Egy ötödik és egy hatodik helyezés jutott

ápr 6, 2015 | Archív

Németh András férfi tőrben az ötödik, Záhonyi Petra női kardban a hatodik helyen zárt a taskenti kadet és junior világbajnokságon. Emellett férfi párbajtőr- és női tőrcsapatunk

Németh András férfi tőrben az ötödik, Záhonyi Petra női kardban a hatodik helyen zárt a taskenti kadet és junior világbajnokságon. Emellett férfi párbajtőr- és női tőrcsapatunk egyaránt bejutott a negyeddöntőbe. Mindehhez csak gratulálhatunk! Mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek…

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

A húsvét hétfő vívásban évtizedek óta nem a locsolkodás időpontja, hanem a junior világbajnokságé. Nem is baj ez, ilyenkor azért minden versenyző szívesebben vív, mint locsolkodik, vagy várja a locsolókat… Igaz, nincs piros tojás, nincs kölni, sonka meg kalács, de érmek akadnak, sőt most már pénz is – ráadásul nem csak a fiúknak. A már többször emlegetett Alisher Uszmanov FIE-elnök ugyanis gondolt egyet, és magánvagyonából bedobott egy kis pénzdíjat. Pontosabban nem is kicsit! Az egyéni versenyek érmesei 7-5-3 ezer, a csapatversenyek érmesei 20-15-10 ezer dollár jutalmat kapnak. Ez mindösszesen potom 378 ezer dollár, ami nagyjából 102 millió forintnak felel meg. Higgyék el, aprópénz! Uszmanov úrnak. És a vívás rengeteget köszönhet neki, hogy rá áldozza, és igaz ez az egész világbajnokságra, melyet – nem győzzük elégszer leírni – sosem látott külsőségek mellett rendeznek meg a rendkívül szívélyes üzbégek. A fiataloknak persze korántsem aprópénz ez az összeg, Bányai Zsombor például az eredményhirdetése után máris hiányolta az 5000 dollárról  (kb. 1.350 ezer forintról) szóló bizonylatot… 

 

Persze – és aki vívott valaha, az pontosan tudja -, a páston sosem a pénz lebeg az ember szeme előtt, hanem a siker, az eredményesség. És ez utóbbi kettő szempontjából a húsvét hétfő különleges szereppel bírt a számunkra. Elvégre érmeket osztottak férfi tőr egyéniben, női kard egyéniben és eljutottak a legjobb nyolcig a férfi párbajtőrcsapatok és a női tőrcsapatok. Szóval, igazi nagyüzem volt hétfőn Taskentben, 33 páston zajlottak a küzdelmek kora reggeltől késő estig, sok magyar szereplővel, főszereplővel. 
 
Haladjunk időrendben, legkorábban a férfi tőrözők keltek, akiknek akkor kezdődött a versenye, amikor odahaza még a locsolkodók sem készülődtek – hajnali fél hatkor. A csoportmeccseken Németh András remekelt, veretlenül, kimagasló tusaránnyal zárt. Dósa Dani kicsit beijesztett, de két vereség után négyszer győzött, míg Mészáros Tomi 3/2-vel végzett. Utóbbinak, kadet vb-bronzérmesünknek egyet még vívnia kellett a 64-ért, de ez nem jelentett gondot. Miként a 32 közé jutás sem, Németh Andrásnak, illetve Dósa Daninak. Előbbi a brit Birch, utóbbi a hongkongi Tang ellen nyert esélyeshez méltóan 15:7-re, illetve 15:9-re. Mészáros Tomi viszont egyáltalán nem számított favoritnak az osztrák Langer ellen, sőt… Ennek ellenére remek vívással 10:6-ra, majd 14:13-ra is vezetett, de a befejezés nem sikerült. Testben-fejben elfáradt a magyar, a csapaton még nagy szükség lesz rá!
 
Aztán következtek a párbajtőrözők, akik tizenegy órányi pihenőt kaptak az előző napi tizenhárom órás versenyük után, és azért ez nem biztos, hogy így helyes… Ráadásul a párosításunk megér egy misét. A sportág történetében először bevezették a junior csapat Világkupa-sorozatot, és ennek alapján készítik el a vb-n a direkt kieséses táblát. Világbajnoki címvédő válogatottunk a hármas pozícióból várta a rajtot, tehát lestük a harmincas számú riválist, aki Tajvan lett. Csakhogy a szezon során a bivalyerős kínai válogatott egyetlen Vk-versenyen, sőt az Ázsia-bajnokságon sem indult, és mivel 35-en neveztek, így a 35-ös rangsort kapták! Azaz, a 32-be jutásért Tajvannal mérkőztek és győzték le természetesen, a 16-ért meg jöhettünk velük… Szép. Sőt, a következő ellenfélnek a nyolcaddöntőben Korea ígérkezett, ők ugyanis egyetlen versenyen, az Ázsia-bajnokságon (ott másodikak lettek) indultak el a szezonban, és ezért szerénykednek viszonylag hátul a rangsorban. 
 
Kína, majd Korea. Ez lett a fiúk “bemelegítő napjából”, elvégre a legjobb nyolcig jutott el hétfőn a mezőny. De ott lesznek a címvédők is! A mieink ugyanis remekül viselték az “ázsiai hadjárat” nehézségeit! Kína ellen a második asszóban vettük át a vezetést Siklósi Geri révén, és azt majdhogynem fokozatosan növeltük. Esztergályos Patrik és Bányai Zsombor képviselte a csapatból a taktikus vonalat, míg Siklósi Geri végezte a “piszkos munkát”, kétszer is előnnyel vette át a stafétát – az utolsó asszó előtt 25:18-nál – és “kivégezte” a rá rontó riválist, a végén a vb-bronzérmes Xuét. A kínai 37:23-nál, fél perccel a vége előtt adta meg magát.
 
Korea ellen, a nyolcaddöntőben azért kicsit nehezebb volt, de nem változott a taktika. Itt egyetlen váltásnál sem voltunk hátrányban, ugyanakkor négynél nagyobb különbséggel egyszer sem vezettünk. Sőt, az utolsó asszó előtt 16:14 volt “csak” az állás ide. A képlet azonban hasonlóan alakult, mint körülbelül két órával korábban. Jött a “balatoni srác”, Siklósi Geri és a záró koreai rohamosztag úgy pattant róla vissza, mint a falról. Itt tovább kísérletezett az ellen, húsz másodperccel a befejezés előtt, 31:21-nél kapitulált Korea. Ezzel két nap pihenő után szerdán a negyeddöntőben folytathatja Eitner Kinga csapata, hasonlóan kemény rivális, Olaszország ellen. A történtek után, és a korábbi előzmények ismeretében féljenek ők!
 
 Márton Pankának nincs oka búslakodnia, fantasztikus junior pályafutást zárt.
 
Jöttek máris a női kardozók, élükön a nap másik címvédőjével, Márton Annával. A selejtezők sem neki, sem a remekül vívó Záhonyi Petrának, sem a szintén jól teljesítő Kelecsényi Mirabellának nem jelentettek akadályt. Mindhármójuknak egy-egy újabb meccset kellett vívnia a főterembe költözéshez, azaz a 32-be jutáshoz. Ezt Panka úgy oldotta meg, ahogy kell – 15:9 a lengyel Cieslar ellen. Petra úgy, ahogy egy világbajnokságon kell küzdeni a győzelemért – 15:13 a vietnami Buival szemben. Mira pedig…, nos helyette megoldotta a zsűri, aki 14:14-nél egy legrosszabb esetben is együttes találatot adott meg a brit Maxwell javára. 
 
Átköltöztünk tehát a főterembe, ahol éppen akkor kezdték a férfi tőrözők 32-es táblájukat, az első párban a két magyarral. Essünk túl a rossz híren. Junior Európa-bajnoki ezüstérmesünknek, Dósa Daninak nem ment a vívás a francia Roger ellen. A rivális gyorsan, nagy előnyre tett szert, és 11:5-ről ugyan sikerült 11:8-ra feljönni, de ez jelentette a végállomást. Ilyen van, Dani jó vívótól kapott ki, és jövőre újra megpróbálhatja. Németh Andrisnak, a tavalyi junior Eb-bronzérmesnek viszont ez az utolsó lehetősége, és nagy akarattal, miután ráérzett a helyes taktikára, már jó vívással párosulva győzte le a mindenbe kellmetlenül beleszúró koreai Kimet (15:12). 
 
A taskenti szokásoknak megfelelően cserélődött a színpad, jöttek a női kardozók – elsőként Záhonyi Petra. A 18 éves kadet Európa-bajnok a 8:7-es félidő után úgy iskolázta le 15:7-re az ukrán Scsuklát, mintha nem elsőéves junior lett volna. Aztán jött Márton Anna és a kínai Jin. Gondoltuk, most nem kell izgulnunk. 5:10-nél viszont már nem így gondoltuk… Valahogy nem találta sem a ritmust, sem az akciókat az idén a felnőttek között is remeklő kardozó. És tisztelet érte, leegyszerűsítette a vívását, nem szép, de fontos tusokkal zárkózott egyre feljebb és feljebb, s 15:13-ra megfordította az asszót. Bárki bármit mond, ez is egyfajta klasszisteljesítmény!
 
Következett ismét a tőrkör – méghozzá már a nyolcaddöntővel. Ám Németh Andris azt hitte, továbbra is kardverseny zajlik. Legalábbis erre engedhettünk következtetni abból, hogy szinte másodpercenként ontotta a tusokat. Egész napi remek vívását tovább folytatva 13:6-ra is vezetett, és a vége ugyan kicsit szorosabb lett – 15:11 – de kétség sem férhetett ahhoz, hogy a német Veitenheimernek nincs esélye, mindez alig több mint másfél perc alatt bizonyosodott be! Ezzel egy helyezést elkönyvelhettünk, de ünnepelni nem volt idő – reméltük, még nincs is mit… – máris jött Panka és Petra. És sajnos kiderült, hogy junior világbajnokunk hullámvölgye nem csupán egy asszót tartott. A francia Queroli ugyanis végig vezetve győzött 15:8-ra ellene. Fantasztikus junior egyéni pályafutását ezzel egy Eusrópa-bajnoki arannyal zárta le ebben az esztendőben, a világbajnoki címvédés nem jött össze. Ha valakit, őt nem érheti szemrehányás… Elvesztettünk tehát egy aranyesélyest, viszont pár pillanattal később köszönthettünk egy 18 esztendős megeleptés-finalistát, Záhonyi Petrát. Szepesi László tanítványa ugyanis fegyelmezett, jó vívással, végig vezetve győzte le a koreai Csojt (15:10), és ezzel pályafutása eddigi legnagyobb junior sikerét érte el  – már a 8 közé jutással. 
 
 A nap legkellemesebb meglepetése Záhonyi Petra nevéhez fűződik. 
 
Sajnos, az újabb bravúr már nem sikerült. Sem Németh Andrásnak, sem Záhonyi Petrának. Előbbinek nem is volt igazi esélye a kínai Huanggal szemben. A kínai – akiről természetesen eddig még sosem hallottunk -, egyesítette a gumilábú és a géppuszkakezű keverékét. Rögtön az elején 6:1-re elhúzott, és 15:7-nél haza, pontosabban dobogóra is ért az előnyével. Petra már sokkal közelebb állt az éremhez. Egész napi jó vívását folytatva 8:7-re vezetett a félidőben. Utána is fej-fej mellett haladtak 12:12-ig, ám végül 15:13-ra úgy győzött az orosz, hogy két piros lapot mutatott fel rajt előtti induláért a szenegáli zsűri. Tény, kicsit beleindult Petra a rajtba, de nem azért, hogy előnyt szerezzen, hanem a hatalmas zajban semmit sem lehetett hallani a zsűri vezényszavából. Túlzottan szigorú ítélet volt, nagy kár, hogy nem vívás dönthetett az éremről. 
 
Nem lenne a nap krónikája teljes, ha nem esne szó az egy kivétellel kadetokból álló junior női tőrcsapatról. A nyolcaddöntőben Kanada volt az ellenfél – ennek tán örültünk is, mivel a másik verzió Korea volt -, és azt gondoltuk, hogy legalábbis egyenlő esélyekkel lépünk ellenük pástra. Rosszul gondoltuk. Ugyanis elképsztően simán nyertünk! A “kislányok” egy nagyszerű 10:0-lal kezdtek, Kondricz Kata és Pásztor Flóra révén, és ez meg is adta az alaphangot. A kanadaiaknak semmi esélyük nem volt, csak az lehetett a kérdés, hogy mekkora különbséggel nyer a Kiss Tibor vezette kvartett. Naggyal nyert, egészen pontosan 45:22-re, ugyanis Oravetz Barbi is tett a kalapba. Jöhet itt is két nap múlva a negyeddöntő, a lengyelek ellen. 
 
A mérleg tehát egy ötödik (Németh András) és egy hatodik (Záhonyi Petra) helyezés, valamint mindkét csapatunk a negyeddöntőben folytathatja szerdán. Akik elérték, azok abszolút elégedettek lehetnek produktumokkal, gratulálunk hozzá!
 
Mégis azt érezzük, úgy jártunk mint az a locsoló, aki nem elégedett a kapott piros tojások mennyiségével.
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent
Junior férfi tőr egyéni világbajnokság, 113 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 6 győzelem/0 vereség, Dósa Dániel 4/2, Mészáros Tamás 3/2.
A legjobb 64 közé jutásért: Mészáros-Martinez (mexikói) 15:10.
A legjobb 32 közé jutásért: Németh-Birch (brit) 15:7, Dósa-Tang (hongkongi) 15:9, Mészáros-Langer (osztrák) 14:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Németh-Kim (koreai) 15:12, Dósa-Roger (francia) 8:15.
Nyolcaddöntő: Németh-Veitenheimer (német) 15:11.
Negyeddöntő: Németh-Huang (kínai) 7:15.
Végeredmény: 1. Rosatelli (olasz), 2. Ingargiola (olasz), 3. Huang (kínai) és Jang (koreai), 5. Németh András (edző és válogatott edző: Marco Goncalves),…25. Dósa Dániel, …50. Mészáros Tamás.
 
Junior női kard egyéni világbajnokság, 78 induló. A csoportmérkőzéseken: Záhonyi Petra 6 győzelem/0 vereség, Márton Anna 5/1, Kelecsényi Mirabella 5/1.
A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Cieslar (lengyel) 15:9, Záhonyi-Bui (vietnami) 15:13, Kelecsényi-Maxwell (brit) 14:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Jin (kínai) 15:13, Záhonyi-Scsukla (ukrán) 15:7.
Nyolcaddöntő: Záhonyi-Csoj (koreai) 15:10, Márton-Queroli (francia) 8:15.
Negyeddöntő: Záhonyi-Bashta (orosz) 13:15.
Végeredmény: 1. Queroli (francia), 2. Brunet (francia), 3. Bashta (orosz) és Palmedo (amerikai), …6. Záhonyi Petra, …10. Márton Anna, …33. Kelecsényi Mirabella.
 
Junior férfi párbajtőrcsapat világbajnokság, 35 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Kína 37:23 (Siklósi +12, Bányai +2, Esztergályos 0).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 31:21 (Siklósi +12, Bányai +1, Esztergályos -3).
 

Junior női tőrcsapat világbajnokság, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:22 (Kondricz +14, Pásztor +6, Oravetz +3). 

2015. április 06.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM