Emese bronzérmes, Dani nyolcaddöntős

jan 21, 2017 | Archív

Szász Emese olimpiai győzelme utáni első nemzetközi versenyén, a barcelonai Világkupán nagyszerű bronzérmet nyert! Magabiztos győzelmek után az elődöntőben az észt Embrichtől

Szász Emese olimpiai győzelme utáni első nemzetközi versenyén, a barcelonai Világkupán nagyszerű bronzérmet nyert! Magabiztos győzelmek után az elődöntőben az észt Embrichtől szenvedett vereséget. A párizsi férfi tőr Vk-n Dósa Dániel pályája, és a szakág utóbbi éveinek legjobb eredményét érte el nyolcaddöntőjével. Mindkettőjüknek, és a mestereknek is gratulálunk!

Első nemzetközi versenyén lépett pástra csaknem fél évvel a riói olimpia után aranyérmesünk, Szász Emese. A barcelonai női párbajtőr Világkupa szombati napján az hamar eldőlt, hogy csak érte szurkolhatunk, miután a 64-es táblán Kun Anna kikapott az orosz Martinyuktól (12:15). Maradt tehát Emese, aki jó szokásához híven megkezdte a menetelését az egyébként fűtetlen teremben. Első “áldozata” az ukrán Bezhura, második az amerikai Van Brummen volt. Mindketten 15:9-cel végeztek. A nyolcaddöntő már keményebb volt, a franciák ifjú csillaga, Vitalis ellenében. De 15:13-mal ez is összejött, és következhetett a negyeddöntő Martinyuk ellen. Kétség sem férhetett ahhoz, hogy Kulcsár Győző tanítványa visszavág, illetve visszaszúr a Kun Annán esett “sérelemért”, nagyon biztosan győzött riói bajnokunk 15:6-ra.

A szokásos Szász-szabadalom. Flesstámadás ül az orosz Martinyuk mellén.

A délutáni elődöntőben régi ismerős, az egyéni világbajnoki ezüst és bronzérmes észt Embrich volt az ellenfél. Szoros meccsen ezúttal ő győzött (12:15), és ez bronzérmet jelentett Emese számára. Káprázatos sorozatot tudhat így is magáénak klasszisunk, a júniusi Európa-bajnokság óta zsinórban behúzott egy olimpiát, egy országos bajnokságot, majd most is nyert négy meccset. Ilyen káprázatos sorozat után ez a vereség igazán bocsánatos bűnnek számt, a bronzérem pedig újabb remek teljesítménynek. A barcelonai Vk vasárnap a csapatversennyel folyatódik, a magyarok – Szász Emese nélkül – a 8 közé jutásért Franciaországgal találkoznak.

Az asszója után, az eredményhirdetés előtt telefonon értük el Szász Emesét, aki így nyilatkozott: “Ha nem is lelkendezem, de szép eredménynek tartom ezt a bronzérmet, pláne annak tükrében, hogy milyen kevés edzéssel érkeztem ide. A versenyzők kedvesen fogadtak, akadt, aki csodálkozott, hogy itt vagyok, pedig én sosem állítottam ennek ellenkezőjét… Amikor pástra léptem ugyanúgy készültem, vívtam, mint máskor. Lehet, hogy sosem fogom felfogni, hogy olimpiai bajnok vagyok…? Szóval összességében jól alakult ez a verseny, csak ne lenne ilyen hideg a teremben. Holnap pedig szurkolok a lányoknak, úgy beszéltük meg, hogy ezt a csapatot még kihagyom, de természetesen a jövőben bármikor állok a válogatott rendelkezésére.”

Így örült Dósa Dani a párizsi nyolcaddöntőjének.

Párizsban “egykeként” lépett pástra a világ egyik legerősebb és leghagyományosabb tőrversenyén a legjobb 64 között Dósa Dániel. És 22 éves tehetségünk karrierje legnagyobb felnőtt sikerét érte el – a nyolcaddöntőig jutott! Beliczay Sándor törekvéses tanítványa először a hongkongi Cseunggal találkozott. Mielőtt legyintenénk egyet a nemzetiségre – a hongkongiak jóval előttünk járnak a fegyvernemben, a húszéves Cseung pedig kiemelt volt, 15. a világranglistán, és ő nyerte tavaly a felnőttek között az Ázsia-bajnokságot. Ahol ugye japán, kínai és koreai klasszisok indultak… Nos, a fent méltatott Cseungnak esélyes sem volt Dani ellen, a magyar 15:8-ra győzött. A 32-ben újabb “korosztályos ellenfél” következett, a hazai páston vívó francia Sido személyében. Végig Dani vezetett, de 13-nál utolérte őt Sido. A befejezés azonban nekünk sikerült, 15:13-ra nyert a magyar, aki ezzel a nyolcaddöntőjével a fegyvernem “szűkös idejében” nagyot alkotott. A folytatás már nem sikerült, a nyolcaddöntőben az orosz világklasszis Szafin túl nagy falatnak bizonyult (6:15) – legalábbis egyelőre… Párizsban is vasárnap rendezik a Vk csapatversenyét, ahol a mieink a 16 közé jutásért Fehéroroszország ellen lépnek pástra.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa, Párizs, 212 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Cseung (hongkongi) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Sido (francia) 15:13.

Nyolcaddöntő: Dósa-Szafin (orosz) 6:15.

Végeredmény: 1. Massialas (amerikai), 2. Szafin (orosz), 3. Ha (koreai) és Avola (olasz), …16. Dósa Dániel, …116. Gátai Róbert, …122. Mátyás Bálint, …151. Mészáros Tamás.

Női párbajtőr egyéni Világkupa, Barcelona, 212 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Bezhura (ukrán) 15:9, Kun-Martinyuk (orosz) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Van Brummen (amerikai) 15:9.

Nyolcaddöntő: Szász-Vitalis (francia) 15:13.

Negyeddöntő: Szász-Martinyuk (orosz) 15:6.

Elődöntő: Szász-Embrich (észt) 12:15.

Végeredmény: 1. Szun Jiven (kínai), 2. Embrich (észt), 3. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván) és Goram (francia), …52. Kun Anna, …74. Budai Dorina, …95. Várnai Vivien, …98. Bohus Réka, …106. Szabó Laura, …120. Klára Zsuzsa, …156. Ladányi Nelli, …182. Honti-Kiss Dominika, …187. Mihály Kata.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.