Európa-bajnoki ezüstérmes a kadet női kardcsapat!

márc 3, 2017 | Archív

A plovdivi kadet és junior Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert a Koós Gréta, Marton Dóra, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású kadet női kardcsapat. A mieink a döntőig

A plovdivi kadet és junior Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert a Koós Gréta, Marton Dóra, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású kadet női kardcsapat. A mieink a döntőig imponáló magabiztossággal versenyeztek, ott azonban egyetlen tussal kikaptak a franciáktól! Kadet férfi párbajtőrcsapatunk a dicséretes negyedik helyen zárt, a férfi tőrözők 13-ak lettek.

A kadet és junior Eb-n szereplő magyar válogatott támogatója a Volánbusz Zrt.

Az Európa-bajnoki “csapatnagyüzem” megkezdődött. A kadet és junior Eb-ken a csapatnapokon 3-3 versenyszámot rendeznek – azaz, nem győzzük kapkodni a fejünket, illetve klikkelgetni a laptopunkat… A könnyebb áttekintés kedvéért, nézzük versenyszámonként, mi is történt pénteken. 

Kadet férfi párbajtőrcsapat. Az egyéni verseny tudósításakor már megemlítettük, tavalyi Európa-bajnok csapatunk teljesen kicserélődött, Andrásfi Tibiék egytől egyig “kiöregedtek” a korosztályból. Újoncok léptek tehát pástra, és a Csere Bence, Hosszú Dániel, Majnik Roland, Szakmáry Nándor összeállítású együttes szépen helytállt. Két értékes győzelemmel kezdett. Előbb a nyolcaddöntőben a házigazda Bulgária ellen nyertek (45:40), majd a mindig kellemetlen riválisnak számító Lengyelországot egészen simán verve (45:32) jutottak az elődöntőbe! Ahol igencsak megrángatták az orosz oroszlán bajszát, az utolsó másodpercekig izgalmas mérkőzésen maradtak alul 42:45-re. Az addig történtek tükrében bizakodhattunk abban, hogy összejöhet a sikernek számító bronzérem Romániával szemben. Csakhogy keleti szomszédaink már az elején elhúztak, és az idővel, illetve az eredménnyel történő versenyfutásban végül 40:45-re alulmaradtunk. A negyedik helyezés így is értékes eredménynek számít a mieinktől, jár a gratuláció!

Kadet férfi tőrcsapat. Ezt a fejezetet röviden elintézhetjük. Az előző években juniorban és kadetban is akadtak szép eredményeink ebben a fegyvernemben, de ahogy sejthető volt, a jelenlegi kadet korosztálynak sokat kell még fejlődnie. Pedig a sorolásunk “értékelhető” volt, de a dánok ellen sem mutatkozott sok esély a 8 közé kerülésre, 30:45 lett a vége, egyik fiú sem tudott pluszt csinálni. A folytatásban, a 9-16. helyért léphettünk pástra, és a sorrendben egy vereség (Szerbia), majd két győzelem (Csehország, Nagy-Britannia) végül a 13. helyezést jelentette.

Kadet női kardcsapat. Címvédőként léptek pástra a péntekig háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Liza vezérletével a magyarok. És ennek megfelelő teljesítményt is nyújtottak a döntőig! Pedig a lehető legkeményebb ágra került a Koós Gréta, Marton Dóra, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású csapat. Azonban mindez nem osztott, nem szorzott… Már a nyolcaddöntőben összejött a magyar-olasz “kardklasszikus”, melyen már öt asszó után behozhatatlan előnyt szereztek a mieink, a 45:34-es végeredmény az ellenfélre nézve hízelgő. A negyeddöntőben Németország következett, és a győztes kiléte itt sem volt kérdéses, a vége egy kicsit szorosabb, 45:39 lett. Az elődöntőben jöttek volna a papírforma alapján a legnagyobb riválisnak tartott oroszok, akiket azonban meglepetésre legyőzött a spanyol válogatott. Így a négy között az ibériaiakkal kerültünk szembe, amit csöppet sem bántunk… Ők viszont annál inkább, tükörsima 45:23-mal léptek fináléba a mieink. Liza mellett egész nap nagyszerűen vívott Marton Dóra is – ekként jutottunk el a délutáni döntőbe, ahol Franciaország volt a rivális. 

Ezüstlányok, aranyosak. Pusztai Liza, Nagy Valentina, Koós Gréta ás Marton Dóra.

Az eleje nem jól indult. Liza kikapott 5:1-re, az első kör pedig 8:15-tel ért véget. Aztán másodpercek alatt fordult egy hatalmasat a kocka. Előbb Koós Gréta nyert 9:5-re egy asszót, majd aki féltette Pusztait, az gyorsan rájöhetett – ez teljesen felesleges. Üdvöskénk pillanatok alatt besöpört egy 8:0-at (!), és máris 25:20 volt ide. Csakhogy három újabb meccs következett, melyek végén már ismét 40:37-es francia előnyt mutatott az eredményjelző… Kétszeres egyéni Európa-bajnokunktól várhattuk ismét a “csodát”, Liza kétszer is egyenlített, 44:44-nél az utolsó tust azonban Poupinet adta, és ez az ezüstérmet jelentette – ami azért szépen csillog!

Ítélet után, 45:44 oda. Francia öröm, magyar bánat.

Ezzel a kadet versenyek szombati zárónapja előtt 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel áll a küldöttség, és a női tőr- és párbajtőr-, valamint a férfi kardcsapat versenyen tovább lehet fényesíteni az eddig is értékes éremkollekciót. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Bulgária 45:40 (Csere +4, Hosszú +3, Szakmáry +1, Majnik -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:32 (Majnik +12, Csere +1, Hosszú -0).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 42:45 (Szakmáry +2, Csere +2, Majnik -3, Hosszú -4).

A 3. helyért: Magyarország-Románia 40:45 (Hosszú +1, Csere -2, Szakmáry -2, Majnik -2).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Románia, 4. Magyarország (Csere Bence, Hosszú Dániel, Majnik Roland, Szakmáry Nándor).

Kadet férfi tőrcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 30:45 (Szemes -3, Nedeljkovic -5, Beke -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Szerbia 30:45 (Szemes -2, Maior -5, Nedeljkovic -8).

A 13-16. helyért: Magyarország-Csehország 45:32 (Szemes +9, Maior +4, Beke 0).

A 13. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:40 (Nedeljkovic +10, Maior 0, Szemes -1, Beke -4).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Hollandia, …13. Magyarország (Beke Vince, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő).

Kadet női kardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 45:34 (Nagy +8, Pusztai +2, Koós +1, Marton 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:39 (Marton +4, Koós +4, Pusztai +3, Nagy -5).

Elődöntő: Magyarország-Spanyolország 45:23 (Marton +13, Pusztai +8, Koós +1).

Döntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Pusztai +6, Koós 0, Nagy -3, Marton -4).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Koós Gréta, Marton Dóra, Nagy Valentina, Pusztai Liza, válogatott edző: Bódy Benjámin, edzők: Szepesi László, Noseda Tibor, Varga József, Bódy István és Bódy Benjámin), 3. Lengyelország.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.