Előrehozott bronzvasárnapi sikerek

nov 20, 2016 | Archív

Harmadik helyen végzett a László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású női kardcsapat az orleans-i, illetve a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely,

Harmadik helyen végzett a László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású női kardcsapat az orleans-i, illetve a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Somfai Péter felállású férfi párbajtőrcsapat a Buenos Aires-i Világkupán. Mindkét fiatal válogatottunk értékes és szép győzelmeket aratva állhatott dobogóra az előrehozott bronzvasárnapon. Gratulálunk a versenyzőknek, mestereknek, válogatott edzőknek egyaránt!

No, ez már igen! Azt persze tudtuk, a László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra összeállítású kvartett a jövő csapata. Elvégre a legidősebb a maga 22 esztendejével az ezúttal tartaléksorban ülő Luca. Panka 21 és fél, Petra nem egész 19, Liza pedig 15 esztendős. Csakhogy vasárnap az is kiderült, hogy a jövő elkezdődött. Az első, a kisebb bravúrt a lengyelek elleni nyolcaddöntőben érték el a mieink. A Márton-Záhonyi-Pusztai trió “legidősebbje” is öt évvel volt fiatalabb a legifjabb lengyelnél, és a mieink 15:4-es villámrajtot vettek. Az előnyt pedig meg is őrizték, mi több, növelték az olimpiai hatodikkal szemben – 45:31 lett a vége. 

csapat-orom-orleans

A negyeddöntőben viszont a lehető legnagyobb falat, az olimpiai és világbajnok orosz válogatott következett, és egy újabb pazar győzelem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a riói aranyérmes is fiatalított, ugyanakkor a befejező ember az újdonsült kétszeres olimpiai bajnok Egorjan volt. Nos, a mérkőzés közepén őt győzte le 5:3-ra az alig 15 éves Pusztai Liza. Nem semmi! És mivel Márton Panka végig szenzációsat nyújtott, és Záhonyi Petra előtt is le a kalappal, így összejött a nagy bravúr, 45:41-re győztek a mieink! A folytatás tán alakulhatott volna másként, ha nem szólítják a siker után gyakorlatilag azonnal ismét a mieinket. Panka éppen hogy legyőzte a már említett Egorjant, már léphetett újra pástra az olaszok elleni elődöntőben. Ez már így kicsit sok volt, az itáliaiak hasonló villámrajtot vettek, mint mi a lengyelek ellen. És számunkra sem volt visszaút, 27:45 lett a vége. 

csapat-kep-orleans

A másik ágon némi megletésre a franciák kikaptak a megfiatalított ukránoktól, így a bronzmeccsen a házigazdák következtek. A gallok a B-sorukkal léptek pástra, igaz, ez nekik az A csapatot jelenti. A magyarázat egyszerű: Balzer, Berder és Brunet alkotta a triót. Azonban az egyéniben is nagyot alkotó két kicsi lány, Petra és Liza vezérletével 25:20-ra elhúztunk, s az utolsó kör 30:24-nél kezdődött. Petra utolsó asszója ugyan nem sikerült, de Liza megint remekelt, és Panka az ellen a Brunet ellen tette fel az i-re a pontot, akitől Rióban vereésget szenvedett. Nemes bosszú (I. rész) – a vége ezzel 45:43 lett és ragyogó bronzéremmel mutatkozott be ez a több mint ígéretes csapat, gratulálunk a lányoknak és mestereiknek egyaránt!

gardos-orom-orleans

A helyszínen Gárdos Gábor válogatott edző vezette az együttest, aki így foglalta össze a napot: “Ez nagyon nagy siker, és természetesen rendkívül örülök neki. Már az egyéni előtt megbeszéltem Liza edzőivel, hogy ha bíztató a formája, akkor csapatban lesz, és remekül vívott. Miként Petra és Panka is. Óriási fegyvertény az oroszok és a franciák elleni győzelem, és mostanság a lengyelek elleni mérlegünk sem volt pozitív. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a jövő csapata! Persze, a többiek is egyre jobban figyelnek majd ránk, de hiszem, hogy mi egyre erősebbek leszünk, a csapat valamennyi tagja fejlődőképes, és ez igaz azokra is, akik ezúttal nem kaptak helyet a kvartettben. Az is előrelépést jelenthet, hogy nagy lesz a harc a csapattagságért, ebből csak jól jöhet ki a fegyvernem. Nagyon régen, több mint három éve voltunk dobogósok csapatban Világkupán, remélem, legközelebb nem kell ennyit várni az újabb éremre!”

Az időeltolódás okán nagyjából akkor kezdték napjukat a férfiak Buenos Aires-ben, mire a hölgyek végeztek. A párbajtőr Vk-n a mieink kényszerűségből (Rédli András sérülése), illetve tudatos okok miatt (Imre Géza és Boczkó Gábor egyelőre nem versenyez) ugyancsak megfiatalított kvartettel léptek pástra. A nyolcaddöntőben Lengyelországgal találkozott a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállítású együttes. A kétfrontos magyar-lengyel derbi “férfifelvonása” is magyar siker hozott, igaz, egészen másként, mint a hölgyek esetében. A fegyvernem sajátosságaként, történt, hogy egyetlen asszót vesztettünk a kilenc közül, mégis egálról kezdődött az utolsó asszó. Passzívozások, szoros csaták követték egymást, és a végén a riói tartaléksorból befejező emberré előrelépő Somfai Péternek volt helyén a szíve, a keze és az esze – egyetlen tussal, 22:21-re hozták a mieink a meccset. A negyeddöntőben az a Korea volt az ellenfél, mellyel a riói olimpián a verseny éppen ezen szakaszában találkoztunk. Nos, az a szituáció egy kicsit más volt…

buenos-aires-csapat

Az eredmény viszont ugyanaz! Nyertünk! A jegyzőkönyv tanúsága szerint a mieink egymást múlták felül az olimpiai bajnokkal felálló ázsiaiakkal szemben. Egyetlen váltásnál sem volt náluk az előny, Péter mellett, Bányai Zsombor és Siklósi Geri is pluszban zárt, két kör után kilenc tus volt az előny, a végén pedig nem is lehetett kérdéses a magabiztos siker. Ez igen, szép és értékes győzelmet arattak  fiúk! A folytatásban Rio tovább kísértett, elvégre az olimpiához hasonlóan az elődöntőben a világelső, olimpiai bajnok franciák következtek. Az újabb bravúr már nem jött össze, pedig nagyon közel járt hozzá a csapat! Olyannyira, hogy – ha csak egy-két tussal is, de – végig nálunk volt az előny egész az utolsó váltásig. Somfai Péter 30:29-nél kötött be, de sajnos nem bírt a francia Jerent-nal, a vége 36:43 lett. A dicséret ennek ellenére abszolút kijár, fiataljaink Péterrel „felerősítve” az olimpiai bajnoknak is igencsak megrángatták a bajszát. 

De hátra volt még a bronzmeccs is, ahol a csehekkel találkoztak a mieink. Itt Pétert Berta Dani váltotta, azaz az ifjúság lépett pástra, és izgalmas végjátékban, egységesen jó teljesítménnyel, a legfiatalabb, azaz Siklósi Geri befejezésével egyetlen tussal, 27:26-ra a győzelmet, és ezzel a bronzérmet is megszerezte! Gratulálunk a versenyzőknek, és a mestereknek, válogatott edzőknek egyaránt. 

Női kardban, férfi párbajtőrben egyaránt szép, előrehozott bronzvasárnapot zártunk!

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Buenos Aires, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 22:21 (Somfai +2, Bányai 0, Siklósi -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Korea 45:34 (Somfai +5, Bányai +4, Siklósi +2).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 36:43 (Siklósi +2, Bányai 0, Somfai -9).

A 3. helyért: Magyarország-Csehország 27:26 (Bányai +2, Berta 0, Siklósi -1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Somfai Péter, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Halla Péter, Danka Sándor, Szalay Gyöngyi, válogatott edzők: Udvarhelyi Gábor, Dancsházy-Nagy Tamás).

Női kardcsapat Világkupa, Orleans, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:31 (Márton +7, Záhonyi +5, Pusztai +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:41 (Márton +7, Záhonyi -1, Pusztai -2).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 27:45 (Pusztai -3, Záhonyi -7, Márton -8).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 45:43 (Pusztai +4, Záhonyi 0, Márton -2).

dobogo-orleans

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Ukrajna, 3. Magyarország (László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra), edzők: Gárdos Gábor, Szepesi László, Bódy István és Bódy Benjámin, Gergácz László, válogatott edzők: Pézsa Tibor, Gárdos Gábor, Gulácsi Ferenc).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.