Diákolimpia: nyitónapi gála

ápr 13, 2018 | Archív

A III. Sulivívó Találkozó és Diákolimpia nyitónapján 900 gyerek vett részt a tudáspróbán, és 400 fiatal indult a versenyengedély nélküliek viadalán. A gálán szerepelt Szilágyi Áron és Szatmári András.

A magyar vívósport sok mindenre lehet okkal büszke. Természetesen elsősorban és kiemelten arra, hogy a legeredményesebb olimpiai sportág Magyarországon. Meg a jelen korok sikereire is, elvégre az elmúlt öt évben ismét kimagaslóan teljesít a sportágunk, felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt. 

A diákolimpia gáláján Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke köszöntötte a vendégeket.

Az ugyancsak öt esztendővel ezelőtt beindított Sulivívás pedig egy újabb, nagyon szerethető és népszerű, dicsőséges fejezete a magyar vívósportnak. Alig több mint négy esztendeje tört utat magának az iskolákon belül sportágunk oktatása, és két éve már megrendeztük az I. Sulivívó Találkozót és Diákolimpiát. Akkor még a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Tavalyra, a második hasonló rendezvényre már kinőttük az “öreg sportcsarnokot”. Közel 2100 vívó lépett akkor pástra a BOK Csarnokban, és büszkén írtuk akkor, hogy “Guinness-rekord” született, ennyien magyarországi vívóversenyen még nem szerepeltek. 

A kadet és junior Magyar Kupa összetett győzteseit is jutalmazták. Képünkön a junior MK-győztesek: Fekete Laura (Honvéd, női párbajtőr), Koch Máté (Vasas, férfi párbajtőr), Koós Gréta (Kárpáti, női kard), Nagy Martin (BVSC, férfi kard), Kondricz Kata (Honvéd, női tőr), Frűhauf Benjámin (Törekvés, férfi tőr).

És ez a rekord most a múlté lett… Idén ugyanis 2700-an jelentkeztek a III. Sulivívó Találkozóra és Diákolimpiára! A szám már-már hihetetlen, ott tartunk lassan, hogy a BOK Csarnokot is kinőjük, pedig három napon keresztül csaknem hetven páston zajlanak a küzdelmek péntektől vasárnapig. Nem csoda, hogy Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke azt mondta péntek délutáni köszöntőjében: nagy örömmel látja a sok gyereket, a sok ifjú vívót, korábbi öttusázóként külön szurkol a sportágnak, és gratulált ahhoz, hogy ilyen létszámú diákolimpiát egyedül kosárlabdában látott idehaza. 

Az eredményhirdetéseknél olyan hírességek adták át az érmeket, mint Balogh Gábor öttusa világbajnok, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Sákovicsné Dömölky Lídia és Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó.

Elismerése persze számunkra újabb feladatot jelent – a kosárlabdát is le kellene pipálni… Balogh Gábor után Csampa Zsolt, a Magyar Vívó szövetség elnöke lépett a mikrofonhoz, és köszöntötte az ifjú vívókat, edzőket, tanárokat, és a jelenlévő bajnokokat – szerencsére sokan közülük kíváncsiak voltak erre a remek rendezvényre. 

A Pető intézet sulivívói is részt vettek a Diákolimpia gáláján, köszönjük nekik!

A Diákolimpia B (versenyengedéllyel nem rendelkező) versenyeinek három döntője mellett szerepet kapott a gálaműsorban a Pető Intézet két vívójának bemutatója is – az MVSZ ugyanis a világhírű intézménnyel is megállapodott. A legnagyobb sikert, persze, két világklasszisunk bemutatója aratta. A gálaműsorban ugyanis pástra lépett a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, és a tavalyi világbajnok kardvívó, Szatmári András. A meccset 10:9-re nyerte Áron, no de, ez majdnem mindegy, ennél sokkal fontosabb, hogy az asszó előtt és asszó után is százával álltak a gyerekek sorba kettejük autogramjáért…

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron népszerűsége a diákolimpián önmagáért beszélt.

Az egész napos esemény nagyszerű hangulatban zajlott, a vívással ismerkedő, mintegy 900, Tudáspróbán szereplő gyermek reményeink szerint nagyszerű élménnyel gazdagodva térhetett haza, és határozhatta el, hogy vívóként képzeli el a jövőjét. Miként így hangzott a Csampa Zsolt elnök által elhangzott zárszó is: "Hajrá, magyar vívás!" Szép napunk volt, legyen ilyen a következő kettő is!

A diákolimpia programja szombaton az A kategória versenyeivel, 1400 vívó küzdelmével folytatódik.  

A pénteki eredményeket a http://www.hunfencing.hu/online-eredmenyek-2018.-aprilis-di-kolimpia weboldalon találjátok!

Kardklasszikus a diákolimpián: az olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András vívott bemutatót.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események