Ezüstös Eszter, bronzos Mór

márc 2, 2017 | Archív

Három éremmel zárta a magyar küldöttség a plovdivi kadet Európa-bajnokság egyéni versenyeit. Pusztai Liza nyitónapi aranya után, csütörtökön a mindössze 14 és fél éves Muhari

Három éremmel zárta a magyar küldöttség a plovdivi kadet Európa-bajnokság egyéni versenyeit. Pusztai Liza nyitónapi aranya után, csütörtökön a mindössze 14 és fél éves Muhari Eszter női párbajtőrben ezüst-, a nagykanizsai Milassin Mór pedig férfi kardban bronzérmet szerzett. Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

A kadet és junior Eb-n szereplő magyar válogatott támogatója a Volánbusz Zrt.

Reméltük, hogy “erős nap” lesz számunkra a kadet egyéni versenyek utolsó versenynapja, és nem is kellett csalódnunk! A mieink női párbajtőrben és férfi kardban egyaránt begyűjtöttek egy-egy érmet, és ezzel háromra növelték medáljaink számát. 

Muhari Eszti egész nap kimagaslóan vívott.

Időrendben elsőként a hölgyek léptek pástra, és százszázalékos teljesítménnyel vették a csoportkört – miként később a férfiak is. Sőt, a rendkívül tehetséges és sokra hivatott négyes, Muhari Eszter, Gnám Tamara, Kazár Dóra és Petri Renáta a 64-es főtáblán is folytatta rendkívül magabiztos szereplését, egyaránt simán jutottak mindannyian a legjobb 32 közé. A sorsolás láttán bizonyosra vehettük, hogy eztán már nem lesz ilyen egyszerű, elvégre két olasz, egy orosz és egy román rivális következett. Az eredmény ötvenszázalékos lett, Muhari Eszter és Kazár Dóra legyőzte az olasz Traditit (15:13), illetve a román Enachét (15:12), Renáta és Tamara viszont szoros meccsen, de kikapott az orosz Zsarkovától (13:15), illetve az olasz Rossattitól (14:15). A “feleződési folyamat” a nyolcaddöntőben is folytatódott, ekkor Dóri búcsúzott (Kowalczyk, olasz, 11:15). Eszter azonban menetelt tovább. Az MTK tehetsége tavaly a küldöttség legfiatalabbjaként debütált az Eb-n, és ezen a téren ugyan a második helyre szorult – viszont ő lett a magyar csapat legfiatalabb érmese, ami sokkal nagyobb dolog… László István 14 és fél éves tanítványa egész napos remekléssel lépdelt egyre előrébb. Az esti négyes döntőbe a már említettek után egy laza 15:8-cal (Favre, svájci), majd egy különösebben szorosnak ugyancsak nem mondható 15:11-gyel jutott be (Hecht, izraeli). És sem addig, sem a folytatásban, az emelt páston sem mutatkozott rajta semmiféle jele az izgalomnak!

És teljes joggal örült élete első, de vélhetően nem utolsó Európa-bajnoki érmének.

De tartsuk magunkat az időrendhez, mivel a finálék előtt a férfi kardozók vették birtokukba a színes pástokat. A mieink a szezon során vegyesen szerpeltek, akadtak szép sikerek, de néhol hullámzott is a teljesítmény. Most viszont ismét sikerült egy nagyot villantani, méghozzá a nagykanizsai Milassin Mórnak! A 32 közé jutás egyedül Baaken Mátyásnak nem sikerült, akit az olasz Gallo ütött el (4:15). A következő körben a fiatal Fröhlich Bálint búcsúzott szoros csata után (14:15, Lillo, spanyol), Kaiser Balázs és Mór viszont megverte az orosz Halimbekovot (15:14), illetve az ukrán Jeremenkót (15:11), és ezzel a két fiú a nyolcaddöntőbe jutott. Ez Balázsnak a végállomást jelentette az ukrán Piszarenko “jóvoltából”, Piecs Adrienn tanítványa viszont legyőzte a német Haagot is. A negyeddöntőben pedig az olasz Fornasirt, és ez azt jelentette, hogy érmes lett a magyar! Tegyük hozzá, hosszú évek óta várunk már erre, régen nyertünk férfi kard egyéni érmet kadet világversenyen. 

Milassin Mór: ez igen!

Mindkét esti döntőben volt tehát magyar, és ezt ezen az estén egyetlen másik ország sem mondhatta el magáról! Ráadásul az első magyar érdekeltségű asszó nagyszerűen sikerült! Muhari Eszti gyakorlatilag leiskolázta az olasz Rossattit, és 15:8 után már az Európa-bajnoki döntőjét ünnepelhette! A folytatás azonban már nem hozott magyar győzelmet, csak két nagyon szoros és nemes küzdelmet. Előbb Mór elődöntője következett azzal az ukrán Piszarenkóval, aki Kaiser Balázst búcsúztatta. Sajnos, nem sikerült a visszavágás. Végig szorosan alakult az asszó, a végén többnyire az ukránnál volt az előny, és 13:15-nél célba ért, ami Mórnak egy nagyon értékes bronzérmet jelentett – gratulálunk! (A versenyt hatalmas meglepetésre a török Acar nyerte.)

Az elődöntőben sem sok hiányzott…

Rögtön ezután kezdődött Eszter fináléja, ami rendkívül izgalmasan alakult. Az elején a lengyel Brych vezetett egy-két tussal, de a magyar tehetség ott nyomult végig a közelében. Aztán a végjátékban fordítani tudott, és 14:13-nál “meccslabdához” jutott! Azonban a lengyel egyenlített, majd egy-két idegölő dublé után ő szúrta be az aranyat érő találatot. Muhari Eszter ezzel 14 és fél évesen egy csodaszép ezüstöt nyert, amelyre nagyon büszke lehet! Az arany meg úgyis jön majd, elvégre még két kadet Európa-bajnokságon lehet ott tehetségünk…

Közvetlenül a döntő után még nem örült Eszti az ezüstnek…

Ezzel a kadet Eb egyéni versenyei véget értek, és a magyar küldöttség 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett. Ez kifejezetten szép mérlegnek mondható – jöhetnek pénteken és szombaton a csapatversenyek! Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Kadet férfi kard egyéni, 73 induló. A csoportmérkőzéseken: Milassin Mór 5 győzelem/1 vereség, Kaiser Balázs 5/1, Baaken Mátyás 3/2, Fröhlich Bálint 2/3.

A legjobb 32 közé jutásért: Kaiser-Edwards (brit) 15:14, Fröhlich-Friedheim (svájci) 15:11, Baaken-Gallo (olasz) 4:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Milassin-Jeremenko (ukrán) 15:11, Kaiser-Halimbekov (orosz) 15:14, Fröhlich-Lillo (spanyol) 14:15.

Nyolcaddöntő: Milassin-Haag (német) 15:11, Kaiser-Piszarenko (ukrán) 6:15.

Negyeddöntő: Milassin-Fornasir (olasz) 15:7.

Elődöntő: Milassin-Piszarenko (ukrán) 13:15.

Végeredmény: 1. Acar (török), 2. Piszarenko (ukrán), 3. Szvitics (orosz) és Milassin Mór (edző: Piecs Adrienn, válogatott edző: Ravasz Etele), …14. Kaiser Balázs, …32. Fröhlich Bálint, …40. Baaken Mátyás.

Kadet női párbajtőr egyéni, 96 induló. A csoportmérkőzéseken: Gnám Tamara 6 győzelem/0 vereség, Petri Renáta 5/1, Kazár Dóra 5/1, Muhari Eszter 5/1 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Gnám-Vincencova (cseh) 15:3, Kazár-Wasiak (belga) 15:10, Muhari-Engdahl (svéd) 15:6, Petri-Danajlova (bolgár) 15:4.

A legjobb 16 közé jutásért: Kazár-Enache (román) 15:12, Muhari-Traditi (olasz) 15:13, Petri-Zsarkova (orosz) 13:15, Gnám-Rossatti (olasz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Muhari-Favre (svájci) 15:8, Kazár-Kowalczyk (olasz) 11:15.

Negyeddöntő: Muhari-Hecht (izraeli) 15:11.

Elődöntő: Muhari-Rossatti (olasz) 15:8.

Döntő: Muhari-Brych (lengyel) 14:15.

Végeredmény: 1. Brych (lengyel), 2. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 3. Sheffield (brit) és Rossatti (olasz), …12. Kazár Dóra, …17. Gnám Tamara, …21. Petri Renáta.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.