Ez aztán a nagyüzem!

márc 21, 2014 | Archív

Négy helyszínen, öt fegyvernemben rendeznek sportágunkban a hétvégén Világkupa, illetve Grand Prix-versenyeket. Pénteken négy szám selejtezője kezdődött, a moszkvai női kard GP-n,

Négy helyszínen, öt fegyvernemben rendeznek sportágunkban a hétvégén Világkupa, illetve Grand Prix-versenyeket. Pénteken négy szám selejtezője kezdődött, a moszkvai női kard GP-n, illetve férfi kard Vk-n öt-öt magyar folytathatja szombaton a legjobb 64 között. Az egyenlőség elve a tőrözőknél már nem érvényesült, az uraknál Bonnban egy, a hölgyeknél Velencében három honi vívó jutott.

Sportágunk ezen a hétvégén tökéletesen példázza majd, miért is reformálják meg a nyártól alapvetően a versenynaptárat a felnőtteknél és a junioroknál egyaránt. Péntektől vasárnapig ugyanis négy helyszínen (Moszkva, Torino, Bonn, Vancouver), öt fegyvernemben (női és férfi kard, női és férfi tőr, férfi párbajtőr) rendeznek Világkupa-, illetve Grand Prix egyéni és csapatversenyeket. Ami korántsem azért jelent problémát, mert példának okáért e sorok pötyögőjének igen sok feladatot ad. Hanem, mert a szövetségek anyagilag nehezen kezelnek egy ekkora “utaztatási beöntést”; mert a média számára gyakorlatilag követhetetlen, hogy mikor, hol és mi is történik tulajdonképpen; mert a szakma azt sem tudja, hogy merre kapkodja a fejét; és mert miként is lehetne ezt elmagyarázni a sportágat kevéssé ismerők felé, hogy mindez miért is alakul így, egyszerre…

 

De hagyjuk a fanyalgást, hiszen éppen ezt felismerve kezdődik októbertől az új versenyrendszer, melyben egy hétvégén egy fegyvernem férfi és női versenyét rendezik majd, maximum két helyszínen. Most pedig nézzük a pénteki menüt!

 

Moszkvában a női és férfi kardozók léptek pástra, a nagy hagyományokkal bíró “Moszkva Kupa” selejtezőiben. Kissé árnyékolja a verseny képét, hogy az ukránok az ismert politikai okok miatt nem utaztak el Oroszországba. Mi ennek foglalkozzunk csak a sportszakmai vetületével! Ez elsősorban a hölgyeknél számít jelentős érvágásnak, elvégre így a GP-versenyen nem lép pástra a világbajnok csapat, valamint az egyéni vb-aranyérmes, világranglista-vezető Olga Harlan. Az uraknál is akad igen rangos hiányzó. Őt még jobban ismerjük, Szilágyi Áronnak hívják. Olimpiai bajnokunk, kisebb egészségügyi műtét okán hagyja ki a Vk-állomást, míg Iliász Nikolász kartöréséből továbbra sem épült fel. Így valamelyest “csonka csapattal” kíséreljük majd meg megvédeni tavalyi csapat Vk-aranyunkat vasárnap – mi tagadás, nem tűnik gyerekjátéknak a feladat. 

 
Nos, a moszkvai selejtezőnap a hölgyek esetében az induló létszámra való tekintettel egyet jelentettek a csoportküzdelmek sikeres megvívásával. Ez hét kardlovaghölgyünk közül ötnek sikerült (Garam Nóra, Márton Anna, Péntek Brigitta, Varga Dóra, Várhelyi Anna), kettőnek nem (Gárdos Judit, Várhelyi Kata). A péntekinél jóval keményebb folytatás várható szombaton, a 64-es táblán. Az urak esetében azért jóval nagyobb létszámú mezőnyről beszélhetünk, itt Gémesi Csanád kiemeltként automatikusan továbblépett, követte őt a csoportmérkőzések után Szatmári András és Gémesi Bence. Malőrnek számított a tavaly még vb-csapattag Gáll Csaba korai búcsúja, és a kör után kiesett Soproni Saabó Ágoston is. A direkt kieséses szakaszban a három magyarhoz Decsi Tamás és Puy Kristóf társult, míg Ravasz Etele egytusos verséget szenvedett. Ezzel az udvarias urak éppen a hölgyekkel azonos számban, öten kerültek a főtáblára, így akár a verseny utáni táncrendet is kialakíthatja az 5-5 magyar.
 
Búcsúzik viszont a csapatversenytől – legalábbis egy időre – a torinói női tőr Vk-állomás, mivel az új rendszerben az itáliai helyszínen tőr GP-hétvégét rendeznek majd. No de előbb az egyéni verseny kezdődött pénteken, melyet juniorjaink kihagytak, tekintettel a közelgő plovdivi vb-re. Három válogatottunk viszont szombaton is folytathatja, Knapek Edina veretlen csoportkör után, Varga Gabi egy biztos további győzelem után. Varga Kati pedig rendkívüli módon, a visszavonuló, bejelentetten utolsó versenyén induló – legutóbb három éve állt rajthoz Vk-n –  egyéni világbajnok olasz Granbassi visszalépett vele szemben a 64-be kerülésért.
 
Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a rangos, több mint 200 indulós bonni férfi tőr Világkupa-versenyről, melynek szintén voltak magyar hiányzói. Szabados Gábor családi okok miatt hagyja ki a viadalt, míg juniorjaink közül csak az Eb-bronzérmes Németh András volt ott a mai rajtnál. Utóbbi, meglehet, jobban jár, ha társaival Tatán készül, mivel a csoportmérkőzések után kiesett. Vigaszul az szolgálhatott a számára, hogy a legjobb 64 közé egyedül, a „tesó”, Németh Gábor jutott, Szabados Kirstóf és Széki Bence a 96 között esett ki..
 
Eredmények. Női kard egyéni Moszkva Kupa Grand Prix, Moszkva, 93 induló. A csoportmérkőzéseken: Varga Dóra 6 győzelem/0 vereség, Márton Anna 5/1 (továbbjutott), Péntek Brigitta 4/2 (továbbjutott), Várhelyi Anna 3/3 (továbbjutott), Garam Nóra 3/3 (továbbjutott), Várhelyi Kata 2/4 (kiesett), Gárdos Judit 2/4 (kiesett).
Szombaton a legjobb 64 között: Garam-Galiakbarova (orosz), Péntek-Navarro (spanyol), Varga-Petraglia (olasz), Márton-Andrejeva (fehérorosz), Várhelyi A.-Socha (lengyel).
 
Férfi kard egyéni Moszkva Kupa Vk-verseny, Moszkva, 142 induló. A csoportmérkőzéseken: Gémesi Csanád kiemelt, Szatmári András 6 győzelem/0 vereség (továbbjutott), Gémesi Bence 5/1 (továbbjutott), Puy Kristóf 5/1, Decsi Tamás 4/2, Ravasz Etele 3/3, Gáll Csaba 2/4 (kiesett), Soproni Szabó Ágoston 1/5 (kiesett).
A 96 közé jutásért: Ravasz-Tokunan (japán) 15:10.
A 64 közé jutásért: Decsi-Zatko (francia) 15:12, Puy-Barruyer (francia) 15:11, Ravasz-Motorin (orosz) 14:15.
Szombaton a legjobb 64 között: Decsi-Limbach (német), Szatmári-Won (koreai), Puy-Montano (olasz), Gémesi Cs.-Low (hongkongi), Gémesi B.-Honeybone (brit).
 
Női tőr egyéni Világkupa-verseny, Torino, 149 induló. A csoportmérkőzéseken: Knapek Edina 6 győzelem/0 vereség, Varga Katalin 4/2, Lupkovics Dóra 4/2, Varga Gabriella 3/2, Kreiss Fanni 3/3, Jeszenszky Szilvia 3/3.
A 96 közé jutásért: Jeszenszky-Takahasi (japán) 15:13.
A 64 közé jutásért: Kreiss-Caracciolo (olasz) 14:15, Lupkovics-Cammilletti (olasz) 7:15, Varga G.-Csencova (ukrán) 15:10, Varga K.-Granbassi (olasz) visszalépett, Jeszenszky-Ranvier (francia) 4:15.
Szombaton a legjobb 64 között: Knapek-Vardaro (olasz), Varga G.-Jeon (koreai), Varga K.-Wang (kínai).
 

Férfi tőr egyéni Világkupa-verseny, Bonn, 205 induló. A csoportmérkőzéseken: Széki Bence 5 győzelem/1 vereség, Szabados Kristóf 5/1, Németh Gábor 3/3, Németh András 2/4 (kiesett).

A 96 közé jutásért: Szabados-Viljoen (dél-afrikai) 15:9, Németh G.-Ulasik (fehérorosz) 15:9, Széki-Babaoglu (török) 15:9.

A 64 közé jutásért: Szabados-Mepstead (brit) 12:13, Széki-Kröplin (német) 9:15, Németh G.-Csoj (hongkongi) 15:14.

Szombaton a 64-es táblán: Németh G.-Cseremisinov (orosz)

2014. március 21.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események