Értékes helyezések az Európa-bajnokság második napján

jún 21, 2016 | Archív

Imre Géza a hatodik, Mohamed Aida a nyolcadik helyen végzett a toruni Európa-bajnokság második napján a férfi párbajtőr, illetve a női tőr egyéni versenyben. Az Eb szerdán a férfi

Imre Géza a hatodik, Mohamed Aida a nyolcadik helyen végzett a toruni Európa-bajnokság második napján a férfi párbajtőr, illetve a női tőr egyéni versenyben. Az Eb szerdán a férfi kardozók, valamint a női párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Azért annak lett volna valami diszkrét bája, ha közel három évtizedes párhuzamos pályafutás,  annyi közösen megvívott csata után Mohamed Aida és Knapek Edina egymással vív az éremért a toruni Európa-bajnokság második napján… És igazán nem sok hiányzott hozzá! Közel három évtizede edzenek, versenyeznek, edzőtáboroznak közösen, és együtt készülnek az augusztusi, riói olimpiára is. Most pedig egy ágra kerültek a női tőr egyéni viadalon, és egyetlen fránya német húzta keresztül a számításainkat, igaz, ő alaposan. De ne szaladjunk ennyire előre, a nyitónapon Márton Anna ezüstje és Garam Nóri helyezése remek alapot adott, és bíztunk abban, hogy Aidáék, illetve az egy órával később kezdő férfi párbajtőrözők folytatják a sikeres szereplést.

A csoportmérkőzések során mindkét fegyvernem százszázalékosan szerepelt, valamennyi magyar bekerült a direkt kieséses folytatásba. Ráadásul olimpikon párbajtőrözőink kifejezetten remekeltek, Rédli András veretlenül, Imre Géza és Boczkó Gábor egy-egy vereséggel lépett tovább. A folytatásban előbb a hölgyek következtek, és a már említett kettős, valamint Kreiss Fanni egyaránt továbblépett a legjobb 16 közé. Aida a második három percben egyértelműen felülmúlta a német Sauert (15:10), Edina hosszú kihagyása után úgy nyert 15-ös asszót, hogy az ukrán Moszkova már 13:10-re vezetett ellene. Fanni pedig hihetetlen izgalmak után verte 15:14-re a lengyel Knopot egy olyan meccsen, melyen az akciók alapján simán kellett volna nyernie, az utolsó tust mégis pici szerencsével vitte be. De bevitte, és a többi nem számít… Lupkovics Dórinak viszont nagyon nehéz dolga volt, a tavalyi vb-ezüstérmes orosz Sanajevát kapta ellenfélül, és 15:6-ra kikapott. 

A következő körben igencsak “belehúztak” a többiek is. A nyolcaddöntőben Fanni a világranglistát vezető olasz Errigót kapta, és nem volt sok esélye (5:15). És akkor itt kanyarodjunk vissza a tudósítás elejére, amennyiben Edina és Aida még egyszer nyert volna, akkor jöhetett volna létre a magyar negyeddöntő. Csakhogy a német Golubitsky keresztülhúzta a számításainkat. Először azzal, hogy Edinát 9:7-re legyőzte. Pedig a Honvéd versenyzője 3:6-ról egyenlíteni tudott, a végén azonban a meccset szanaszét tördelő budapesti vb-ezüstérmes győzött 9:7-re. Ezt követte Aida, aki a világbajnoki címvédő orosz Deriglazovával találkozott, és a nap talán legszebb magyar győzelmét aratta. Mondhatnánk, hogy úgy vívott, mint legszebb napjaiban, de ne tegyük, mert lehet, hogy ezek a legszebb napjai, vagy azoknak majd a jövőben örülhetünk… Maradjunk a tényeknél: a végig szoros asszóban előbb néhány másodperccel a vívóidő lejárta előtt egy pazar kvart riposzttal egyenlített, majd a hosszabbításban egy hasonlóan szép szikszt riposzttal búcsúztatta a világbajnokot (11:10). Nagy bravúr volt, ami értékes negyeddöntőt ért. Az újabb siker azonban nem jött össze. Talán az alig negyed órás pihenő volt kevés, talán Golubitsky fogott ki nagyon jó napot, de tény: végig vezetve hozta az asszót (8:15). Ezzel ő bejutott az esti fináléba, míg Aida a nyolcadik helyen végzett, amiért természetesen minden dicséretet megérdemel. 

aida golubicki Golubitsky (jobbra) előbb Edina, majd Aida (balra) útját állta.

“Felemásak az érzéseim a nappal kapcsolatosan. Egyfelől sikerült legyőznöm direkt kieséses asszóban a világ egyik legjobbját. Ráadásul úgy, hogy tudatos tusokat adtam, élveztem a vívást. Tulajdonképpen azzal sem volt gond, amíg idáig eljutottam, jól ment a versenyzés. A negyeddöntőre viszont valahogy fejben nem tudtam ráhangolódni. Talán az alig tízperces szünet volt rövid a két asszó között. Nem is elsősorban fizikálisan, inkább mentálisan nem éreztem a Golubitsky elleni asszót. Kicsit kapkodtam, erőltettem a támadást, türelmesebbnek kellett volna lennem. Tanulnom kell ebből is, nagyon várom az olimpia előtti olaszországi edzőtábort. A nap pozitívuma, hogy bebizonyítottam magamnak is, hogy bárkit legyőzhetek, és azért ez jó érzés…” – nyilatkozta nyolcadik helyét követően Solti Antal tanítványa, az UTE versenyzője. 

aida tóni Azért nincs itt olyan nagy szomorúság. Mohamed Aida és Solti Antal mester egyaránt tudott mosolyogni a nyolcadik helyezést követően.

Jöhettek az urak, akik versenyében hamar kiderült, hogy nem juthat valamennyi magyar a 32-es táblára, mivel Boczkó Gábor Somfai Péterrel került szembe a 64 között. Olimpikonjaink  meccsén előbbi nyert (15:12), azonban ennél jóval komolyabb izgalomra adott okot, hogy Rédli Bandi és Imre Géza egyaránt egyetlen tussal győzte le papíron gyengébb riválisát… Jöhetett a folytatás már a színes pástokon a legjobb 32 között. Elsőként Rédli András lépett pástra az orosz Anyohin ellen, és sokáig úgy tűnt, kézben tartja a csörtét. Aztán a harmadik harmadban az orosz egyenlített, a felek az egyperces hosszabbításra hagyták a döntést, ami nem nekünk kedvezett (7:10). 

Hogy milyen furcsaságokat produkál az élet, azt pedig Bocek és Géza esete bizonyította. Történt ugyanis, hogy kísértetiesen hasonlóan alakult a versenyük, mint Aidának és Edinának. Ők is közel három évtizede küzdenek egymással a páston, szerepelnek egy csapatban a válogatottban, és laknak egy szobában a versenyeken meg az edzőtáborokban. És ők is egy ágra kerültek az Eb-n, ők is az éremért találkozhattak volna egymással. És őket is egyetlen vívó akadályozta meg ebben… Kezdődött Bocekkal. Gábor a világ egyik legtechnikásabb párbajtőrözőjének tartott Nikishinnel került szembe a 32-es táblán, és szinte végig ő irányította az asszót. Tíz másodperccel a vége előtt 10:8-ra vezetett, amikor az ukránnak jönnie kellett, és egy igencsak kétes találattal szépíteni tudott. Ez aztán klasszisunkat kicsit kizökkentette, jött az egyenlítés, és a hirtelen halálban sajnos Nikishin talált. 

bocek nikisin Bocekkal (jobbra) jól kiszúrt Nikishin…

Imre Géza viszont olyan magabiztossággal haladt előre, amelyet még egy éppen regnáló világbajnoktól is csak csodálhattunk. Pillanatnyi esélyt sem hagyott ellenfeleinek, előbb a holland Verwijlent (15:12), majd az olasz Santarellit (15:9) verte úgy, hogy a végeredmény nem is mutatja hűen azt a fölényt, ami jellemezte négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnokunk asszóit. Ezzel Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa bejutott a legjobb nyolc közé, és jöhetett ismét az ukrán Nikishin.

géza nyikisin … majd ugyanezt tette Gézával (balra) is.

Ha pedig őt a világ egyik legtechnikásabb vívójának tituláltuk, akkor az a minimum, hogy hozzátegyük, ebben a negyeddöntőben a világ két, talán legtechnikásabb vívója lépett pástra Torunban az éremért… És megint csak úgy tűnt, mikét Bandi és Bocek esetében, hogy nem lehet itt baj. Géza rögtön megszerezte a vezetést, és úgy jutottak el tízig, hogy a magyar rendre két-három tussal vezetett. Csakhogy megint fordult a kocka. Nikishin egyenlített, és ismét egy vitatott tussal a vezetést is átvette. A vita megint csak nekünk nem tett jót, Gézának nem sikerült a folytatás, 15:11-re kikapott, és ezzel a hatodik helyen végzett. 

“Na pont ez az a helyezés, ami semmire sem jó. A világranglistás pontszámításban annyira még nem fizet jól, érmet sem adnak érte, és még örülni sem lehet neki igazán” – mérgelődött nem sokkal az asszó után klasszisunk. “Igazából azt sem értem, hogy egy ilyen nagyszerű vívó, mint Nikishin, miért sportszerűtlen, miért balkezezi végig az asszót. Meg azt sem, hogy ezt a zsűri miért nem veszi észre… Na mindegy, azért voltak kifejezetten értékes részei is a napnak, a harminckettes tábla első két asszójában kifejezetten jól ment a vívás. Ez most így alakult, jöhet a csapatverseny!” – összegzett Imre Géza tanítványa. 

géza szürcsöl Imre Géza ezúttal félig szürcsölt a sikerből.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, olimpikon sztárjaink, Aida és Géza azért is jutott ilyen magasra, mert maximalista. Bosszankodtak, annak ellenére, hogy értékes helyezésekkel zárták az Európa-bajnokságot. És ez tulajdonképpen kifejezetten jó jel a riói olimpia előtt…

Eredmények. Európa-bajnokság, Torun.

Férfi párbajtőr egyéni, 93 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András 6 győzelem/0 vereség, Imre Géza 5/1, Boczkó Gábor 4/2, Somfai Péter 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Chartovich (fehérorosz) 9:8, Imre-Mahringer (osztrák) 15:14, Boczkó-Somfai 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Imre-Verwijlen (holland) 15:12, Boczkó-Nikishin (ukrán) 10:11, Rédli-Anyohin (orosz) 7:10.

Nyolcaddöntő: Imre-Santarelli (olasz) 15:9.

Negyeddöntő: Imre-Nikishin (ukrán) 11:15.

Végeredmény: 1. Borel (francia), 2. Heinzer (svájci), 3. Nikishin (ukrán) és Lucenay (francia), …6. Imre Géza (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …17. Rédli András, …21. Boczkó Gábor, …53. Somfai Péter.

Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 4 győzelem/1 vereség, Mohamed Aida 3/2, Knapek Edina 3/2, Lupkovics Dóra 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Sauer (német) 15:10, Kreiss-Knop (lengyel) 15:14, Knapek-Moskovska (ukrán) 15:13, Lupkovics-Sanajeva (orosz) 6:15.

Nyolcaddöntő: Mohamed-Deriglazova (orosz) 11:10, Knapek-Golubitsky (német) 7:9, Kreiss-Errigo (olasz) 5:15.

Negyeddöntő: Mohamed-Golubitsky (német) 8:15.

Végeredmény: 1. Errigo (olasz), 2. Sanajeva (orosz), 3. Golubitsky (német) és Korobejnyikova (orosz), …8. Mohamed Aida (edző: Solti Antal, válogatott edző: Érsek Zsolt), …12. Kreiss Fanni, …16. Knapek Edina, …25. Lupkovics Dóra.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM