Együttműködési megállapodás aláírása

ápr 22, 2015 | Archív

Együttműködési megállapodás aláírása a Magyar Vívó Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott iskolák között.  Vívásoktatás a Pannonhalmi Főapátság teljes

Együttműködési megállapodás aláírása a Magyar Vívó Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott iskolák között.  

Vívásoktatás a Pannonhalmi Főapátság teljes iskolahálózatában
 
 
Az iskolai vívásoktatás bevezetésére vonatkozó megállapodást írt alá a Magyar Vívó Szövetség elnöke Csampa Zsolt és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója, a Szent Benedek Gimnázium főigazgatója Hardi Titusz OSB.
 
Az iskolatörténeti alkalomnak a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézménye (1083 Budapest, Práter u. 13.) adott helyet.
A Magyar Vívó Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság iskolái közötti együttműködés azért jelentős, mert megmutatja, hogy a sport felekezettől és világnézettől függetlenül képes összekötni a civil szféra intézményeit. Mintául szolgálhat más állami és egyházi fenntartójú oktatási intézmények számára. Egyedülálló abban, hogy teljes iskolahálózatban vezeti be a vívás iskolai oktatását.
 
A Magyar Vívó Szövetség 2013 óta jelentős erőfeszítéseket tesz a vívás, mint a legsikeresebb magyar olimpiai sportág bázisának növelése érdekében. Egyik legfontosabb eszköze az Iskolai vívás – Vívás az iskolában „SULIVÍVÁS”program, melynek keretében egy-egy iskola diákjai          – egyesületi-szakosztályi szakmai támogatással – délelőtti testnevelés órai keretek között ismerkedhetnek a sportággal. Néhány év alatt megduplázódott a vívók száma hazánkban, ma már több mint nyolcvan intézmény mintegy kétezer fiatal vesz részt az iskolai vívásban.
Az ünnepélyes aláírás keretében Csampa Zsolt elnök Úr ismertette az MVSZ iskolai  programját és annak célját.
Az ünnepélyes megállapodási esemény kezdete az iskolai vívóprogramban részvevő iskolák, egyesületek és az MVSZ közötti megállapodás sorozatnak, mely hosszútávon hívatott biztosítani a sportág kiemelkedő nagyságai által elért sikersorozat folytatását, valamint a sportág széles alapokon nyugvó utánpótlás-nevelését.
A részt vevő iskolák diákjai pedig vívásbemutatót tartottak
 
A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban 2006-ban vezették be a vívásoktatást, az új tornacsarnokot is a sportág igényeinek megfelelően szerelték fel. A 2014–2015-ös tanévben már hatvan fő, az iskola diákságának 20%-a jár vívni három edző vezetésével. Jelen megállapodás értelmében a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott mindkét iskolában: a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban és a Szent Benedek Gimnázium két tanintézményeiben (Budaörs és Budapest) is megkezdődik a vívás délelőtti oktatása. Ez azt jelenti, hogy az 1500 fiatal oktatásával foglalkozó intézményekben évente mintegy 300 új diák ismerkedhet meg heti egy vagy két órában a sportág alapjaival. A szakmai hátteret Pannonhalmán a QPAC BDSE vívó szakosztálya, míg Budapesten a Törekvés SE, Budaörsön a Törökbálinti TTC biztosítja. 

2015. április 22.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események