Egyetlen tusra az éremtől a női tőrözők

júl 19, 2015 | Archív

Negyedik helyen végzett a moszkvai világbajnokság zárónapján a Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella összeállítású női tőrcsapat. A mieink az Egyesült Államok

Negyedik helyen végzett a moszkvai világbajnokság zárónapján a Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella összeállítású női tőrcsapat. A mieink az Egyesült Államok bravúros legyőzése után a brozmeccsen egyetlen tusra voltak attól, hogy 21 év után ismét vb-érmet nyerjenek, így azt konstatálhattuk, hogy nyolc esztendő után jutottak ismét elődöntőbe.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A moszkvai világbajnokság zárónapján magyar szempontból a csapatversenyek legjobb eredményének, egyben legkellemesebb meglepetésének örülhettünk! Női tőrválogatottunk ugyanis a világranglista tizenegyedik helyéről kezdte a vb-t. Aztán a szombati nyolcaddöntőben a hatodik Németországot búcsúztatta, vasárnap reggel pedig a harmadikként rangsorolt Egyesült Államok következett. Soraiban a vb-bronzérmes Prescoddal, és az egyéni rangsor negyedik helyén álló Kieferrel. Csakhogy a mi kvartettünkben ott volt Mohamed Aida, aki olyan klasszisteljesítménnyel rukkolt elő ezen a mérkőzésen, melyet rég láttunk tőle – vagy talán nem is olyan rég, a montreux-i Eb egyéni versenyében! Persze, gyorsan említsük meg a társak, Knapek Edina és Varga Gabi nevét, elvégre ők is sokat tettek hozzá a váratlan, 45:35-ös győzelemhez, de a főszereplő Aida volt. Solti Antal tanítványa, aki 1993 óta a világ élmezőnyéhez tartozik (!), az első két csörtéjét is megnyerte, a negyeddöntő utolsó párjában pedig 32:31-nél vette át a váltót. Ellenfele a már említett Kiefer volt, és mit tagadjuk, kicsit aggódtunk Aidáért. Ő azonban egyszerűen szenzációsan vívott! Hol lezárva a távolságot egylámpásat beleszúrt, hol parádriposztot adott, hol pedig remek támadásokkal kergette őrületbe az amerikait. Az asszó vége 13:4 lett, Aida plusz tizenöttel zárta az amerikaiak elleni meccset, és ugyan az nem valószínű, hogy ennek okán Obama elnök morcosan összeráncolná a homlokát, de mi nagyon-nagyon örültünk. 

 

 Mohamed Aida előtt előbb spárgába ment le az amerikai Ross…
 
A folytatás nem sok szót érdemel. Az olaszok elleni elődöntőben az 1:10-es kezdés után látszott, hogy a “Dream Team” ellen semmi esély, és nem is törték túlzottan magukat a mieink, az energiákat spórolták a bronzderbire. Amely előtt jutott idő a statisztikák böngészésére is, mely szerint legutóbb nyolc évvel ezelőtt, 2007-ben jutott a legjobb négy közé a női tőrválogatott, érmet – bronzot – pedig legutóbb 21 éve (!), 1994-ben szerzett az akkor még Jánosi Zsuzsi vezérletével felálló csapat, melynek soraiban Mohamed Aida már akkor ott volt! Nagy volt tehát a bizakodás a franciák elleni meccs előtt, még akkor is, ha a papírforma most sem a mi győzelmünket ígérte. 
 
 ….Majd gratulált a teljesítményéhez.
 
Aztán egyetlen apró, fránya kis tuson múlott, hogy nem jött össze 21 év után az a bizonyos bronz… Remekül kezdődött a mérkőzés, asszóról asszóra, apránként növeltük az előnyt, mindhárom hölgy remekelt, fegyelmezetten vívott, 25:21-re is vezettünk! Ekkor jött az egyetlen holtpont, Aida 7:0-t kapott Guyarttól, és fordítottak a franciák. De csak átmenetileg, mivel ezúttal Gabi volt a vezéregyéniség, és 30-nál már ismét nálunk volt az előny, ha csak egyetlen tussal is (31:30). És mivel az utolsó előtti csörtét Edina lepasszívozta, így Aida és Thibus döntött az érem sorsáról. Remek asszót láthattunk – a közönség többször nyíltszíni tapssal jutalmazta a produkciót, csak sajnos nem mi nyertünk. Pedig Aidán nyoma sem volt az előző zakónak, sőt, nem egész egy perccel a vége előtt 35:32 volt ide az eredmény. Csakhogy Thibus egyenlített, miként tette azt 36:35 után is. Ezzel ért véget a három perc, így egyetlen tus döntött az éremről. A hosszabbításban Aida volt a kedvezményezett, de nyolc másodperccel a vége előtt Thibus támadása talált, és ezzel a franciák lettek a harmadikak. A mieink pedig érthető szomorúsággal mentek gratulálni, holott szombat reggel ezt a negyedik helyet nyilván látatlanban aláírták volna…
 
 Varga Gabi a bronzmeccsen nagyszerűen vívott a franciák ellen.
 
Ezzel a negyedik hellyel zárult számunkra a moszkvai világbajnokság, és összességében elmondható, az egy arany- és az egy bronzérem, valamint a további számos helyezés abszolút elfogadható eredmény! Természetesen akad hiányérzet – és nem kell tagadni, hogy itt a férfi párbajtőrcsapatra gondolunk -, de a magyar vívás az Európa-bajnokság után a világbajnokságon is helytállt, és az a célkitűzés, mely szerint a riói olimpián a londoni négy kvótával szemben 8-10-et szerez, és egy csapattal legalább képviselteti magát, továbbra sem tűnik irreálisnak! 
 
Az értékelés persze még következik – honlapunkon is és házon belül is… -, de a lényeg: szeptembertől jöhetnek az újabb feladatok, kezdődhet a következő szezon! Magunk részéről ez úton is gratulálunk valamennyi eredménye versenyzőnek és mesternek – sokat és jól dolgoztak, jöhet a jól megérdemelt pihenő!
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Női tőrcsapat, 17 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:35 (Mohamed +15, Knapek -1, Varga -4).
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 18:45 (Knapek -7, Mohamed -7, Varga -13).
A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 36:37 (Varga +6, Knapek +1, Mohamed -8).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, 4. Magyarország (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, vezetőedző: Érsek Zsolt, edzők: Kiss Tibor, Solti Antal, Marco Goncalves, Szelei István).
 

Férfi tőrcsapat, 27 induló. Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Kína, …20. Magyarország (Dósa Dániel, Németh Gábor, Szabados Gábor, Szabados Kristóf). 

2015. július 19.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események