Február 29.: szökőévente egyszer ekkora sikert!

febr 29, 2016 | Archív

Arany, ezüst, bronz! Az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján kadet női kardban ritkán látott, nagyszerű magyar siker született: Pusztai Liza arany-, Bérczy Dorottya

Arany, ezüst, bronz! Az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján kadet női kardban ritkán látott, nagyszerű magyar siker született: Pusztai Liza arany-, Bérczy Dorottya ezüst-, Koós Gréta bronzérmet nyert, míg Kern Bianka az ötödik helyen zárt. Fantasztikus nyitány, gratulálunk a lányoknak és a mestereknek, válogatott edzőknek egyaránt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az év első világversenyének első napja szökőnapra esett. Ezen a furcsa napon született többek között Kovács Katalin, a kajakkirálynő, Alfonzó, a csodálatos humorista, vagy Rossini, a nagyszerű olasz zeneszerző. Elmondhatjuk, hogy magyar idő szerint idén ezen a napon kapott Oscar-díjat a Saul fia, és 2016. február 29-én kezdődött az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság, amely már a rajtnál megdöntött minden eddigi rekordot. 

Az eseményre ugyanis 38 ország több mint ezer fiatal vívója nevezett, ami rendkívüli létszám. Érdekesség továbbá, hogy kadet Eb-t először tíz éve rendeztek, és éppen Újvidéken. Akadtak fanyalgók, akik akkoriban azt mondták, ilyen fiataloknak, 17 éveseknek felesleges rendezni ilyesmit, mi több, voltak olyan neves vívó nemzetek, akik évekig nem is indítottak versenyzőt. Mára mindez a múlté! Európa valamennyi tehetsége a fedélzeten, az 1030 induló nagyjából feleződik a két korosztály között. 

csarnok A csarnok, amelyben az első napon máris gyönyörű magyar siker született.

Az első győzelem tehát a sportágé, az európai szövetségé, a házigazdák éltetése azonban még várat magára. A szerbek rendkívül barátságosak Újvidéken, ám a rendezés igencsak döcög a nyitányon. A magyar küldöttség akkreditálása csak részben sikerült, a fegyverhitelesítés órákig elhúzódott, és az egyébként kényelmes szállodába még estére sem érkezett meg a hír, hogy másnap reggel mikor indulnak a transzfer buszok… Persze, mindez a fiataljainkat különösebben nem zavarta, akadtak akik leplezett, akadtak, akik leplezetlen izgalommal készültek életük első világversenyére. 

A nyitónapra mindez a mieink részéről különösen igaz volt, a szökőnapon pástra lépő 4-4 magyar kadet férfi tőröző és női kardozó közül hatan abszolút újoncnak számítottak. Az Eb első magyar győzelme egyébként Bényei Erik nevéhez köthető – reméljük, sok hasonló követi majd. A kezdeti drukk után a csoportmérkőzéseket minden tőrözőnk sikerrel abszolválta az egy híján száz fős mezőnyben, olyannyira, hogy a legjobb 64 közé jutásért egyiküknek sem kellett vívnia. Sőt, a folytatás is százszázalékosan alakult, ami már felülmúlta az előzetes várakozásokat. Az újabb “bravúrkör” már nem sikerült, Mendrey Tamás, Wolf Ádám és Nedeljkovic Mateja egyaránt búcsúzott. Tizenhat közé jutott viszont Erik, méghozzá olasz riválist győzött le rendkívül magabiztosan, 15:7-re. 

A nyolcaddöntőben holland ellenfél következett, ám Gaicon korosztálya legjobbjai közé tartozik, és itáliai mester, a hajdani világklasszis itáliai Borella kezei alatt pallérozódik, és nem is akárhogyan. A tulipános 9:4-re és 12:8-ra is vezetett, Erik azonban nem adta fel, olyannyira nem, hogy 14:13-ra már ő vezetett. A befejezés azonban nem sikerült, 15:14-re Gaicon nyert, Bényei Erik pedig legjobb magyarként a tizedik helyen zárt.

De reméltük, hogy csak a férfi tőr mezőnyében számított mindez a szökőnapi legjobb produktum, a női kardozók ugyanis kora délután kezdtek. Ráadásul négyük közül ketten – Kern Bianka és Bérczy Dorottya – szászázalékos mérleggel végeztek csoportjukban, és nem fenyegette veszély Koós Gréta, valamint Pusztai Liza továbbjutását sem. 

Hanem ami eztán történt, az egyszerűen hihetetlen. A 64-es táblától kezdve magyar női kardozó az esti négyes döntőig egyetlen vereséget szenvedett – azt is akkor, amikor Kern Bianka Pusztai Lizával került szembe! A mieink egymást múlták fölül. A csoportban kicsit megilletődötten kezdő – naná, hogy 14 évesen valaki megilletődött élete első világversenyén – Pusztai Liza bravúrt bravúrra halmozott. Ukrán, orosz, majd szezonbéli európai körverseny győztes brit vívót vert egyre magabiztosabb vívással, majd jött a már említett Kern Bianka, aki táblaegyesként, két szép győzelemmel jutott a nyolcig, és lett végül ötödik. Bérczy Dóri négy közé kerüléséhez kétség sem férhetett, okos, taktikus versenyzéssel menetelt a dobogóig, a negyeddöntőben 15:5-re iskolázta le francia riválisát. Koós Gréta pedig újoncként menetelt végig az ágán, és egy 15:14-es szoros siker után két remek 15:8 következett – egyaránt francia ellenféllel szemben.

Novi Sad 29 / 2-09 / 03 2016 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CADETS AND JUNIORS Photo Augusto Bizzi Három a kislány! Az ezüstös Bérczy Dóri, az aranyos Pusztai Liza és a bronzos Koós Gréta. Egyébként mindannyian aranyosak!

Három magyar jutott tehát a dobogóra, és február 29-én aztán igazán elmondható: ekkora siker szökőévente egyszer fordul elő! Gratulálunk a Mestereknek, a Bódy családnak (Liza), Szepesi Lászlónak (Gréta) és Fehér Gábornak (Dóri), a Decsi-teamnek (Bianka) és természetesen a versenyzőknek! És mindez azt is bizonyítja, hogy a korosztályos válogatottakban remek szakmai munka folyik Gulácsi Ferenc válogatott edző irányításával! 

Még egy feladat maradt hátra: a négy közé bekerülő francia Noutschát elbúcsúztatni az esti fináléban. Ez a munka Bérczy Dorottyára hárult, aki megint csak okosan és ügyesen vívott, igazából esélyt sem adva ellenfelének. Ezzel pedig némi megelégedettséggel, de határtalan örömmel és büszkeséggel jelenthettük ki, hogy hazai válogatóvá avanzsálódott, az Európa-bajnoki finálé, melyet Pusztai Liza nem egészen 15 esztendősen nyert meg. Egy bizonyos Márton Panka ért el annó hasonló bavúrt, aki a következő hat esztendőben számtalan korosztályos Eb- és vb-aranyig, felnőtt vb-bronzig, olimpiai kvótáig jutott. Hasonlókat kívánunk Lizának is! No meg a csütörtöki csapatversenyen egy ugyancsak szépen csillogó érmet.

Bravó, lányok, bravó, mesterek! 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék.

Kadet férfi tőr egyéni, 99 induló. A csoportmérkőzéseken:  Bényei Erik 5 győzelem/1 vereség, Mendrey Tamás 4/1, Wolf Ádám 4/2, Nedeljkovic Mateja 3/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Bényei-Wiemann (német) 15:5, Mendrey-König (cseh) 15:7, Wolf-Bialiayev (fehérorosz) 15:12, Nedeljkovic-Czartoryjski (lengyel) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Bényei-Marini (olasz) 15:7, Mendrey-Candescu (román) 11:15, Wolf-Bibard (francia) 5:15, Nedeljkovic-Lang (dán) 8:15.

Nyolcaddöntő: Bényei-Giacon (holland) 14:15.

Végeredmény: 1. K. Borodacsev (orosz), 2. A. Borodacsev (orosz), 3. Milnyikov (orosz) és Rosu (román), …10. Bényei Erik, …17. Mendrey Tamás, …21. Wolf Ádám, …29. Nedeljkovic Mateja.

Kadet női kard egyéni, 67 induló. A csoportmérkőzéseken: Kern Bianka 6 győzelem/0 vereség, Bérczy Dorottya 5/0, Koós Gréta 4/2, Pusztai Liza 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Hnidasheva (ukrán) 15:9, Koós-Ciobanu (román) 15:10.

A legjobb 16 közé jutásért: Kern-Gontsova (ukrán) 15:11, Bérczy-Ferrari (olasz) 15:10, Pusztai-Jelkina (orosz) 15:11, Koós-Lebel (svájci) 15:14.

Nyolcaddöntő: Kern-Eifler (német) 15:14, Pusztai-Maxwell (brit) 15:9, Koós-Poupinet (francia) 15:8, Bérczy-Pysarenko (ukrán) 15:12.

Negyeddöntő: Koós-Laporte (francia) 15:8, Bérczy-Conscience (francia) 15:5, Pusztai-Kern 15:13.

Elődöntő: Pusztai-Koós 15:4, Bérczy-Noutcha (francia) 15:9.

Döntő: Pusztai-Bérczy 15:9.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edzők: Bódy Benjámin, Bódy Itván, válogatott edzők:Fehér Gábor, Gulácsi Ferenc), 2. Bérczy Dorottya (edző: Fehér Gábor, válogatott edző: Fehér Gábor, Gulácsi Ferenc), 3. Koós Gréta (edző: Szepesi László, válogatott edző: Fehér Gábor, Gulácsi Ferenc) és Noutscha (francia), 5. Kern Bianka (edző: Decsi István, Kocsis Zsolt, válogatott edzők: Fehér Gábor, Gulácsi Ferenc).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM