Egy csöndesebb nap a teremben, hangosabb a városban

febr 26, 2014 | Archív

Az első két napi remek szereplés után a harmadikon nem jutott a legjobb nyolc közé magyar vívó a jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság női párbajtőr, illetve férfi kard versenyében.

Az első két napi remek szereplés után a harmadikon nem jutott a legjobb nyolc közé magyar vívó a jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság női párbajtőr, illetve férfi kard versenyében. Ugyanakkor a magyar szempontból csöndesebb nap mellett a városban zajosabb volt az élet, személyi sérülésektől sem mentes tüntetés zajlott, természetesen küldöttségünk valamennyi tagja távol maradt az eseményektől.

A kadet női párbajtőrözők és a kadet férfi kardozók versenyével folytatódott kedden a jeruzsálemi Európa-bajnokság. Ám mielőtt belmerülnénk a nap eseményeibe, nézzük meg, miként is telik a magyarok egy-egy napja a valóban egzotikus helyszínen. Vegyük példaként Németh Kálmán masszőrt – ha már a sabbat lift kapcsán korábban szóba került a neve -, miként múlatja idejét irigylésre méltóan Jeruzsálemben. Szóval.

 

Reggel hétkor ébresztő az átlagos, három csillagos szállodában. Gyors reggeli – melyben ugye húsételek nincsenek -, majd a nyolc órás busszal irány a helyszín. Ott kezdődik a munka, egy versenynapon átlagosan nyolc-tíz magyar versenyző “kezelése”. A versenyek reggel kilenctől tartanak este fél kilencig. Szünet nélkül. Közben, ha megéhezik, vehet szendvicset vagy hotdogot, más étel ugyanis nem kapható a verseny színhelyén. Üzlet, kávézó a környéken sehol, a csarnok – fogalmazzunk finoman – nem a turisták által látogatott negyedek közelében fekszik… Este kilenc körül újra buszra száll, és ha siet, még melegítőben eléri a vacsorát, amit fél tízig szolgálnak fel. Tíz körül már vége is a napnak, és ha átöltözik, akkor éjjel fél 11 felé felülhet a villamosra, amely elviszi újabb harminc perc alatt a belvárosba. 
 
Ugye, milyen vidám…? Nagyjából hasonló a napirendje versenyzőnek, edzőnek, vezetőnek, úgyhogy kéretik csak azért irigykedni, hogy valaki a magyar válogatott színeiben eljut az Európa-bajnokságra, a helyszín, illetve a napirend okán ez kevésbé szükséges… Ja, és még egy “apróság”. Jeruzsálem óvárosában kedden tüntettek a palesztinok, majd a helyi rendőrség beavatkozását követően egy laza csata alakult ki a felek között petárda és kövek kontra könnygáz és hanggránát felállásban. Az eredmény két súlyos és tucatnyi könnyű sérült. Nesze neked turizmus meg szabadidő, viszont a haditudósítóknak irány a Siratófal… 
 
De térjünk vissza a Malha Sport Centerbe, ahol a délelőtt felemásra sikeredett. A női párbajtőrözők versenyén a csoportmérkőzéseket követő első körben megfeleződött a mieink száma. Ladányi Nellinek nem sok sansza volt román ellenfelével szemben, Balog Alexandrának viszont lett volna esélye valamit törleszeteni a 150 éves török uralommal szemben, ám ez nem sikerült. Nagy Kinga izgalmas és fordulatos asszóban jutott a legjobb 32 közé, míg Molnár Petrának ugyanez gyorsan és sallangmentesen sikerült finn nyelvtestvérünk ellenében.
 
A következő körben Nagy Kinga nyolc percig nagyszerűen vívott az orosz Filinával, 11:6-ra elhúzott. Csakhogy a hátralévő egy percben az orosz lány oroszlánként küzdött, előbb egyenlített, majd a hosszabbításban egy erősen vitatható tussal kikapott Kinga. Az utolsó remény Molnár Petrában volt, aki viszont hátrányból próbált egyenlíteni a svájci Spiegelburg ellenében – sikertelenül. Ezzel a fegyvernem sajnos be is fejezte a napot, nem sikerült a 16 közé jutás, lehetett szurkolni a férfi kardozóknak. 
 
E fegyvernemben a hagyományokkal ellentétben a szezon eddigi korosztályos versenyein nem sok babér termett a magyaroknak, gondoltuk, majd itt lehet bizonyítani. A csoportmérkőzések alapján a versenyzők – ha így is gondolták – ezt nem tudták megvalósítani. Fogalmazzunk ezúttal is visszafogottan: nagy elődjeink csóválták volna a fejüket a látottak alapján. Galgóczy Tamás rögtön kiesett, Darkó Botond pedig egyetlen győzelemmel, utolsóként élte túl a kört, majd egy 15:14-es sikerrel verekedte tovább magát a 32-ig. Ott viszont sem neki, sem Mészáros Balázsnak nem volt reális esélye a továbblépésre. Ez egyedül Dobó Istvánnak sikerült, aki egy harcos győzelmet aratott, ám a nyolcaddöntőben az orosz Lohanov jobbnak bizonyult nála. 
 
Ezzel erre a napra nekünk, magyaroknak ennyi jutott, szerdán a csapatversenyekkel folytatódik az Európa-bajnokság.
 
Eredmények. Kadet női párbajtőr Európa-bajnokság, 80 induló. A csoportmérkőzéseken: Molnár Petra 4 győzelem/2 vereség, Nagy Kinga 3/2, Balog Alexandra 3/3, Ladányi Nelli 2/3.
A legjobb 64 között: Molnár-Mikkila (finn) 15:, Nagy-Sztepanyan (ukrán) 15:13, Ladányi-Predescu (román) 7:15, Balog-Ozturkmen (török) 13:15.
A legjobb 32 között: Nagy-Filina (orosz) 12:13, Molnár-Spiegelburg (svájci) 10:12.
Végeredmény: 1. Klisztunova (fehérorosz), 2. Bozza (olasz), 3. Depanian (francia) és Isola (olasz), …24. Molnár Petra, …26. Nagy Kinga, …44. Balog Alexandra, …52. Ladányi Nelli.
 
Kadet férfi kard Európa-bajnokság, 50 induló. A csoportmérkőzéseken: Dobó István 4 győzelem/1 vereség, Mészáros Balázs 3/3, Darkó Botond 1/3, Galgóczy Tamás 1/4 (kiesett).
A legjobb 64 között: Darkó-Maxwell (brit) 15:14.
A legjobb 32 között: Dobó-Dubarry (francia) 15:13, Mészáros-Iljin (orosz) 7:15, Darkó-Soler (francia) 11:15.
Nyolcaddöntő: Dobó-Lohanov (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Riccardi (olasz), 2. Giakumatosz (görög), 3. Lohanov (orosz) és Soler (francia), …12. Dobó István, …25. Mészáros Balázs, …32. Darkó Botond, …41. Galgóczy Tamás. 

2014. február 25.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM