Ezúttal is nyolcaddöntők jutottak

jún 24, 2015 | Archív

A bakui Európai Játékok vívóversenyeinek második napján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők léptek pástra. A mieinknek ezúttal is nyolcaddöntők jutottak, legjobban Gólya

A bakui Európai Játékok vívóversenyeinek második napján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők léptek pástra. A mieinknek ezúttal is nyolcaddöntők jutottak, legjobban Gólya Fruzsina szerepelt, aki a kilencedik helyen zárt, míg Berta Dani a tizennegyedik lett.

Az Európa Játékok első napján bebizonyosodott: hatalmas feladat a mieink második vonala számára a jó szereplés ebben az erős mezőnyben. Így aztán joggal vetődhet fel a kérdés: mit is nevezzünk jó szereplésnek? Elvégre ezek a fiatalok egytől egyig náluknál jobb vívóktól kaptak is – és mindez kedden “csak” nyolcaddöntőt ért.

 
És szerdán is – méghozzá kísértetiesen hasonló forgatókönyv alapján. Vagy talán annyival pozitívabb volt a kép, hogy ezúttal ketten jutottak el a legjobb 16 közé, és szorosabb mérkőzéseken maradtak alul a mieink. Úgyhogy – mivel az utolsó egyéni versenynapon egyetlen magyar, Németh András lép majd pástra – levonhatjuk a következtetést: nagyjából itt tart a magyar második vonal. Aztán, hogy ez elég, vagy nem elég, annak feszegetésére nem ezen felület az alkalmas… De lássuk, mi is történt szerdán a bakui Crystal Hallban, a vívóversenyek helyszínén. 
 
 Berta Dani nagyot küzdött az olimpiai ezüstérmes Trevejo ellenében.
 
Időrendben először a férfi párbajtőrözők következtek. A csoportmérkőzések jól sikerültek, legalábbis abban a tekintetben feltétlenül, hogy egyedüliként ez a fegyvernem zárta e szakaszt százszázalékos mérleggel, mind a négy magyar bejutott a lyukas 32-es táblára. A folytatás már kevésbé fényesen alakult. Az első kört ugyanis egyedül Berta Dániel élte túl, a pécsi fiatalember végig vezetve győzte le az orosz Guszevet 15:12-re. A többiek viszont búcsút inthettek a továbbiaknak. Leginkább talán Szényi Péter 15:10-es veresége fájt az olasz Ciminivel szemben. Két évvel ezelőtti csapatvilágbajnokunknak már a csoportban is döcögött a szekere, és a 32-es táblán végleg kátyúba is került. Hanczvikkel Márk megszorongatta az újdonsült Európa-bajnok francia csapat egyik tagját, Gustint (12:15), klubtársa, a szintén tapolcai File Mátyás pedig döntő tusban szenvedett vereséget a dán von der Ostentől (14:15). Így egyedüliként a pécsi Berta Dani maradt állva, azonban a nyolcaddöntőben, “rágós, öreg húst” kapott, a 44 éves, még mindig klasszisnak nevezhető, kubaiból franciává lett Ivan Trevejo személyében. Rettegett Ivan azonnal el is húzott, és stabilan őrizte előnyét egész 9:5-ig. Ekkor azonban Danka Sándor tanítványa feltámadt, taktikusan vívott, és 12-nél befogta nagynevű riválisát, aki tizenkilenc évvel ezelőtt(!), még az 1996-os atlantai olimpián nyert egyéni ezüstérmet. Ekkor következett egy együttes, de a vezetést már nem sikerült átvenni, Trevejo 15:13-ra győzött, Berta Dani pedig a 14. helyen zárt. 
 
 Gólya Fruzsi kilencedik helyével az eddigi legeredményesebb magyar vívó Bakuban.
 
Jöhettek a női tőrözők, ahol a selejtezők után két szemünk sírt, kettő pedig nevetett. Gólya Fruzsina nehéz csoportjában négy nagyon magabiztos győzelmet aratott, és ezzel további vívás nélkül máris a legjobb 16 közé verekedte magát. Ez kifejezetten szép teljesítmény volt! Miként a mindössze 17 esztendős, junior Európa-bajnoki bronzérmes Pásztor Flóráé is, aki három győzelmével csoportelsőként lépett tovább. Ugyanakkor Lupkovics Dóra és a vakbélműtétje után visszatérő Schmél Viki egy-egy sikert aratott hatosában, és ez nem volt elegendő a továbblépéshez. Aztán a direkt kieséses táblán már nem nyertünk újabb csörtét. Pásztor Flóra a 16 közé jutásért maradt alul azzal a 33 esztendős olasz Ciprianival szemben (9:15), aki tavaly februárban Budapesten felnőtt Világkupa-versenyen nyert aranyérmet… A nyolcaddöntőben az újpesti Gólya Fruzsina sem áldhatta a szerencséjét, előkelő rangszáma ellenére ugyanis a világranglistán legmagasabban rangsorolt orosz, Zagidullina jutott neki ellenfélül. Kreiss Gábor tanítványa csak megszorítani tudta riválisát, de valós esélye nem volt a győzelemre, 15:10-re győzött Zagidullina. Fruzsi pedig ezzel kilencedik lett, mellyel egyrészt az eddigi legeredményesebb magyar egyéni szereplést produkálta, másrészt a csoportmeccseken nyújtott teljeítményéért megérdemel egy nagy dicséretet. 
 
Az egyéni versenyek csütörtökön a női kardozók és a férfi tőrözők egyéni viadalával folytatódnak, magyar részről egyedül Németh András lesz érdekelt. 
 
Eredmények. I. Európai Játékok, Baku. Férfi párbajtőr egyéni, 35 induló. A csoportmérkőzéseken: Berta Dániel 4 győzelem/2 vereség, File Mátyás 3/3, Hancvikkel Márk 2/4, Szényi Péter 2/4 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 16 közé jutásért: Berta-Guszev (orosz) 15:12, Hanczvikkel-Gustin (francia) 12:15, File-Von der Osten (dán) 14:15, Szényi-Cimini (olasz) 10:15.
Nyolcaddöntő: Berta-Trevejo (francia) 13:15.
Végeredmény: 1. Trevejo (francia), 2. Hodosz (orosz), 3. Jerent (francia) és Piasecki (norvég), …14. Berta Dániel, …22. File Mátyás, …26. Hanczvikkel Márk, …27. Szényi Péter.
 
Női tőr egyéni, 36 induló. A csoportmérkőzéseken: Gólya Fruzsina 4 győzelem/1 vereség, Pásztor Flóra 3/2 (továbbjutottak), Lupkovics Dóra 1/4, Schmél Viktória 1/4 (kiestek).
A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Cipriani (olasz) 9:15.
Nyolcaddöntő: Gólya-Zagidullina (orosz) 10:15.
Végeredmény: 1. Volpi (olasz), 2. Alborova (orosz), 3. Cipriani (olasz) és Zagidullina (orosz), …9. Gólya Fruzsina, …17. Pásztor Flóra, …29. Lupkovics Dóra, …32. Schmél Viktória.

2015. június 24.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM