Érem nincs, ifi olimpiai kvóta van!

ápr 8, 2018 | Archív

A veronai kadet és junior világbajnokság utolsó előtti versenynapján a kadet tőrözők egyénijét rendezték. Érmet nem sikerült nyerni, de Zsoldosi Karolina 10. helyével ifjúsági olimpiai kvótát szerzett

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Így, a világbajnokság utolsó előtti versenynapján, lassan mérleget vonnak a szervezők is a vb eseményeiről. Az például határozottan leszögezhető, hogy a háromnapos, fegyvernemenkénti lebonyolítási forma financiálisan megkíméli a nemzeti szövetségeket, és ez talán a hatalmas létszámokon is látszik. Viszont általános vélemény, hogy mindez szakmailag nem vállalható. Legjobban ezt talán a tőrözők példája igazolta. Történt ugyanis, hogy a junior női tőrözők aranyérméért két kadet korú vívó találkozott. (A meccset egyébként 2:10-ről nyerte a japán Ueno az olasz Favaretto ellen!) Aznap mindketten hajnali hatkor keltek, végigvívtak egy 13 órás versenyt. Aztán tíz körül eredményhirdetés, doppingvizsgálat, visszautazás a szállóba, érkezés optimális esetben fél 12 körül. Nem beszéltünk még zuhanyozásról és vacsoráról… 

Meg arról, hogy reggel hatkor kezdődött elölről ugyanez a program, elvégre a két tehetség természetesen saját korosztályának vb-jén is főszerephez jutott. Aztán harmadnap megint kezdődik mindez elölről számukra, elvégre ekkor rendezik a csapatversenyt. Teljesen egyértelműen belátható – három ilyen hosszú és megerőltető, egymást követő nap még a Tour de France-ban is vállalhatatlan, mi több sérülésveszélyes! 

Zsoldosi Karolina (balra) és mestere, Budavári Bettina már az olimpiai kvalifikációval a válogatott melegítő zsebében.

Ennyit erről, ám természetesen a mieink körében nem az effajta moralizálás volt vasárnap a téma. Hanem az újabb versenynap, no meg a választás. A Magyar Vívó Szövetség  ugyanis lehetőséget biztosított a szabadnaposoknak, illetve a mestereknek, szakembereknek, hogy a csaknem 200 kilométerre fekvő milánói külképviseletre utazzanak, és leadják voksukat. Akiknek erre esélyük nyílott, és éltek ezzel a lehetőséggel, azok csak közvetve tudhatták meg a vasárnap legjobb, vívóvonatkozású hírét, mely szerint Zsoldosi Karolina a tizedik helyen zárt, és ezzel negyedik legjobb európaiként, éppen befutóként kvalifikálta magát a Buenos Aires-i ifi olimpiára! Mindezt többek között annak köszönhette, hogy kiváló, veretlen reggeli csoportkörével előkelő helyet szerzett magának a rangsorban, és ennek később komoly jelentősége lett. Karolina két társával, Kalocsai Virággal és Nekifor Erikával biztosan jutott csoportjából közvetlenül a 64 közé. Ott elsőként utóbbi búcsúzott, a kanadai Caulfieldtől 15:12-es vereséget szenvedett. Lina és Virág viszont nagyon simán győzött, előbbi 15:7-re a venezuelai Avelleira, utóbbi 15:2-re a szlovák Kralikova ellen. Aztán amikor a 16 közé jutásért a ferencvárosi fiatal egy nagyon értékes, 15:9-es győzelmet aratott (6:9-ről…) a kanadai Cao ellen, már számolgatni kezdtünk a kvóta okán. (Ebben a körben szenvedett Virág 15:7-es vereséget a hongkongi Kotól.)

Arra ugyanis nemigen lehetett számítani, hogy a verseny egyik favoritját, az amerikai Devore-t is meglepheti Lina. Az esélyesebb tengerentúli végül szoros kezdés után 15:7-re győzött a nyolcaddöntőben. Ekkor már csak azt kellett kiszurkolni, hogy a két japán, egyébként a papírformának megfelelően, legyőzze európai riválisát. Az ifi olimpiára ugyanis kontinensenként osztják a kvótát, és Európának négy jut belőle. Így is lett, és végül a tizedik hellyel éppen a negyedik helyre került Budavári Bettina tanítványa, gratulálunk! 

Így sportágunk mindösszesen négy vívóval képviselheti színeinket a maximális hatból az ifjúsági olimpián. Pusztai Liza, Rabb Krisztián, Dékány Kinga és Zsoldosi Karolina lesz majd ott a mindössze 14-14 fős mezőnyben. Ebből a mondatból az is kiderülhet, hogy férfi tőrben nem sikerült hasonló bravúr. A csoportkröt még sikerrel vette a három magyar fiatal, ám a folytatásban Mihályi Andor a 64 közé sem került be (Mady, egyiptomi, 13:15). Szemes Gergő és Horváth Soma pedig egy győzelem után a 64 között búcsúzott. Előbbi a vezeuelai Flores legyőzése után (15:11) a francia Castanie-tól kapott ki (9:15). Soma a tajpeji Szit verte 15:10-re, majd hosszabbításban szenvedett vereséget 12:11-re a brit Evanstől

A világbajnokság utolsó versenynapján, hétfőn, a junior tőrcsapatok versenyét rendezik, még egyszer, Veronában utoljára: hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Kadet női tőr egyéni, 115 induló. A csoportmérkőzéseken: Zsoldosi Karolina 6 győzelem/0 vereség, Kalocsai Virág 5/1, Nekifor Erika 4/2  (mindhárman továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Zsoldosi-Avelleira (venezuelai) 15:7, Kalocsai-Kralikova (szlovák) 15:2, Nekifor-Caulfield (kanadai) 12:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Zsoldosi-Cao (kanadai) 15:9, Kalocsai-Ko (hongkongi) 7:15.

Nyolcaddöntő: Zsoldosi-Devore (amerikai) 7:15.

Végeredmény: 1. Ueno (japán), 2. Tieu (amerikai), 3. Favaretto (olasz) és Devore (amerikai), …10. Zsoldosi Karolina, …24. Kalocsai Virág, …44. Nekifor Erika.

Kadet férfi tőr egyéni, 140 induló. A csoportmérkőzéseken: Szemes Gergő 4 győzelem/2 vereség, Mihályi Andor 4/2, Horváth Soma 2/4 (mindhárman továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Szemes-Flores (venezuelai) 15:11, Horváth-Szi (tajpeji) 15:10, Mihályi-Mady (egyiptomi) 13:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Castanie (francia) 9:15, Horváth-Evans (brit) 11:12.

Végeredmény: 1. Bravo (amerikai), 2. Olivares (amerikai), 3. Bem (lengyel) és Cervantes (mexikói), …51. Szemes Gergő, …64. Horváth Soma, …66. Mihályi Andor.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.