Emese nyerte a bogotai Grand Prix-t

máj 29, 2017 | Archív

Szász-Kovács Emese nyerte a kolumbiai Bogotában rendezett női párbajtőr Grand Prix-t. Kulcsár Győző tanítványa magabiztos győzelmekkel jutott el a négyes döntőig, legszorosabb asszója

Szász-Kovács Emese nyerte a kolumbiai Bogotában rendezett női párbajtőr Grand Prix-t. Kulcsár Győző tanítványa magabiztos győzelmekkel jutott el a négyes döntőig, legszorosabb asszója 15:12 volt. Az aranyéremért a hongkongi Kongot győzte le 15:13-ra. Riói olimpiai bajnokunk ezzel az első helyezéssel hangolt a szezon közelgő világversenyeire.

Szász-Kovács Emese alaposan belejött! Riói olimpiai bajnokunk nagyszerű augusztusi győzelme után hosszabb pihenőt kapott, de a jelek szerint a januárban kezdett komoly munka után máris csúcsformába került. Múlt hétvégén idehaza nem talált legyőzőre, a dupla válogató mindkét napján az első helyen végzett, most pedig a kolumbiai Bogotában nyerte meg a szezon utolsó Grand Prix-versenyét, és ezzel a világranglista éléről várhatja a nyári világversenyeket. 

Szász-Kovács Emese bogotai aranyérmével „csonka szezonja” ellenére a világranglista élére ugrott.

Igazából a döntőig valamennyi asszóját igen magabiztosan nyerte a Vasas versenyzője, Kulcsár Győző tanítványa. Először két észak-amerikai versenyző, a kanadai Hoppe (15:3, hoppá!) és az amerikai Sirico (15:11) számára ért véget a verseny a Szász-Kovács Emesével történő találkozás után. Majd jöhettek sorban az ázsiaiak – egyetlen olasz megszakítással. A nyolcaddöntőben a kínai Zsu a többiekhez képest megszorongatta Emesét (15:12), a negyeddöntőben aztán a maccsból sem jött ki az ellenfél, az olasz Rizzi. A négyes döntőben a koreai világklasszis Shin A Lam kkövetkezett, és izgalmas meccsen nyert a mi klasszisunk 10:9-re. Az aranyéremért magyar idő szerint a hétfő hajnali órákban lépett pástra Emese a hongkongi Kong ellenében, és az újabb, ezúttal 15:13-as siker után a dobogó legfelső fokára léphetett.

A „Szász-védjegy”, a flesstámadás ellen a döntőben a hongkongi Kong sem tudott mit kezdeni.

Ezzel bátran kijelenthető – olimpiai bajnokunk olimpiai bajnoki formában várja a két hét  múlva sorra kerülő tbiliszi Európa-bajnokságot!

Az olimpiai bajnok, Grand Prix-győztes a helyiek körében is népszerú volt.

Két, olimpiai bronzérmes férfi párbajtőrözőnk hasonló utat járt be a kolumbiai verseny főtábláján. Rédli András és Somfai Péter a legjobb 64 között egyaránt sikerrel kezdett, előbbi az orosz Fardzinovot (15:8), utóbbi a svájci Brunoldot (15:12) győzte le. A folytatás azonban nem sikerült, Bandi az olasz Munzonétól (9:15), Péter a koreai idősebb Parktól (nem az olimpiai bajnoktól, de ugyancsak világklasszistól) szenvedett vereséget (12:15). Legyőzőink végül egyaránt bronzérmet nyertek, a versenyen az ukrán Nyikisin végzett az élen.

Eredmények. Férfi párbajtőr Grand Prix, Bogota, 114 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Fardzinov (orosz) 15:8, Somfai-Brunold (svájci) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Rédli-Munzone (olasz) 9:15, Somfai-Park K. (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Nyikisin (ukrán), 2. Fichera (olasz), 3. Munzone (olasz) és Park K. (koreai), …18. Rédli András, …21. Somfai Péter.

Női párbajtőr Grand Prix, Bogota, 107 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Hoppe Montanaro (kanadai) 15:3.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Sirico (amerikai) 15:11.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács-Zsu (kínai) 15:12.

Negyeddöntő: Szász-Kovács-Rizzi (olasz) 15:9.

Elődöntő: Szász-Kovács-Shin (koreai) 15:9.

Döntő: Szász-Kovács-Kong (hongkongi) 15:13.

Végeredmény: 1. Szász-Kovács Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván), 2. Kong (hongkongi), 3. Shin (koreai) és Santuccio (olasz).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események