Értékel a kapitány

jún 23, 2018 | Archív

Egy aranyéremmel zárta az újvidéki Európa-bajnokságot a magyar válogatott, négy hét múlba pedig következik a kínai Vuhsziban a világbajnokság. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

– Csapatban hét éve, egyéniben három esztendeje nyertünk legutóbb Eb-aranyérmet, viszont mindössze egy érmet hoztunk haza Újvidékről. Most akkor sikeres, vagy sikertelen Európa-bajnokságot zártunk?

 • Feltétlenül ketté kell választani férfi kardcsapatunk, és a többiek szereplését. Szilágyi Áronék nem csupán Európa-bajnokok lettek, hanem világklasszis teljesítménnyel utasították maguk mögé a mezőnyt. A többiektől viszont egyértelműen többet vártunk, két érem legalább benne maradt a küldöttségben, igaz, más és más okok játszottak közre ebben.
 • Akkor haladjunk fegyvernemenként, az újvidéki verseny időrendje szerint! Női kard?
 • Nem kezdődőtt jól az Európa-bajnokság, mivel egyik esélyesünk, Márton Anna korai, váratlan vereséget szenvedett. Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam a bíráskodással foglalkozni, ám ezúttal egyértelműen bennünket sújtottak a zsűri ítéletetei. Ugyanakkor azt is tegyük hozzá, hogy Panka nem vívott igazán jól egyéniben, majd a hetedik helyen végző csapatban sem, és a jelek szerint Pusztai Liza is elfáradt a számára nagyon hosszú szezon végére. Ebben a fegyvernemben komoly potanciáljaink vannak, nagyon fontos, hogy olyan világbajnoki felkészülés következzen a közeljöbőben, melynek végén Kínában mindenki a legjobb tudását nyújtja majd. 
 • Férfi tőrcsapatban közel álltunk egy meglepő sikerhez, ám végül nem jött ösze…
 • A britek ellen nyert meccset engedtünk ki a kezünkből, pedig ez egy értékes győzelem lehetett volna. Sajnos, ki kell jelenteni, hogy az elmúlt két-három évben nem sikerült értékelhetően elmozdulnunk felfelé ebben a fegyvernemben. Nem csupán szakmai, hanem morális és fizikai problémák is vannak, utóbbiakon a könnyebb változtatni, erre fogunk törekedni. Olyan nem fordulhat elő, hogy egy magyar válogatott vívó az első tizenöt tusos asszójában gyakorlatilag összeessen! Senki sem várta, hogy rövid idő alatt a világ élmezőnyébe jutunk férfi tőrben. Ám az sem működik, hogy nem tudunk előrébb jutni legalább egy kicsivel.
 • Női tőrben azért jobb a helyzet?
 • Természetesen, és az Európa-bajokságon is tisztességgel helytállt ez a fegyvernem, annak ellenére, hogy Pásztor Flóra sérülés miatt nem indulhatott, Knapek Edina pedig gyermeket vár. Tegyük hozzá azt is, női tőrben jóval szűkebb az európai mezőny, mint a férfiaknál. Itt tulajdonképpen azt kaptuk, amit vártunk, egyéniben Kreiss Fanni nyolc közé jutása szép fegyvertény, és Mohamed Aida is jól vívott. Csapatban azért  maradtak hiányérzeteink a hatodik helyet követően, a tokiói kvalifikációhoz ennél több kell.

 • A szívéhez, gondolom, legközelebb a férfi párbajtőr áll, márpedig itt nem sikerült jól az Európa-bajnokság. Miért?
 • Kapitányként különösen ügyelek arra, hogy nincs kedvencem, inkább úgy fogalmazok, edzőként áldozom több időt és figyelmet erre a fegyvernemre, mivel tanítványom is van. Tény, az Ebé nem jött össze, gyorsan tegyük hozzá, ez Tokió előtt az utolsó világversenyen, ahol ennek még nincs komolyabb következménye. Férfi párbajtőrben az egyéni mindig kiszámíthatatlan, ám önkritikusan be kell vallanunk, hogy három esetbe is legyőzhető ellenféltől kaptunk ki. A hetedik helyen záruló csapatverseny jobban bosszant, itt sok hiba történt, elsősorban a svájciak elleni negyeddöntőben. Kollégáimmal ezt természetesen megbeszéljük és kielemezzük, ahol kell, változtatunk.
 • Női párbajtőrben az a realitás, hogy így szerepel a csapatunk, vagy inkább úgy érzi, rendre balszerencse üldözi a mieinket?
 • A számok azért hosszú távon sosem csalnak. A szezon során ebben a fegyvernemben egy nyolcadik hely az eddigi legjobb eredmény, a világranglistán a 13. helyen állunk, és ez alapján, sajnos, kijelenthető, hogy nem feltétlenül reális elvárás az olimpiai kvalifikáció kiharcolása. Igaz, Emeséék most sem voltak messze a negyeddöntőtől, de ez, valamiért rendre nem jön össze. Itt is szükséges az elemzés, ugyanakkor utánpótlásunk kimagasló ebben a fegyvernemben, korántsem sötét a jövőkép. Szász-Kovács Emese továbbra is külön klasszist képvisel, a sorsolás szeszélye folytán az egyéni Eb-n a 32 között vívták az olimpiai döntő visszavágóját, jobb, hogy itt győzött egy tussal Fiamingo…
 • Végre eljutottunk a férfi kardhoz…!
 • Mielőtt a fantasztikus csapatversenyről beszélnénk, említsük meg az egyénit is. Két klasszisunk egymással került szembe, majd Áron a későbbi német aranyérmestől kapott ki egyetlen tussal, ilyen előfordul. Egyébként több fegyvernemben is rendre egy tussal szenvedtünk vereséget, ám ezt nem szeretném túldimenzionálni! A válogatott mellett több pszichológus dolgozik, igény esetén egyéni megoldások is akadnak, minden lehetőséget biztosít a szövetség ahhoz, hogy mentálisan százszázalékosak legyenek a versenyzők. Ők mindezt igénybe is veszik, úgyhogy őszintén hiszem, hogy az Újvidéken látott egytusos mínuszok visszájára fordulnak a közeljövőben. De vissza a kardcsapathoz! Pontosan tudtuk és tudjuk, hogy ha egyszerre fog ki jó napot Szilágyi Áron és Szatmári Andris, akkor a rendkívül megbízható Gémesi Csanáddal kiegészülve világverő válogatottat alkotnak. Most ez történt! Az olaszok elleni döntő különösen emlékezetes marad, a mindig erőszakos és kellemetlen itáliaiaknak esélyük sem volt a parádézó magyarokkal szemben. Egy céltudatos, önálló, nagyszerű sportemberekből álló profi team a férfi kardozóké!
 • Ennyit az Európa-bajnokságról, elvégre máris nyakunkon a világbajnokság. Változtak-e az Újvidéken történtek tükrében a célkitűzések?
 • Nem változtak, nem is változhatnak. Nem tehetjük, és nem is tesszük lejjebb a lécet. A magyar válogatottal szemben mindenkori elvárásnak kell legyen, hogy érmekkel térjen haza egy világversenyről. Ez a cél akkor is, ha teljesen világos: egyre erősebb és szélesebb a világ élmezőnye. Az ötvenes években húsz-harminc, a nyolcvanas években  ötven-hatvan, most száztíz-százhúsz ország indul majd a világbajnokságon, és az éremre esélyes nemzetek száma is folyamatosan nő. Ebben a mezőnyben kell helytállnunk, és erre képesek vagyunk!
 • Jövőre Budapesten lesz a világbajnokság, és nagyjából húsz hónap múlva zárul az olimpiai kvalifikáció. Melyek az Ön távlati tervei?
 • Vívásban egyetlen versenyen szinte bármi előfordulhat, az igazi értékmérő számomra az olimpiai kvalifikáció. Férfi kardban nem fordulhat elő még egyszer az a csúfság, mint 2012 előtt, itt meglesz a tokiói repülőjegy, és reményeim szerint reális az éremesély – lásd Újvidék. További három olyan fegyvernem van, melyben a kvóta összejöhet, de nem lesz egyszerű. Igaz ez női kardra és tőrre, valamint férfi párbajtőrre. Női párbajtőrben jelen állás szerint nagy bravúr kellene ugyanehhez, férfi tőrben nem reális olimpiai csapatkvótát emlegetni. Ezekből az esélyekből kell minél többet valóra váltanunk, ezért dolgozunk majd a következő két esztendőben!
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események