Egy tuson múlt a nyolcas döntő

júl 18, 2014 | Archív

A női kardozók főtáblájával kezdődött a kazanyi vívó-világbajnokság éremosztó szakasza. A magyarok közül a legjobban Márton Anna szerepelt, junior világbajnokunk a 13. helyen

A női kardozók főtáblájával kezdődött a kazanyi vívó-világbajnokság éremosztó szakasza. A magyarok közül a legjobban Márton Anna szerepelt, junior világbajnokunk a 13. helyen végzett. A nyolcaddöntőben egyetlen tus választotta el a bravúrtól, 15:14-re kapott ki a tavalyi felnőtt vb-ezüstérmes orosz Gyacsenkótól. A vb első aranyérmét az ukrán Harlan nyerte.

Helyszíni jelentésünk
Tisztelettel jelentjük: a világbajnokság érdemi része pénteken megkezdődött! A „kötelező gyakorlatokon”, a selejtezőkön túljutott a mezőny, a krém, a 6 fegyvernemben a világ 384 legjobb vívója három napon át az egyéni világbajnoki érmekért csatázik. A tűzkeresztségen a kardozók estek át, a programot a hölgyek kezdték. A mieink ráadásul alaposan belecsaptak a közepébe, ugyanis éhgyomorra, az első nyolc párban rögtön pástra lépett a négy magyarból egyszerre három. 
 
Garam Nóra fejezte be elsőként asszóját, méghozzá jónevű skalpot gyűjtve. A szakág egyik nagyhatalmának számító Ukrajna válogatottját, Voroninát győzte le végig vezetve, magabiztos és jó vívással 15:8-ra. Hosszasan azonban nem tudtunk örömködni a világbajnokság első főtáblás magyar győzelme fölött, ugyanis a szomszéd páston Várhelyi Anna vívott. A budapesti világbajnokság tavalyi bravúrdöntőse 11:10-re még vezetett a koreai Hvanggal szemben, utána azonban az ázsiai pillanati következtek, és mivel kardban igen gyorsan pörögnek az események, így ez a néhány pillanat elegendőnek bizonyult a 15:12-es győzelméhez. 
 
A harmadik magyar, Várhelyi Kata a főterem másik végében vívott az indiai Chadalavada Anandha Shundhararaman Bhavani Devi ellen. Nem vicc, ez a neve, az első három a vezetéknév, az utóbbi kettő a keresztnév. Az indiai hölgy – a továbbiakban maradjunk ennél a megjelölésnél… – egyébként Európában, olasz mesternél dolgozik, és alaposan meg is nehezítette Kata dolgát. Szerencsére csak megnehezítette. Az asszó rendkívül fordulatosan alakult, 3:0 ide, 5:8 oda, 11:8 ide, 14:11 ide, majd 14:14. Az utolsó magyar támadás azonban tisztán talált, így második vívónk kvalifikálta magát a 32-be. Majd kisvártatva következett a harmadik! Márton Anna 19 éves korára elérte azt, hogy felnőtt világbajnokság 64-es tábláján ő számítson esélyesnek egy asszóban, ám ez tehetségünket csöppet sem zavarta meg. Az indonéz Permatasarinak semmi esélyt sem hagyott, 8:2-es félidő után 15:5-re hozta az asszót.
 
 Ivószünet. Gárdos Gábor fegyvernemi vezetőedző elégedett lehet tanítványával, Márton Annával.
 
Várhelyi Anna: „Sajnos, a támadásaim nem jöttek be. Pedig megnéztük az Ázsia-bajnokságon készített felvételt, és úgy győzte le a koreait az ellenfele, hogy egyet sem lépett hátra. Viszont nekem ezen a napon nem úgy mentek a támadások, ahogy szerettem volna. Így is volt esélyem, nagyon kár, hogy nem sikerült. Szurkolok  többieknek, és várom a csapatversenyt!”
 
A következő kör tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz. Legalábbis Nórinak és Katának feltétlenül. Utóbbi a világranglista második helyezettjét, a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok amerikai Zagunist kapta ellenfélül. A tengerentúli klasszis, aki a londoni olimpia megnyitóján a teljes amerikai küldöttség zászlóvivője volt, rögtön az elején elhúzott, Kata kicsit megilletődötten vívott, 1:8 lett a félidő. A folytatás már jóval kiegyenlítettebb volt, ez annyira volt elég, hogy 7:15 legyen a vége. Garam Nóri sem volt sokkal szerencsésebb, neki az az orosz Gyacsenko jutott, aki a tavalyi pesti vb-n ezüstérmet nyert, és a világranglista harmadik helyén áll. A csörtéjük ugyanúgy végződött, mint Katáé, bár másként alakult. Nóri meglepte az oroszt, 5:3-ra vezetett, de itt véget ért a történet. Egy kicsit lejtett a hazai pást, no meg lássuk be: Gyacsenko egyelőre jobb vívó. A vége tehát 15:7 lett itt is, és mindkét lányról elmondható, hogy akit lehetett legyőztek, és a női kardmezőny egy-egy klasszisától szenvedtek vereséget. Ezt hívják tisztességes szereplésnek…
 
Garam Nóra: „Egy kicsit azért most még el vagyok keseredve. Voronina ellen ugyanis nagyon jól ment a vívás, és az elején Gyacsenkóval szemben is. Aztán sajnos nem sikerült. Jó lett volna legalább szorosabb asszót vívni, de azért összességében, úgy érzem, nem lehetek elégedetlen.”
 
 Az egyik abból a 14 tusból, melyet Panka adott a vb-ezüstérmes Gyacsenkónak.
 
Maradt tehát egyedüliként versenyben Márton Anna, aki viszont nem panaszkodhatott, mivel az ágán lévő kiemeltet, az amerikai Muhammadot meglepetésre búcsúztatta a hongkongi Csang. Így vele került össze a hazai ranglistaegyes magyar. Panka esélyt sem hagyott az ázsiai riválisának, 8:4-es félidő után 15:7-re győzött, és ezzel a nyolcaddöntőbe jutott! Csakhogy a következő körben neki is a fentebb méltatott Gyacsenko volt az ellenfele… És vívott egy gyönyörűszép, nagyon izgalmas, nagyon szoros asszót! Csak hát 15:14-re kikapott… 
 
Az elején 3:0-ra elhúzott pillanatok alatt az orosz, azonban Gárdos Gábor tanítványa tusról tusra jött föl. Először 7:7-nél volt egál az állás, utána viszont már egyszer sem volt két tusnál nagyobb a különbség, igaz, végig Gyacsenko vezetett. Legalábbis 12:12-ig. Ekkor, a csörtében először, Pankánál volt az előny. És sajnos utoljára. 14:13 után ismét sikerült egyenlíteni, majd következtek 14:14-nél az együttesek. Aztán az orosz lépett ki és vette át a támadást, és a pengék találkozása után mindketten találtak, tény, hogy Panka látványos mozdulattal, egyértelműen pengét ütött. Hosszas videózás következett, majd az addig kiválóan zsűriskedő bolgár bíró úgy ítélte meg az akciót, hogy mindketten pengeütés vágást hajtottak végre, és ebben az esetben a támadónál az előny, aki Gyacsenko volt. Fogadjuk el, hogy így történt, mást nem tehetünk…
 
 Márton Panka, amikor azt hitte, hogy ő adta az utolsó találatot…
…és akkor, amikor a zsűri ellene ítélte azt meg.
 
Ezzel Márton Anna a 13. helyen végzett, egyetlen tus választotta el a világbajnoki döntőtől – klasszis ellenféllel szemben. A negyeddöntő nem jött össze. Most még nem jött össze… Panka 19 esztendős, bizonyosan kijelenthető, hogy lesz ő még vb-finalista. Igaz, tudjuk, nem könnyű kivárni…
 
Márton Anna: „Borzasztó érzés 15:14-re kikapni, és ez velem mostanában nem először fordul elő… Úgy éreztem, hogy nem ment rosszul a vívás, egész nap. Talán Gyacsenko ellen az elejét egy kicsit elrontottam, de gyorsan sikerült felzárkóznom. Hogy mi volt az utolsó tus? Az elején úgy érezte, hogy én adtam. Aztán a hosszú videózás közben kicsit elbizonytalanodtam. Igaz, azóta többen is odajöttek hozzám, és azt mondták, hogy én adtam. A kellemetlen az, hogy úgy érzem, ebben az esetben bármelyik oldalon állok, nálam adták volna a találatot. Ez van.”
 
Gárdos Gábor, fegyvernemi vezetőedző, aki tegnap ünnepelte 52. születésnapját: „Pedig a két tanítványom, Garam Nóri és Márton Panka azt akarta adni a születésnapomra, hogy egymással vívnak a 8 között…. Komolyra fordítva a szót, Kata olyan ellenfelet győzött le, aki ellen kötelező volt nyernie. Sikerült, de az ahogyan, már előrevetítette a Zagunis elleni asszót. Valahogy a kéz és láb koordinációja nem jött össze. Anna hektikusan vívott, nem sikerültek a támadásai, pedig máskor ezzel nem szokott gond lenni. Nóri, csakúgy mint a strasbourgi Eb-n, nagyszerű vívással győzött le egy ukrán világbajnokot, Gyacsenko ellen egy-két fordított ítélet után már nem volt esélye. Panka nagyon jó vívással iskolázta le ellenfeleit, és bizony, nem vívott rosszul akkor sem, amikor kikapott… Az utolsó találatnál szerintem ő hajtotta végre az akciót, de ilyen szituációban, Oroszországban, egy orosz klasszis ellen egylámpás tust kell adni. Összességében elégedett vagyok, a csapatban komoly perspektíva van, fiatalok és összetartóak, szeretik egymást, szurkolnak egymásért. Várjuk a csapatversenyt, jöhetnek a franciák!”
 
A döntőt a szakág két királynője, az amerikai Zagunis és az ukrán Harlan vívta, utóbbi győzött, és ezzel megvédte tavaly, Budapesten szerzett világbajnoki címét.
 
Női kard egyéni világbajnokság, 103 induló. A legjobb 64 között: Márton-Permatasari (indonéz) 15:5, Garam-Voronina (ukrán) 15:8, Várhelyi K.-Chadalavada (indiai) 15:14, Várhelyi A.-Hvang (koreai) 12:15. 
A legjobb 32 között: Márton-Csang (hongkongi) 15:7, Garam-Gyacsenko (orosz) 7:15, Várhelyi K.-Zagunis (amerikai) 7:15.
Nyolcaddöntő: Márton-Gyacsenko (orosz) 14:15.
Elődöntő: Zagunis (amerikai)-Jegorjan (orosz) 15:12, Harlan (ukrán)-Gyacsenko (orosz) 15:7.
Döntő: Harlan (ukrán)-Zagunis (amerikai) 15:12.
Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Zagunis (amerikai), 3. Jegorjan (orosz) és Gyacsenko (orosz), …13. Márton Anna, …23. Várhelyi Kata, 24. Garam Nóra, …43. Várhelyi Anna. 
 
2014. július 18.
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események