet a felkészülés, és a remélhető további sikerek!

A helyszínen a küldöttséget vezető, kétszeres olimpiai bajnok (az egyiket éppen Szöulban nyerte…) kardozó, MOB-főtitkár Szabó Bence a történtek után így értékelt: “Természetesen ilyenkor felemások az érzéseink, mivel a fiúk ezúttal nem szerepeltek valami fényesen. Ugyanakkor az olimpiai kvótákat az egész éves szereplésért osztják ebben a sportágban, és ennek alapján Szilágyi Áron és Márton Anna klasszishoz illő magabiztossággal, Decsi Tomi pedig ritka izgalmak után, de teljesen megérdemelten jutott hozzá a riói repülőjegyhez. Szeretnék ez úton is gratulálni szeretett sportágamnak a tíz olimpiai kvótához, ez bizony szép, kerek szám!”

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Szöul, 144 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Agresta (brazil) 15:7, Gémesi-Elsissy (egyiptomi) 14:15, Decsi-Hübers (német) 8:15, Iliász-Resetnyikov (orosz) 12:15, Szatmári-Spear (amerikai) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Pakdaman (iráni) 15:10.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Abedini (iráni) 12:15.

Végeredmény: 1. Dershwitz (amerikai), 2. Abedini (iráni), 3. Kovaljov (orosz) és Occhiuzzi (olasz), …9. Szilágyi Áron, …35. Decsi Tamás, …37. Gémesi Csanád, …40. Iliász Nikolász, …44. Szatmári András.

Női kard egyéni, Grand Prix, Szöul, 133 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Ho (hongkongi) 15:10, Garam-Kozaczuk (lengyel) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Puda (lengyel) 15:13, Garam-Lembach (francia) 11:15.

Nyolcaddöntő: Márton-I. Muhammad (amerikai) 15:12.

Negyeddöntő: Márton-Seo (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Seo (koreai), 3. Velikaja (orosz) és Vujuka (görög), …6. Márton Anna, …29. Garam Nóra, …75. Várhelyi Kata, …107. László Luca.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM