Egy világbajnoki hétvége

aug 1, 2017 | Archív

Szatmári András első hétvégéje idehaza világbajnokként igencsak mozgalmasan telt.

 

Szatmári András most már elhiszi. Újdonsült férfi kardvívó világbajnokunk, aki huszonhét hosszú esztendő után nyert tradícionális fegyvernemünkben vb-aranyérmet, néhány órával győzelme után azt nyilatkozta: valószínűleg csak otthon fogja majd fel, milyen érzés a világ legjobbjának lenni. Nos, eltelt a hazaérkezés utáni első hétvége, és arról érdeklődtünk, hogy most már sejti-e, mivel jár egy kardvívó világbajnoki aranyérem…

Levegőben a világbajnok. A Margitszigeten is ünnepelték.

“Egyik élmény ért a másik után” – meséli Szatmári András, a mindössze 24 esztendős ifjú klasszis. – “Miután begördült a buszunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok elé csütörtök délután, szinte azonnal mentünk is szurkolni a férfi vízipólosok világbajnoki elődöntőjére. A görögök elleni meccsen külön köszöntött a helyi szpíker, és hétezer szurkoló elismerő tapsa döbbentett rá, hogy nem akármi, amit elértem.”

Szatmári Andris péntekje ezek után a nyilatkozatok tengerébe veszett. Kora délutántól késő estig járta a stúdiókat, melyben sokat segített neki új menedzsmentje – bizony, egy világbajnoknak ez már dukál… -, melyet ráadásul egy olimpiai bajnok, Risztov Éva vezet. “Egy televízió, egy rádió, egy interjú – ezt még kicsit szoknom kell, de ha ez jár a kimagasló eredménnyel, akkor állok elébe.” – meséli a Vasas vívója, Gárdos Gábor tanítványa. 

Aztán jött a szombat, egy esküvő, és az újabb élmények. “A barátnőm unokatestvérének az esküvőjére voltunk hivatalosak szombaton. Sokan voltunk a vacsorán, és elképesztően jó érzés volt, hogy általam nem, vagy alig ismert vendégek is sorra jöttek gratulálni. Az idősebbek Gerevich Aladárt emlegették, a középkorúak Nébald Györgyöt, a fiatalabbak pedig Szilágyi Áront, és talán ekkor döbbentem rá arra, hogy valószínűleg tényleg nagy teljesítmény, amit elértem.” Andris vasárnapja végre a pihenés jegyében telt, de hétfőn már újabb nagyinterjú várt rá, és reméljük, ez egy darabig nem is lesz másként – népszerűsítse csak legfrissebb klasszisunk a sporrtágunkat. Hosszabb pihenőre azonban nem lesz ideje kardozónknak, mivel az augusztus végi, tajpeji Universiadén ismét pástra lép. Meg is kérdeztük tőle, újdonsült egyéni világbajnokként nem gondolt-e arra, hogy lemondja az egyetemi csúcssporteseményt. 

“Nem mondom le az Universiadét, mi több szívesen pástra lépek. Annyit kértem csak, hogy szerdától egy hetet hadd pihenhessek a Balatonon, aztán rövid felkészülés után jöhet az Universiade. Mesteremmel ezzel kapcsolatosan azt beszéltük meg, hogy mindenféle felelősség és eredménykényszer nélkül lépek majd pástra, szeretném élvezni a versenyt és a vívást. Aztán majd szeptemberben jöhet egy hosszabb pihenő, nyaralással. Utána meg a következő szezon, ahol be akarom bizonyítani, hogy a világ legjobbjai között a helyem.”

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM