Ezúttal Veres-bronz a kerekesszékes világbajnokságon

nov 9, 2017 | Archív

Veres Amarilla női kard bronzával folytatódott a sikerszéria a római kerekesszékes világbajnokságon. Mellette értékes helyezést szerzett Mató Gyula, Hajmási Éva és Dani Gyöngyi egyaránt.

Már bronzérme is van a magyar küldöttségnek! Kerekesszékes vívóink a római világbajnokság első két napját fantasztikus, 3 arany- és 2 ezüstérmes mérleggel zárták, és a csütörtöki folytatásban sem maradtak medál nélkül. Ezúttal a nyíregyházi Veres Amarilla szerepelt kimagaslóan, bronzéremmel zárt a női kardversenyen. Gratulálunk neki, és edzőjének, Pákey Bélának. További értékes helyezéseket is szereztek a magyarok, ugyancsak női kardban Hajmási Éva hatodik lett, míg B kategóriás női tőrben Dani Gyöngyi hetedik, illetve férfi párbajtőrben Mató Gyula a nyolcadik helyen zárt. 

Veres Amarilla szerezte a magyar küldöttség hatodik érmét, az első bronzot.

Eredmények. Kerekesszékes világbajnokság, Róma.

Férfi párbajtőr egyéni, A kategória, 44 induló. A csoportmérkőzéseken: Mató Gyula 4 győzelem/1 vereség, Horváth Gábor 3/2 (továbbjutottak), Göttlinger Dániel 0/6 (kiesett).

A legjobb 16 közé jutásért: Mató-Manko (ukrán) 15:13, Horváth-Fegyajev (orosz) 5:15.

Nyolcaddöntő: Mató-Mahula (ukrán) 15:14.

Negyeddöntő: Mató-Saburov (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Saburov (orosz), 2. Gilliger (brit), 3. Fegyajev (orosz) és Juszupov (orosz), …8. Mató Gyula (edző: Pap Jenő), …22. Horváth Gábor, …41. Göttlinger Dániel.

Női kard egyéni, A kategória, 24 induló. A csoportmérkőzéseken: Veres Amarilla 5/0, Hajmási Éva 4/1.

Nyolcaddöntő: Veres-Szmertyina (orosz) 15:7, Hajmási-Poignet (francia) 15:8.

Negyeddöntő: Veres-Szicseva (orosz) 15:6, Hajmási-Breus (ukrán) 6:15.

Elődöntő: Veres-Breus 13:15

Végeredmény: 1. Morkvics (ukrán), 2. Breus (ukrán), 3. Veres Amarilla (edző: Pákey Béla) és Tibiasvili (grúz), 5. Hajmási Éva (edző: Erdei Péter).

Férfi kard egyéni, B kategória, 25 induló. A csoportmérkőzéseken: Tarjányi István 1/4.

A legjobb 16 közé jutásért: Tarjányi-Cratere (francia) 10:15.

Végeredmény: 1. Sarri (olasz), 2. Kabalov (orosz), 3. Ifebe (francia) és Kurzin (orosz), …19. Tarjányi István.

Női párbajtőr egyéni, B kategória, 21 induló. A csoportmérkőzéseken: Dani Gyöngyi 4/2.

Nyolcaddöntő: Dani-Makrytskaya (fehérorosz) 15:10.

Negyeddöntő: Dani-Bojkova (orosz) 9:15

Végeredmény: 1. Bojkova (orosz), 2. Jana (thaiföldi), 3. Fiaklistava (fehérorosz) és Vasziljeva (orosz), …7. Dani Gyöngyi (edző: Feczer Viktor).

____________

A szerdai, újabb sikernap után a főszereplők nyilatkozatai. (Forrás: strongaa, hunfencing)

Krajnyák Zsuzsanna: „Egyelőre magasan röpködök a levegőben, mert még a keddi párbajtőr első helyemet sem tudtam feldolgozni, most pedig már itt van a nyakamban a tőr arany is. Hihetetlen, tényleg nehéz felfognom még ezt. Őszintén szólva, az edzőtáborban nagyon jó formában éreztem magam, de a verseny mindig más, így csak reméltem, hogy a sok munka és az élesség a vb-n az eredményekben is kijön. Ma megint kijött. Szinte végig az volt bennem, hogy nem tudok hibázni, nincs az a helyzet, amiből ne tudnék jól és győztesen kijönni, tele voltam hittel és önbizalommal. Fantasztikus érzés volt, amikor a másik ágon Hajmási Évi legyőzte a kiváló Ju Csui-t, és kiderült: biztosan magyar vívó lesz a világbajnok! Évivel sokszor beszéltünk már arról, hogy olyan jó lenne döntőben vívni egymás ellen. Tavaly az Eb-n nem jött össze a finálé, de az arany végül az övé lett, nekem a bronz jutott, most az arany és az ezüst is a miénk. Ugye, azért az nem hangzik rosszul, hogy női tőrben az aktuális Európa- és a világbajnok is magyar… Rettenetesen elfáradtam, 24 óra alatt két kemény versenyt vívtam végig, jól jön egy nap pihi, mert aztán a párbajtőr- és tőrcsapatban is szeretném folytatni az éremgyűjtést.”

Osváth Richárd: „Annyira rövid idő telt el a döntő óta, hogy még nem ülepedett le bennem, örüljek az ezüstnek, vagy bánkódjak, hogy egyetlen tuson múlt az arany. Később biztosan már csak jó érzések lesznek bennem, hiszen a tőr első hely után egy nappal a kard második hely azért nem olyan rossz. Menetközben szinte a riói paralimpián éreztem magam: a negyeddöntőben megint a francia Lemoine, az elődöntőben pedig a görög Ntunisz jött, s ezúttal is legyőztem őket. A döntőben viszont most nem az ukrán, világranglista egyes Demcsuk várt rám, hanem az orosz Shaburov, de mivel a nyolcban már mindenki nagyon erős, könnyű asszóra nem számíthattam. Nem is lett az, sőt… 9-8-nál vezettem utoljára, aztán 9-11, 10-13, 12-14, s máris abban a helyzetben voltam, mint kedden, a tőr döntőben. Valahonnan merítettem egy kis plusz erőt, elővettem a harcos énem, de 14-14 után most nem az enyém volt az utolsó találat. Sohasem jó így veszíteni, nemhogy egy világbajnoki döntőben, de úgy érzem, összességében büszke lehetek a mai teljesítményemre is. A csoportmeccsekkel együtt 11 mérkőzésem volt ma, tegnap végigvívtam a tőr egyénit is, nem tagadom, jól fog esni egy kis pihenő. Szerencsére a magyar csapatnak így is jó napja volt, ezúton is gratulálok Krajnyák Zsuzsinak az újabb aranyéremhez, klubtársamnak, Hajmási Évinek pedig a vb-ezüsthöz!”

Hajmási Éva: "Nagyon örülök az eredményemnek, mert világbajnoki egyéni érmem még nem volt, így dobogó volt a fő cél. Az, hogy döntőt vivhattam csodás dolog a számomra! Rengetegen drukkoltak nekünk, ezúton is köszönöm mindenkinek a gratulációt! Továbbá Beliczay Sándor edzőmnek, Szirmai Benedek segédedzőmnek, az egész törekvéses Csapatnak, és a Nagymamámnak is hálás vagyok a sok segítségért! Igazi csapatmunka volt! De nincs vége, még hátra van a kard egyéni, és a tőrcsapat is!"

Nemcsik Zsolt szövetségi kapitány: "Mondtam tegnap, hogy még nincs vége, és ma is elképesztően teljesítettek klasszisaink. Zsuzsi teljesítményére nincsenek szavak, mindkét fegyvernemét megnyerte, hatalmasat küzdött és lett megint világbajnok, de semmivel nem marad el mögötte Évi sem, nagyon nehéz ágon jutott el a döntőig és hajtott fejet a nagyobb rutin előtt. Ricsi kardvívása sokat fejlődött, egyetlen tus választotta el a még nagyobb sikertől, de teljesítménye így is hihetetlen, valóban a sportág legnagyobbjai közé emelkedett. Dicséret illeti még Dani Gyöngyit is, aki a hatodik helyen végzett, valamint szeretnék ismételten gratulálni a mestereknek, Feczer Viktornak, Beliczay Sándornak, Szirmai Benedeknek és Erdei Péternek, ez az ő munkájukat is dicséri."

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM