Ezúttal nem fénylett a kardunk

okt 10, 2015 | Archív

A 32 jelentette a végállomást a magyar férfi kardválogatottnak az idénnyitó, tbiliszi Világkupa-versenyen. Idáig ketten - Szilágyi Áron és Iliász Nikolász - verekedték el magukat, a

A 32 jelentette a végállomást a magyar férfi kardválogatottnak az idénnyitó, tbiliszi Világkupa-versenyen. Idáig ketten – Szilágyi Áron és Iliász Nikolász – verekedték el magukat, a vasárnapi csapatversenyen lehet javítani. Az aranyérmet a világbajnok orosz Jakimenko nyerte. Nem jártak jobban a hölgyek sem Caracasban. Itt Márton Anna végzett legelőrébb, ő is a 32-ben búcsúzott, az aranyat az amerikai klasszis, Zagunis zsebelte be.

 

Mondhatnánk, hogy idény eleji forma, csakhogy ennél nagyobb volt a tét Tbilisziben, a férfi kard Világkupa-verseny 64-es főtábláján. A grúziai ugyanis nem “mezei” Vk-viadal, hanem egyben olimpiai kvalifikációs állomás, és mivel e fegyvernemben nem rendeznek Rióban csapatversenyeket, így az egyéni Vk-rangsor alapján dől el az ötkarikás részvétel. 

 

Ennek függvényében aztán bánhattuk Decsi Tamás korai, pénteki búcsúját, és igencsak szívhattuk a fogunkat akkor, amikor Szatmári András a 64 között 10:6-ról szenvedett 15:14-es vereséget egy maratoni asszóban a francia Rousset-tól. Gémesi Csanádnak sem sikerült a 64 között a bravúr, a fehérorosz Bujkevics 15:11-re verte. A másik két magyar, Szilágyi Áron és Iliász Nikolász különösebb erőlködés nélkül hozta a kötelezőt, és egyaránt 15:8-ra győzött hongkongi, illetve olasz ellenféllel szemben.
 
Aztán a következő kör, a legjobb 32 egyben a végállomást jelentette. Iliász Nikónak nem sok esélyt hagyott a moszkvai világbajnok, az orosz Jakimenko, nagyon sima 15:6 lett a vége – az orosz egyébként a versenyt is rendkívül magabiztosan nyerte. A nemrégiben edzőt váltó Szilágyi Áron pedig némi meglepetésre kapott ki a kellemetlen iráni Abedinitől 15:12-re. Bármilyen hihetetlen, de talán ez a máskor sokkal jobban fájó vereség nyomott legkevesebbet a latban – elvégre olimpiai bajnokunk riói kvótájához nem férhet kétség. 
 
Az elvileg megszerezhető második magyar ötkarikás helytől azonban valamivel távolabb kerültünk Grúziában – de lehet még javítani. A presztízs szempontjából már a holnapi csapatversenyen, Rio szemszögéből pedig a hónap végi budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupán. 
 
Az időeltolódás okán jó néhány órával később lépett pástra a versenyben maradt két magyar hölgy a női kardozók 64-es tábláján. Várhelyi Kata és Márton Anna egyaránt ukrán akadályba bukott bele. Előbbi rögtön a világklasszis Harlannal került szembe, és nem volt reális esélye az olimpiai és világbajnok ellen (6:15). Márton Panka előbb magabiztosan legyőzte a venezuelai Rodriguezt, majd a 16 közé jutásért Komascsuk következett. A tavalyi és a tavalyelőtti junior világbajnok csatájából az utóbbi bizonyult jobbnak 15:9-re, így az urakhoz hasonlóan a hölgyeknek is a 32 jelentette ezen a napon a végállomást. Javítani természetesen itt is lehet, sőt illik – vasárnap Caracasban is csapatversenyt rendeznek…
 
Férfi kard Világkupa-verseny, Tbiliszi, 156 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Yan (hongkongi) 15:8, Iliász-Sbragia (olasz) 15:8, Szatmári-Roussset (francia) 14:15, Gémesi-Bujkevics (fehérorosz) 11:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Abedini (iráni) 12:15, Iliász-Jakimenko (orosz) 6:15.
Végeredmény: 1. Jakimenko (orosz), 2. Dolniceanu (román), 3. Limbach (német) és Jagodka (ukrán), …17. Szilágyi Áron, …23. Iliász Nikolász, …37. Szatmári András, …39. Gémesi Csanád, …72. Decsi Tamás. 
 
Női kard Világkupa-verseny, Caracas, 130 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Rodriguez (venezuelai) 15:6, Várhelyi K.-Harlan (ukrán) 6:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Komascsuk (ukrán) 9:15.
Végeredmény: 1. Zagunis (amerikai), 2. Szeo (koreai), 3. Gregorio (olasz) és Brunet (francia), …63. Várhelyi Kata, …65. Várhelyi Anna, …69. László Luca, …74. Mikulik Júlia, …82. Záhonyi Petra.

2015. október 10.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események