Ezúttal hetedik helyezések jutottak

jún 10, 2015 | Archív

A montreux-i Európa-bajnokság csapatversenyeinek második napján sem tudtak érmet szerezni válogatottjaink. A férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyaránt a hetedik helyen végeztek.

A montreux-i Európa-bajnokság csapatversenyeinek második napján sem tudtak érmet szerezni válogatottjaink. A férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyaránt a hetedik helyen végeztek. Az Eb csütörtökön a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyével zárul.

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

A montreux-i Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján két olyan csapatviadalt (női kard, férfi párbajtőr) rendeztek, melyen mindkét szám szerepel a riói olimpia műsorán. Nagy volt tehát már reggel tízkor a tét, amikoris a női kardcsapatok negyeddöntőjében Magyarország Olaszországgal nézett farkasszemet. Aztán délelőtt 11-re egy eséllyel kevesebb maradt. Ennek miértje egyszerű: a csapatversenyben három vagy négy ember teljesítménye alapján születik meg a végeredmény. Márpedig nálunk egy szuperprodukció mellett ezúttal csak átlag alatti produktumok voltak, ez pedig elkerülhetetlenül vereséghez vezetett. 
 
Rendkívül rosszul kezdődött a mérkőzés, az első öt meccset egyaránt elvesztettük, ráadásul kétszer jelentős különbséggel maradtunk alul. 25:13-nál úgy tűnt, semmi esély, csakhogy ekkor Márton Panka robbantott, 27:24-re is feljött, és végül 30:25-nél adta át a stafétát. Ám mire az utolsó asszóra visszakapta azt, már ismét tíz tusos volt a hátrány, hat meccsből sem Mikulik Júlia, sem a helyére az utolsó csörtére csereként beálló Garam Nóri, sem Várhelyi Anna nem tudott meccset nyerni. Panka azonban nem adta fel, sőt megkísérelte a lehetetlent. Tusról tusra lépett feljebb és feljebb, elképesztő hajrájával 43:41 is volt az állás. A csoda azonban nem sikerült, a “majdnem csoda” pedig a lényegen nem sokat változtatott: 45:42-re győztek az olaszok, mi pedig egy lépést távolodtunk a hőn áhított riói csapatrészvételtől. 
 
 A nap legjobbja magyar szempontból Márton Anna (jobbra) volt, de az olaszok elleni remek vívása sem volt elég a négy közé kerüléshez.
 
Aztán meg még egyet. Mert fontos volt természetesen a folytatás is, elvégre a negyedik és az ötödik hely között mindössze egyetlen világranglistapont a különbség. Ráadásul – szemben az itáliaiakkal – a németek ellen mi számítottunk esélyesnek. Csakhogy a képlet nem sokat változott az előző meccshez képest, talán csak annyiban, hogy olyan különbségű pluszt – lélektanilag talán érthetően – már Panka sem tudott hozzátenni, mint az előbb, 37:45 lett a vége. A hetedik helyért Spanyolország volt az ellenfél, és természetesen Márton Anna vezérletével azért a hetedik pozíció összejött. Leszögezhetjük: ahhoz, hogy reális cél maradjon a riói kijutás, a moszkvai vb-n elődöntősnek kellene lennie a csapatnak, márpedig ehhez jelentős formajavulás szükséges a csapat többi tagjának. 
 
Abban bíztunk, hogy a férfi párbajtőrözők majd nem elégednek meg a helyezéssel, és az Izrael elleni nyolcaddöntő abszolválása nem is jelentett problémát két évvel ezelőtti világbajnok csapatunknak. A mérkőzés közepén, Imre Géza révén vettük át a vezetést, és ezt követően azt magabiztosan meg is őriztük. A negyeddöntőben következett a már említett budapesti vb aranycsatájának visszavágója, mivel Boczkó Gáborék Ukrajnával kerültek szembe. Csakhogy ami akkor sikerült, az most egyáltalán nem. Egyetlen asszó után sem volt nálunk az előny, sőt, az ukránok viszonylag gyorsan elhúztak 17:10-re. Innen még sikerült egy tusra visszakapaszkodnunk, de utána ismét csak nőttön nőtt a különbség, ezúttal senki sem tudott a csapat vezéregyéniségévé válni, ami végül 45:34-es vereséghez vezetett. 
 
Amit a nőknél írtunk, ugyanez a férfiakra is igaz, a helyosztóknak ezúttal az olimpiai kvalifikációs pontok okán a megszokottnál nagyobb fontossága volt. Az 5-8. helyért az első ellenfél Spanyolország volt, ahol az addig sem mosolygós ábrázatunk még komorabbá vált. Megesett ugyanis az a csúfság, hogy a nem túl acélos spanyolok ellen mind a négy magyar mínusszal zárt, és mivel nem szorzással, hanem összeadással alakul ki a végeredmény, így súlyos, 45:27-es vereséggel zárult a mérkőzés. Aztán a 7. helyért vívták azt a magyar-orosz derbit, amely egyáltalán nem ment volna szenzáció számba akkor sem, ha az esti döntőben jön létre. Feltétlenül megérdemel egy nagy dicséretet a válogatott, elvégre az ennél sokkal szebb napokat látott kvartett igenis komolyan vette az örök rivális enneni összecsapást, és kétséget sem hagyott afelől, hogy megnyeri azt. Bocek és Géza vitte a hátán a csapatot, végig vezetve győztünk 45:38-ra, és ezzel a hetedik helyen zárt együttesünk. Így a férfi párbajtőrcsapatra is igaz a fentebb, a hölgyeknél már említett mondat, mely szerint ahhoz, hogy reális cél maradjon a riói kijutás, a moszkvai vb-n elődöntősnek kellene lennie a válogatottnak. A lehetőség tehát hasonló a két fegyvernemben, miközben természetesen merőben más a helyzet férfi párbajtőrben és női kardban.
 
A montreux-i Európa-bajnokság csütörtökön a férfi kard- és a női tőrcsapatok versenyével zárul.
 
Eredmények. Európa-bajnokság, Montreux. Női kardcsapat, 11 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 42:45 (Márton +12, Garam -2, Várhelyi -5, Mikulik -8).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 37:45 (Márton +4, Várhelyi -1, Mikulik -4, Garam -7).
A 7. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:38 (Márton +9, Mikulik 0, Várhelyi -2).
Végeredmény: 1. , 2. , 3. , …7. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna).
 
Férfi párbajtőrcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 38:32 (Imre +7, Rédli +3, Boczkó -4).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 34:45 (Imre -1, Rédli -1, Boczkó -9).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Spanyolország 27:45 (Imre -2, Boczkó -3, Somfai -5, Rédli -8).
Az 7. helyért: Magyarország-Oroszország 45:38 (Boczkó +9, Imre +4, Somfai -6).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. , …7. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter). 

2015. június 10.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM