Elhunyt Tábor István – gyászol a magyar vívás

jan 13, 2017 | Archív

Életének 88. életévében elhunyt Tábor István, a Magyar Vívó Szövetség egykori főtitkára. Pista bácsit főtitkár korából nem igazán ismertem. Akkor én fiatal voltam - igaz, ő

Életének 88. életévében elhunyt Tábor István, a Magyar Vívó Szövetség egykori főtitkára.

Pista bácsit főtitkár korából nem igazán ismertem. Akkor én fiatal voltam – igaz, ő sosem volt öreg. Arra viszont pontosan emlékszem, hogy sportágunkon belül sohasem érte kritika. Márpedig, ha a vívóvilágban valakiről rendre jókat és szépeket mondanak, akkor annak igencsak van alapja… Pista bácsi nagyjából két évtizedig, egészen 1980-ig dolgozott főtitkárként a Magyar Vívó Szövetségben. Azokban az időkben, amikor nem volt egyszerű az utazás, nem volt sima ügy az útlevél, a valutáról nem is beszélve. És akkor még az egyéb, sportágon belüli általános, napi gondokat, problémákat, óhajokat, sóhajokat nem is említettem. Akkor dolgozott gyakorlatilag első emberként az irodában, amikor a “felső kapcsolatok” elengedhetetlenek voltak, a “segítségek” nagyon kellettek. És Pista bácsi mindig, mindent elintézett. Már ahogy mesélték. 

Aztán 1980-ban kinevezték az akkor épülő Budapest Sportcsarnok igazgatójává – melyet tíz éven át vezetett -, így sportágunktól kicsivel távolabb került, bár két kiváló kardvívó fia, István és Sándor versenyein fel-feltűnt. Később pedig élte a boldog, nyugdíjas éveit – természetesen a tőle megszokott aktivitással.

Tábor Pista bácsi a kazani vb-n, 2014 nyarán.

Két és fél évvel ezelőtt aztán váratlanul felbukkant. A 2014-es kazani világbajnokságra ugyanis a magyar küldöttséggel tartott. Tudom, egy akkor 85 éves ember esetében a “felbukkan” kifejezés kissé furcsa. Mégis, az a hihetetlen vitalitás, ami áradt belőle ebben az életkorban, lenyűgöző volt. Bukkant, pattant, ott termett. Mind igaz volt rá. Mint elmesélte, azért vállalkozott a hosszú útra, mert hatvan évvel korábban ide járt egyetemre, és szeretett volna visszatérni, találkozni a régi ismerősökkel. Dőltek belőle a történetek, elmondta, hogy Kazanra rá sem lehet ismerni, egyedül a folyó és a Kreml a régi, no persze azt is alaposan kicsinosították. És bánatára régi évfolyamtársakkal alig találkozott… Mi kicsit aggódtunk érte, mert hihetetlen kánikula volt akkoriban a városban, de Pista bácsinak mindez meg sem kottyant. Minden áldott nap kint szurkolt a válogatottnak a versenyeken, kommentálta az asszókat, érdeklődött, kérdezett és mesélte az érdekesebbnél érdekesebb régi sztorikat. Néha ivott mellé egy kupica vodkát is, elvégre ez errefelé fiatal korában kötelező napi szertartásnak számított. Pista bácsinak szólítottuk, de a tegeződést elvárta. Örömmel és tisztelettel tegeztük – kivételes embert ismertünk meg benne abban a tíz napban.

A Magyar Vívó Szövetség a 2015. decemberi országos bajnokságon, a Magyar Vívás Napja alkalmából Életmű díjjal tüntette ki Tábor Istvánt. Jó érzés visszagondolni arra, hogy sportágunk kissé megkésve, de Pista bácsi életében mondott a maga módján köszönetet azért a sokmindenért, amit kapott. 

Pista bácsi, nyugodj békében!

Szetey András

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események