Egy rendkívül értékes ötödik hely Algírból

febr 7, 2016 | Archív

A világranglista harmadik, hatodik és hetedik helyezettjét legyőzve, nagyszerű vívással végzett az ötödik helyen a Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Varga Katalin

A világranglista harmadik, hatodik és hetedik helyezettjét legyőzve, nagyszerű vívással végzett az ötödik helyen a Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Varga Katalin összeállítású női tőrcsapat az algíri Világkupa-versenyen. Fiataljaink a nap folyamán egyedül a világkasszis olaszoktól szenvedtek szoros vereséget!

Az ember egy vívócsapat ötödik helyezése hallatán hajlamos megrántani a vállát, némileg érthetően, elvégre sportágunk egy korszakában igencsak elkényeztetett bennünket az ennél jóval fényesebb sikerekkel. Ezúttal a magyar női tőrcsapat végzett az algíri Világkupaversenyen ebben az ötödik pozícióban, ám bátran kijelenthető, ez az eredmény jóval többet ér annál a bizonyos vállrándításnál… Ennek igazolását kezdjük történelmi tényekkel. Magyar női tőrcsapat legutóbb Világkupaversenyen két éve zárt hasonló pozícióban, ennél jobban – azaz a négy között végezve – pedig írd és mondd, 2008-ban teljesített…  És ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a legjobb három magyar női tőrözőnek számító Mohamed Aida, Knapek Edina és Hopka-Varga Gabi nem volt a vasárnapi csapatban ezen a teljes mezőnyű versenyen, akkor még jobban felértékelődik ez az ötödik pozíció. Ezt ugyanis három fiatal tehetség, Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra érte el, harcolta ki, az előző generációhoz tartozó Varga Kati társaságában.

algir noi torcsapat Lupkovics Dóri, Gólya Fruzsina, Pásztor Flóra és Varga Kati rendkívül értékes ötödik helyet szerzett Algírban.

De lássuk, mi is történt a nap folyamán! A Kína elleni nyolcaddöntőben sem mi számítottunk esélyesnek. Legutóbb, Gdanskban az ázsiaiak nyertek, a világranglistán előttünk álltak. És hat asszó után ezúttal is 30:25-re vezettek. Csakhogy akkor előbb a csereként beálló Varga Kati, majd Lupkovics Dóra – aki valamennyi ellenfél ellen végül pozitív mérleggel zárt! -, végül pedig a 18 esztendős Pásztor Flóra fordítani tudott, rendkívüli izgalmak után 44:43-ra, amikoris lejárt a vívóidő. 

Jöhettek a negyedöntőben a fegyvernem koronázott királynői, az itáliaiak. Gondolták, talán még okkal is, hogy melegítenek ellenünk egy jót. Aztán hat asszó után nálunk volt az előny 30:29-re! A kispadon erőteljes itáliai utasítások hangzottak el, az egyéni vb-ezüstérmes, csapat világbajnok Batini olyan ideges volt a páston, hogy piros lapot kapott, az egyéni vb-aranyérmes Errigót pedig villámgorsan becserélték az utolsó asszóra junior tehetségünk, Flóra ellen… Szóval látszott, hogy ezt egyáltalán nem így tervezték… A vége egy szoros 40:45 lett, melyre joggal lehetett büszke mindenki ezúttal kivételesen a vesztes oldalon… 

De hol volt még a vége? Következtek az 5-8. helyért a németek, és egy olyan mérkőzés, melyet tulajdonképpen végig vezetve nyertünk meg. Az egész nap kimagasló Lupkovics Dóri mellé Gólya Fruzsina is feljavult, és Pásztor Flóra olyan természetességgel fejezett a második legjobb németnek számító Sauer ellen, mintha nem 18, hanem legalábbis 28 esztendős lenne (45:41). 

Ez igen, mondhattuk, de már következtek is a világranglista harmadik helyén álló koreaiak az ötödik pozícióért. A meccs rendkívül izgalmasan alakult, felváltva vezettek a felek, de a végére hat tussal elhúztunk – megint csak a remeklő Lupkovics Dóri vezérletével. Csakhogy az utolsó asszóra a legutóbbi Ázsia-bajnok, a tavalyi világranglista ötödik helyén záró, biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető Jeon következett az – egyelőre! – elsősorban junior feladatokra készülő Flóra ellen. A rutinos koreai klasszis a vívóidő lejárta előtt nem sokkal utol is érte a magyart. A hosszabbításban azonban egy remek támadással a mi tehetségünk tette fel saját, és az egész csapat i betűjére a pontot. A 44:43-as győzelem ötödik helyezést ért, és a lányok-hölgyek érthető boldogsággal ölelkezhettek össze. 

Nagyszerűen teljesítettek mindannyian a nap során, és egyre inkább bizonyítják, hogy a “nagy hármast” követően is szép időszak várhat a fegyvernemre. Csak dolgozni kell, tovább, tovább és tovább…

Férfi tőrcsapatunk ugyanakkor Bonnban szerepelt csapat Világkupaversenyen, a legjobb 16 közé jutásért Lengyelországtól szenvedett 45:36-os vereséget, és ezzel kvartettünk számára véget is ért a nap.

Eredmények. Férfi tőrcsapat Világkupaverseny, Bonn, 23 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Lengyelország 36:45.

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …20. Magyarország (Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás).

Női tőrcsapat Világkupaverseny, Algír, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 44:43 (Pásztor +4, Lupkovics +2, Varga K. +1, Gólya -6).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 40:45 (Lupkovics +5, Gólya -5, Pásztor -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:41 (Gólya +3, Lupkovics +3, Pásztor -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Korea 44:43 (Lupkovics +5, Gólya +1, Pásztor -5).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország (Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Varga Katalin).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események