Értékes helyezések a döntős nyitónapon!

júl 22, 2018 | Archív

Szász-Kovács Emese és Szatmári András a hatodik, Szilágyi Áron a hetedik helyen végzett a vuhszi világbajnokság női párbajtőr, illetve férfi kard versenyében. Gratulálunk a vívóknak és mesterüknek!

Pedig minden tökéletesen alakult a vuhszi világbajnokság döntős nyitónapján – egészen a magyar idő szerint késő délelőtti órákig. Legerősebbnek ígérkező egyéni számainkban, férfi kard és női párbajtőr egyéniben klasszisaink rendkívül magabiztosan meneteltek előre egészen a negyeddöntőig. (Itt szeretnénk elnézést kérve olvasóinktól megjegyezni, hogy, sajnos, beszámolónkat többnyire csak az eredmények alapján tudtuk elkészíteni, mivel a livestream szolgáltatás közel fél órás késéssel, eltolódott hanggal és képpel, rendkívül rossz minőséggel jutott el – amikor egyáltalán eljutott… – Kínából Európába.)

A sort a női párbajtőrözők nyitották a 64-es táblán. Elsőként Kun Anna lépett pástra, és a világranglistát vezető olasz Navarria ellen nem volt sok esélye (9:15). A sort időrendben Budai Dorina folytatta, aki a litván Masalót 15:5-re iskolázta le. Végül pedig következett Szász-Kovács Emese, és riói olimpiai bajnokunk magabiztosan, 15:11-re verte a svéd Lindét. A “szendvics szisztémában” lebonyolított versenynapon következtek a férfi kardozók, és mindhárom vívónk továbblépett a legjobb 32 közé. A vasárnapig regnáló világbajnok, Szatmári András simán, 15:7-re nyert a kazah Karim ellen. Szilágyi Áron és Gémesi Csanád kicsit ránk ijesztett, de végül egyaránt 15:13-ra megverte a török Jildirimet, illetve a brit Honeybone-t

Szász-Kovács Emese a francia Candassamyt remek vívással verte a legjobb 16 közé jutásért.

Jöhettek ismét a hölgyek. Anna után Dorina is alaposan “belehúzott”, ő a rangsor második helyén található ukrán Krivickát fogta ki, és 15:6-ra kikapott. Maradt tehát egyedüliként Emese, aki kemény riválist kapott, ám esélyt sem hagyott a francia Candassamynak, 15:10 lett a vége, és ezzel Kulcsár Győző tanítványa bejutott a legjobb 16 közé. Ugyanez volt a tét a kardozók számára is, és klasszisaink ezúttal remekeltek. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron a román Badeát verte 15:11-re, míg Andris a japán Kentónál bizonyult jobbnak 15:13-ra. Csanádnak, sajnos, nem sikerült a bravúr, az olimpiai ezüstérmes amerikai Homertól 15:8-ra kapott ki. 

Szilágyi Áron káprázatos eredménysorát egy világbajnoki 7. helyezéssel egészítette ki.

Következett a nyolcaddöntős kör. Emese nagyot vívott, óriási csata után nyert egyetlen tussal, 11:10-re a román Udrea ellen. És követte a nagyszerű példáját két férfi klasszisunk is. Mindketten kiemelt ellenfelet vertek, Áron a francia Apithyt 15:10-re, Andris az olasz Berrét 15:13-ra. 

Így jutottunk el a negyeddöntőkig, melyekben három éremesélye volt a mieinknek. Ám az élet ezúttal úgy hozta, hogy egyet sem sikerült valóra váltani belőle… Ezúttal is Emese kezdett, az ellenfele Staehli volt. A svájci a világranglista 53. helyén állt, akinek eddigi karrierje során egy Vk-8. hely volt a legjobb eredménye, ám pontosan tudjuk, hogy ez párbajtőrben nem sokat jelent. Staehli, sajnos, ezúttal meghazudtolta a papírformát, és 14:13-ra legyőzte klasszisunkat. Szász-Kovács Emese így a hatodik helyen végzett, és újabb értékes eredményéhez szívből gratulálunk! 

Szatmári András (balra) hatodik helyen zárta a vuhszi világbajnokságot. 

Nem sokkal később a férfiak is követték Emese példáját, aminek ezúttal nem örültünk. Áron és Andris egy időben lépett pástra a nyocaddöntőben, és mindketten világklasszis ellenfeléllel kerültek szembe. Akik ezúttal jobbnak bizonyultak. Áron a világranglsita harmadik helyén álló amerikai Eli Derswitztől szenvedett 15:11-es vereséget, míg Andris a rangsor hatodikjától, az orosz Ibragimovtól kapott ki 15:9-re. Ezzel Szatmári András a hatodik, Szilágyi Áron a hetedik helyen végzett. Gratulálunk vívóinknak, és mesterüknek, Gárdos Gábornak és Decsi Andrásnak egyaránt!

A vb első két aranyérmeétvégül két klasszis nyakába akaszották, női párbajtőrben az olasz Mara Navarria, férfi kardban a koreai Kim Junghvan lett a győztes.

A világbajnokság hétfőn a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyével folytatódik. A legjobb 64 között 3-3 magyarért, Rédli Andrásért, Bányai Zsomborért és Berta Dánielért, illetve Kreiss Fanniért, Mohamed Aidáért és Kondricz Katáért izgulhatunk. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi.

Férfi kard egyéni 120 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi Áron-Enver Jildirim (török) 15:13, Szatmári András-Nurzan Karim (kazah) 15:7, Gémesi Csanád-James Honeybone (brit) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi Áron-Alin Badea (román) 15:11, Szatmári András-Josida Kento (japán) 15:13, Gémesi Csanád-Daryl Homer (amerikai) 8:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi Áron-Bolade Apithy (francia) 15:10, Szatmári András-Enrico Berre (olasz) 15:13.

Negyeddöntő: Szilágyi Áron-Eli Dershwitz (amerikai) 11:15, Szatmári András-Kamil Ibragimov (orosz) 9:15.

Végeredmény: 1. Kim Junghvan (koreai), 2. Dershwitz (amerikai), 3. Kamil Ibragimov (orosz) és Kim Junho (koreai), …6. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 7. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András) …32. Gémesi Csanád, …66. Decsi Tamás.

Női párbajtőr egyéni, 121 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács Emese-Asa Linde (svéd) 15:11, Budai Dorina-Olivija Masalo (litván) 15:5, Kun Anna-Mara Navarria (olasz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács Emese-Marie-Florence Candassamy (francia) 15:10, Budai Dorina-Olena Krivicka (ukrán) 6:15.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács Emese-Maria Udrea (román) 11:10.

Negyeddöntő: Szász-Kovács Emese-Laura Staehli (svájci) 13:14.

Végeredmény: 1.Mara Navarria (olasz), 2. Ana Maria Popescu (román), 3. Laura Staehli (svájci) és Courtney Hurley (amerikai) , …6. Szász-Kovács Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván), …28. Budai Dorina, …64. Kun Anna, …75. Szabó Réka.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM