Értékes ötödik helyezések férfi kardban és női tőrben

ápr 8, 2016 | Archív

A junior csapatversenyekkel kezdetét vette a bourges-i világbajnokság befejező szakasza. Pénteken a női tőrözők és a férfi kardozók léptek pástra, mindkét együttesünk a

A junior csapatversenyekkel kezdetét vette a bourges-i világbajnokság befejező szakasza. Pénteken a női tőrözők és a férfi kardozók léptek pástra, mindkét együttesünk a negyeddöntőben szenvedett vereséget. A folytatásban az urak és a hölgyek egyaránt az ötödik helyen végeztek. A vb szombaton a férfi párbajtőrcsapatok és a női kardcsapatok versenyeivel folytatódik. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A junior csapatversenyek első napja számunkra a párhuzamokról, a párhuzamos folyamatokról szólt. Igaz, ezek a bizonyos folyamatok a nap folyamán nem mindig haladtak pozitív irányba… A kora délelőtti órákban még igen. Az első megmérettetést ugyanis mindkét csapatunk egyaránt 45:28-ra nyerte. Férfi kardozóink Grúziát győzték le, azt az együttest, mellyel egy hónapja, az újvidéki Eb-n hatalmas csatát vívtak, és végül egyetlen tussal diadalmaskodtak. Ennek természetesen örültünk, annak viszont korántsem, hogy Bancsics Máté egy véletlen, sisak okozta baleset miatt olyan kellemetlen fejsérülést szenvedett, hogy össze kellett varrni a sebét, és egy különleges “turbánban” folytathatta órákkal később a versenyt. A hölgyek a nyolcaddöntőben Kanadát győzték le a már említett arányban, így aztán várhattuk a negyeddöntőket. Igaz, előtte a kardozóknak még hátra volt egy rutinfeladat: a nyolcaddöntőben Tajpej legyőzése. Ezt egy laza 45:21-gyel megoldották a fiúk.

jun női tőrcsapat Az ötödik helyezett Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Balogh Orsolya és Mesteri Viktória…

A negyeddöntőkben tovább folytatódott a párhuzam. Igaz, ennek kevéssé örültünk. Két “topfavorittal” hozott össze bennünket a sors, pontosabban a világranglistás helyezés. A hölgyek Olaszországgal, az urak Oroszországgal kerültek szembe – egyébként ez is csupán két betű eltérés… Az itáliaiakkal szemben nem sok esélyünk volt. Olyannyira nem, hogy gyakorlatilag az első asszótól kezdve minden váltásnál náluk volt az előny, a vége 45:29 lett oda. A férfiak azonban kis híján borítani tudták a papírformát. Igaz, a meccs közepétől kezdve elhúztak 5-7 tussal az oroszok, és ezt az előnyt az utolsó váltásig tartották is. Csakhogy ekkor a végig remeklő Kossuth Bálint gyártani kezdte a tusokat, és 43-nál beérte Lohanovot. A befejezés azonban nem sikerült, a már említett újvidéki Eb után ezúttal is hatalmasat küzdött, de nem szerzett érmet férfi kardcsapatunk…

ffi kardcsapat jun …valamint az ugyancsak ötödik helyezett Kossuth Bálint, Kovács István, Bancsics Máté és Péch Miklós.

A negyeddöntőkben aztán kiteljesedett a női tőrcsapat és a fiúk közös szerepvállalása. Az 5-8. helyért ugyanis mindketten Franciaországgal kerültek szembe, és egyaránt szép győzelmet arattak. A hölgyek esetében Pásztor Flóra “one woman show”-jának örülhettünk, hosszabban felesleges lenne elemezni, hogy mekkora szerepe volt a 45:38-as győzelemben, amikor +18-as indexszel zárt… A férfiak esetében pedig annak, hogy Bálint “mellé javultak” a többiek is, és egy egységes csapat vívta ki a 45:36-os sikert a házigazdákkal szemben.

Az utolsó körben, egyaránt az 5. helyért a korábbi szovjet nagyhatalmak következtek. A nők Oroszországgal, a férfiak Ukrajnával kerültek szembe. És mondanom sem kell, hogy az eredmény is hasonlóan alakult – szerencsére. Mindkét együttesünk igen értékes győzelmet aratott a helyosztókon, és a világbajnoki ötödik helyért egyáltalán nem érheti őket szemrehányás. A férfiak továbbra is az “egységben az erő” vonalat képviselve nyertek 45:43-ra – érdemes megemlíteni a “negyedik ember”, Kovács Pisti egész napi hasznos vívását -, a nők csapatában pedig ismét kiemelkedett Pásztor Flóra, aki valamennyi asszóját megnyerte, és az utolsóban hátrányról fordított.

A vb szombaton a férfi párbajtőrcsapatok és a női kardcsapatok versenyeivel folytatódik. Azaz az esélyeket reálisan nézve ez a nap lesz az utolsó lehetőségünk arra, hogy az eddigi “bronzkorszakon” – négy harmadik helyezést szerzett eddig küldöttségünk – fényesítsünk valamit. Legyen így, HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges. 

Férfi kardcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Grúzia 45:28 (Kossuth +9, Péch +4, Kovács +4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Tajpej 45:21 (Kossuth +9, Kovács +8, Péch +7).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 43:45 (Kossuth +8, Bancsics -3, Péch -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 45:36 (Bancsics +5, Kossuth +2, Kovács +2, Péch 0).

Az 5. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:43 (Kossuth +2, Kovács +2, Bancsics -2).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Kína, …5. Magyarország (Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Kovács István, Péch Miklós).

Női tőrcsapat, 24 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:28 (Kondicz +10, Pásztor +4, Balogh +3, Mesteri 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 29:45 (Kondricz -3, Pásztor -5, Mesteri -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 45:38 (Pásztor +18, Kondricz 0, Mesteri -5, Balogh -6).

Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 34:29 (Pásztor +11, Kondricz -3, Balogh -3).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Egyesült Államok, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események