Értékőrzés és hagyományteremtés

febr 10, 2015 | Archív

A világrekord sólyi fakard újrafelállításáról írt alá megállapodást Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke és Bikádi László Károly lelkész, az 1000 éves Sólyi Templomért

A világrekord sólyi fakard újrafelállításáról írt alá megállapodást Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke és Bikádi László Károly lelkész, az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A világ legnagyobb fából készült kardja 1998-2014 között a sólyi dombtetőn hirdette az Szent István király győzelmét, melyet 997-ben aratott Koppány ellen Sóly határában. A kard a település szimbólumává a bő másfél évtized alatt. Sajnos, azonban 2014-ben megfelelő konzerválás hiányában kidőlt.

Íme, a sólyi kard, amikor még állt a Veszprém megyei falu határában.
Eztán “Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány” képviselője megkereste a Magyar Vívó Szövetség elnökét, Csampa Zsoltot, hogy közös erővel állítsanak fel egy új kardot, mely egyszerre lehetne az előző világrekord megdöntése, a falu jelképének helyreállítása és a vívószövetség társadalmi szerepvállalásának megnyilvánulása.
A sikeres egyeztetések után megszületett a megállapodás, melynek érdekében a szövetség lehetséges eszközeivel segíti az új kard felállítását, és annak méltó módon történő megőrzését, mi pedig rendezvényeinken térítésmentesen vehetnénk igénybe az emlékmű körüli két hektáros alapítványi területet.
csampa%20sóly[1]
Csampa Zsolt és Bikádi László írta alá a megállapodást.
A felek elkötelezettségüknek adtak hangot, mind a magyar vívósport, mind a nemzeti hagyományok megőrzése, ápolása, és új hagyományok teremtése iránt. A kölcsönös aláírások után a két elnök hangot adott elképzelésének, hogy lehetőség szerint még az idén nyáron ünnepélyes keretek között kívánják felállítani az immár közös jelképként funkcionáló emlékművet.

2015. február 10.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM