Ezüstérmes a kadet női tőrcsapat az Eb-n

febr 27, 2014 | Archív

A jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság befejező napján ezüstérmet nyert a Kálmán Eszter, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka összeállítású női tőrcsapat! A nap folyamán

A jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság befejező napján ezüstérmet nyert a Kálmán Eszter, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka összeállítású női tőrcsapat! A nap folyamán bravúrosan vívott a kvartett, a lengyelek azonban túl kemény diónak bizonyultak. Kadet válogatottunk ezzel egy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárta az Eb-t, péntektől következnek a juniorok.

Tulajdonképpen minden a legnagyobb rendjén halad a jeruzsálemi Európa-bajnokságon. Lassan félidejéhez közelednek az eseménynek, csütörtökön utolsó napjához érkezett a kadet Európa-bajnokság. Megjöttek szerda este a juniorok is, épek és egészségesek, na jó, a férfi párbajtőrözők évszakot tévesztettek, mert rövid nadrágban közlekedtek. Namármost Budapesten tizenkét, Jeruzsálemben 14 fokos maximumot jósolnak erre a napra, úgyhogy a sort némileg meglepő viselet, de lehet, hogy csak e sorok írója öregszik a kelleténél  gyorsabban…

 
A transzfer a szállás és a verseny között is a szokásosan működik, amivel reggel utaztam, az potom 25 percet késett, és úgy ültek-álltak rajta a derék pengeforgatók, mesterek és vezetők, mint a hetes buszon csúcsforgalomban. Közeledik a sabbat is, péntek délután – verseny közben… – a Malha Sport Center zárja kapuit, és mindenki költözik. Péntek este állítólag a közelbe, szombaton vagy hatvan kilométerrel odább, egy “világibb” környékre. Részleteket persze egyáltalán nem tudunk (buszindulások, illetve egyéb “apróságok”), de lassan megtanuljuk, errefelé nem szokás túlizgulni a dolgokat. És a végén tényleg minden megoldódik. 
 
kalmanpasztor[1] Kálmán Eszter és Pásztor Flóra ellenállhatatlanul vívott a döntőig.
 
A kadetek utolsó napján a női tőrcsapatok, a női párbajtőrcsapatok és a férfi kardcsapatok mérkőztek. Sem az egyéni verseny, sem a sorsolás alapján érmes reményeink nemigen lehettek. Mindhárom együttesünket a hetedik helyre rangsorolták, és a negyeddöntőben – ameddig persze el is kellett jutni – egyaránt az orosz válogatottat kaptuk ellenfélül. A 8 közé valamennyi egységünk olyan simán jutott el, ahogy az illett, majd kezdődhetett a Nagy Orosz Hadjárat.
 
A női tőrözők kezdték és álomrajtot vettek, 10:2 volt ide. Aztán szorosabb csörték következtek, és vártuk, hogy mikor ébrednek téli álmukból az oroszok. Nem ébredtek. Vagy hajlunk afelé, hogy hiába ébredtek, a mieink egyszerűen ellenállhatatlanul vívtak. A nagyhatalommal szemben felálló mini “Törekvés-team”, amelynek Kreiss Gábor válogatott edző bizalmat szavazott (a páston vitézkedő három hölgy mellett a negyedik, Kondricz Kata is ott nevelkedett) szenzációsat alkotott. Az esélyesebb oroszok ellen egyetlen asszóban sem szenvedtek vereséget (!), és végül egészen simán, 45:28-ra győztek, majd jöhetett a külön erre az alkalomra költött csatakiáltás. 
 
noitorudvozles[1]
 A győzelem utáni csatakiáltás. Ez is nyerő volt. 
 
A másik két fegyvernemben sajnos nem sikerült borítani a papírformát. Női párbajtőrben sok-sok szoros vereség hízott a végére tíztusos különbséggé. Férfi kardban pedig csak megrángatni tudtuk az oroszlán bajszát, 25:22 után megrázták magukat az oroszok, és 35:24-et követően már nem volt esély. E fegyvernemekben maradt az 5-8. helyért folyó harc, ami meg is felel a jelenlegi erőviszonyoknak. Végül mindkét csapatunk a hetedik helyen végzett – és ha valóban ez a realitás, akkor két, felnőtt korosztályban igen erős fegyvernemünkben akad hová javulnunk. 
 
A női tőrözők elődöntőjében a franciák következtek, és egy újabb hatalmas bravúr. Pásztor Flóra és Kálmán Eszter egymást múlta felül, előbbi az oroszok és a franciák ellen +13-mal, Eszter pedig +20-szal zárt, ami minden további méltatást feleslegessé tesz, ráadásul egyik szép találat követte a másikat! Tóth Janka is pozitív mérleggel végzett, így kétség sem férhetett az újabb fölényes sikerhez. A vége pontosan 45:28 lett, mint nem sokkal korábban a negyeddöntőben. 
 
noitorkupac[1]
 Egy Európa-bajnoki ezüstérmes kupac. 
 
Ezzel megszületett küldöttségünk ötödik érme a kadet Eb-n, de látva az addigi remeklést, hajlamosak voltunk az újabb, a fináléra lengyel sikert ígérő papírformát sutba dobni. Csakhogy a döntő egész másként kezdődött, mint a korábbi meccsek. Sok volt a fehér lámpa, a pontatlanság, a lengyelek hamar meggyőző elényt szereztek, miként mi az addigi mérkőzéseinken. Amikor pedig a második kört követően 30:17 volt az állás, akkor már sejteni lehetett, hogy innen nincs visszaút. A vége 32:45 lett, amihez csak gratulálni lehet a lányoknak, a mestereknek (Beliczay Sándor, Gátai Róbert, Kovács Edit, Szirmai Benedek), valamint Kreiss Gábor válogatott edzőnek.
 
A magyar küldöttség ezzel 1 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a kadetek versenyeit, ami a várakozásnál valamivel jobb szereplésnek mondható! Gratulálunk! Péntektőla juniorok következnek, elsőként a férfi tőrözők, illetve a női kardozók lépnek pástra.
 
Eredmények. Kadet női tőrcsapat Európa-bajnokság, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:17 (Pásztor +12, Kondricz +9, Kálmán +4, Tóth +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:28 (Kálmán +11, Pásztor +6, Tóth 0).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:28 (Kálmán +9, Pásztor +7, Tóth +1).
Döntő: Magyarország-Lengyelország 32:45 (Tóth -2, Pásztor – 5, Kálmán -6,).
Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Magyarország (Kálmán Eszter, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka), 3. Olaszország.
 
Kadet női párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 45:33 (Nagy +5, Balog +4, Molnár +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 34:44 (Molnár -1, Nagy -3, Balog -6).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 40:45 (Nagy +14, Ladányi -3, Molnár -4, Balog -12).
A 7. helyért: Magyarország-Dánia 45:29 (Ladányi +8, Nagy +6, Molnár +2).
Végeredmény: 1. , 2. , 3. Franciaország, …7. Magyarország (Balog Alexandra, Ladányi Nelli, Molnár Petra, Nagy Kinga)
 
Kadet férfi kardcsapat Európa-bajnokság, 11 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Belgium 45:17 (Dobó +15, Darkó +7, Mészáros +3, Galgóczy +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 34:45 (Darkó +4, Mészáros -4, Dobó -11).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 30:45 (Mészáros -4, Dobó -5, Darkó -6).
A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:36 (Dobó +4, Galgóczy +4, Darkó +1).
Végeredmény: 1. , 2. , 3. , …7. Magyarország (Darkó Botond, Dobó István, Galgóczy Tamás, Mészáros Balázs). 

2014. február 27.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események