Dósa Dani: nem sikerült, de panaszra semmi ok

ápr 17, 2016 | Archív

Nem jött össze a tizenegyedik olimpiai kvóta a magyar vívóválogatottnak. Azt a prágai európai pótkvalifikációs verseny rajtja előtt is tudtuk, hogy Dósa Dániel csak nagy bravúr árán

Nem jött össze a tizenegyedik olimpiai kvóta a magyar vívóválogatottnak. Azt a prágai európai pótkvalifikációs verseny rajtja előtt is tudtuk, hogy Dósa Dániel csak nagy bravúr árán juthatott volna el Rióba. Nem járt tőle messze: a viadal negyeddöntőjében egyetlen tussal, 15:14-re kapott ki a lengyel Jandától.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nem sok hiányzott a tizenegyedikhez… 

Dósa Dani egy különleges, egyedi versenyen szállt harcba az utolsó utáni esély jogán a riói repülőjegyért, egyben a tizenegyedik magyar olimpiai kvótáért. Az európai prágai olimpiai pótkvalifikációs versenyen “csak egy maradhatott”. A hatfegyvernemes versenyen azok indulhattak, akiknek nemzete az adott fegyvernemben addig nem szerzett olimpiai kvótát. Magyar részről ez – szerencsére… – csak férfi tőrben alakult így, és hazai ranglistaegyesként húszéves tehetségünk kapta meg a lehetőséget az indulásra. 

Mivel a hétvégi viadalon legkésőbb éppen a bennünket érintő versenyszám kezdődött, így jutott időnk beleszimatolni a viadal miliőjébe. Hatalmas csaták alakultak ki a fegyvernemenkénti egyetlen helyért, és bizony, a lebonyolítási rendszer ezúttal nem a legjobbaknak kedvezett. Abban a négy számban, ahol csak egy vívó juthatott ki Rióba (férfi kardban és női tőrben, ahol nem rendeznek Rióban csapatviadalt, ott 4-4 vívó kvalifikálhatta magát), egyetlen kiemelt jutott csak ki az olimpiára! A szabály ugyanis azt mondta ki, hogy a csoportok azonos létszámúak legyenek, ennek alapján emelték ki a világranglistán legelőkelőbb helyen rangsoroltakat. Csakhogy így ők “testben” be tudtak ugyan melegíteni a viadalra, “fejben” azonban bemelegítés nélkül léptek pástra, és bizony, ez nagy hátránynak bizonyult. Kiesett például női párbajtőrben Szász Emese két korábbi nagy riválisa, az olimpiai és világbajnok német Heidemann és a svéd Samuelsson egyaránt, és a sort hosszasan lehetne folytatni.

Nem történt ez másként férfi tőrben sem, ahol a spanyol Llavador és a román Daraban mentesült kiemeltként a csoportkör alól, hogy aztán az első direkt kieséses asszójukban mindketten vereséget szenvedjenek… Ezzel akár nőhettek is Dani esélyei, és itt térjünk rá a mi versenyzőnk vasárnap délutánjára. A csoportkör első meccsén rögtön kikapott a magyar, de utána nagyszerűen vívott, valamennyi további ellenfelét biztosan legyőzte, és ezzel a forduló második legjobb indexével zárt. 

A nyolcaddöntőben a “bemelegítőtárssal”, a belga Navas-szal hozta össze a sors. Az asszó eleje és vége döcögött, a közepe viszont nagyszerűen alakult, és az akkor megszerzett előnnyel, kényelmes 15:10-zel ért célba Dósa Dani. A negyeddöntőben aztán jóval nagyobb falat, a lengyel Janda következett. Az első három perc rosszul alakult, a lengyel 7:2-re is elhúzott. Dani viszont a folytatásban váltott, és folyamatosan, tusról tusra jött fel. Kétszer is egy találatra megközelítette a lengyelt, viszont a végjátékban megint 11:14-re módosult az állás. Dani azonban nem adta fel, miért is adta volna? Zsinórban három tust szúrt, és végül 14:14-nél járt le a vívóidő. A hosszabbítás azonban nem sikerült, Janda váratlanul megtámadta a magyart, és talált. 14:15 – kár érte, ugyanakkor nagy csatában, nemes küzdelemben alakult így a mérkőzés, semmiképpen sem érheti szemrehányás a magyart…

Ezzel Dósa Dániel olimpia tapasztalat nélkül kezdi majd meg felnőtt karrierjét, a magyar válogatott pedig véglegesen tíz olimpiai kvótát szerzett. Az összességében abszolút sikeresnek mondható egyéves kvalifikációs ciklus ezzel lezárult, jöhet a riói felkészülés, és az olimpia! HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Európai olimpiai pótkvalifikációs verseny, Prága.

Férfi tőr egyéni, 20 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 4 győzelem/1 vereség.

Nyolcaddöntő: Dósa-Navas (belga) 15:10.

Negyeddöntő: Dósa-Janda (lengyel) 14:15.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események