Fiatalok sztárparádéja az ob-n!

nov 25, 2017 | Archív

Pompás meccsek, sztárparádé, izgalom, meglepetés és papírforma, köszöntések és gratulációk. Semmi sem hiányzott a Magyar Vívás Napján, ahol igazi vívóünnepet láthattunk szombaton.

Minden öndicséret nélkül bátran kijelenthető: nagyszerűen sikerült a Magyar Vívás Napja, az integrált országos bajnokság. Mielőtt a szakmai részről számolnánk be, kezdjük, a Magyar Vívás Napjával! A sportcsarnok névadója, a csodálatos Gerevich Aladár is elégedetten csettinthetett volna, látván, hogy a nagylelátó az egyik oldalon szinte színültig telt a délutánból estébe nyúló program során. A kerekesszékesek döntői után a Himnusz csendült fel, majd Somlai Béla általános alelnök mondta el köszöntőjét. (Csampa Zsolt elnök a FIE kongresszusán vett részt.) Ezt követően 72 tehetséget szólítottunk a “színpadra”, azaz az emelt pástra. A serdülő és újonc korosztály legjobbjai felszerelés-támogatásban részesültek, később 54 egyesület képviselője vehetett át eszköztámogatást. A hat fegyvernem döntőjével párhuzamosan zajlottak a világversenyen érmes versenyzők és edzőik köszöntése is. 

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke gratulál legeredményesebb női tőrvívónknak, Rejtő Ildikónak a 80. születésnapja alkalmából. Mellettük a 75 esztendős Schmitt Pál.

Legnagyobb tapsot pedig talán a kerek születésnapos olimpiai érmesek, világbajnokok, illetve kimagaslóan eredményes edzőink kaptak. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára az emelt páston köszöntötte az 55 éves Szőcs Zsuzsát, Abay Pétert, Gárdos Gábort, a 60 éves Varga Józsefet, a 70 éves Szolnoki Máriát, Erdős Sándort és Nedeczky Györgyöt, a 75 éves Schmitt Pált, a 80 éves Rejtő Ildikót, valamint a 85 éves Juhász Katalint és Kausz Istvánt. Ez úton is gratulálunk valamennyiüknek! 

És akkor – azért közel sem utolsó sorban – lássuk, mi történt a versenyeken… Mert volt mit nézni! Összefoglalva: két kadet és egy junior korú versenyző nyert aranyérmet, a “legidősebb” győztes a 24 esztendős Szatmári András volt… Duplázni tudott a Törekvés és a Vasas, mellette Békéscsabára és a BVSC-be került aranyérem. 

Nézzük mindezt fegyvernemenként – és időrendi sorrendben. 

FÉRFI TŐR. Az aranyérem tekintetében nem történt semmi meglepő. Legalábbis azon a téren nem, hogy az aranyérmet az első számú magyar férfi tőröző, Dósa Dániel nyerte, méghozzá nagyon magabiztosan! Egész nap megszorítani sem tudták Beliczay Sándor 22 éves tanítványát. Mögötte óriási harc folyik a válogatott helyekért, ezért sokat nyomott a latban a további sorrend. A dobogóra csupa fiatal állhatott fel, a junior Kiss Dániel és Mészáros Tamás, valamint a szegedi Bakó Tamás, aki nagyjából 60 év után szerzett Szegednek felnőtt bajnoki érmet. 

Danik egymás közt. Dósa Dani Kiss Danit legyőzve lett először egyéni országos bajnok.

NŐI PÁRBAJTŐR. Na, itt aztán csoda dolog történt. Az még hagyján, hogy nem nyert érmet a fegyvernem kimagasló klasszisa, az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese. Legyőzte őt ugyanis egy 15 éves tehetség, nevezetesen Büki Lili. A tatai ifjú hölgy végigverte a felnőtt válogatottat, Mihály Katát, Várnai Vivient, majd Emesét. Aztán kikapott egy kortársától, Borsody Emmától. Az esett meg ebben a fegyvernemben, ami e sorok írója szerint a magyar vívásban még soha! Nevezetesen: a felnőtt országos bajnokság dobogósai kivétel nélkül 15 és 17 esztendő közöttiek voltak! Az aranyérmet a 16 éves békéscsabai tehetség, Dékány Kinga nyerte (Galli Zsolt tanítványa korábban Budai Dorinát verte), aki hosszabbításban győzte le a már említett Emmát, míg Lili mellett a másik bronzérmes Kardos Edina lett.

Dékány Kinga 16 évesen (jobbra), Borsody Emma 17 évesen vívott felnőtt magyar bajnoki döntőt a telt házas Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Örök emlék lesz, reméljük.

NŐI KARD. Na, az sem mindennapos, ami itt történt. A világranglista egyes Márton Anna távollétében (éppen az ezért járó kitüntetést vette át a FIE kongresszusán) ugyanis a dobogó valamennyi fokán BVSC-s vívó állt! Az aranyérmet megint csak egy 16 éves nyerte, és ebben az a különleges, hogy ez nem is számított meglepetésnek. A győztes ugyanis a felnőtt Eb-bronzérmes (többek között…) Pusztai Liza lett, Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa a visszatérő (reméljük, végleg…) Várhelyi Katát győzte le, míg a két “bronzvasutas” Mikulik Júlia, és az ugyancsak kadet korú (!) Nagy Valentina lett. 

Pusztai Liza földre ülve is tust adott, 16 esztendősen nyerte első felnőtt egyéni magyar bajnoki aranyérmét.

NŐI TŐR. Fantasztikus döntőt láthattunk! Izgalmas, fordulatos, érdekes volt! És “természetesen” egy újabb ifjú, a 19 esztendős Pásztor Flóra lett az aranyérmes, miután a hosszabbításban 15:14-re legyőzte az örökifjú Knapek Edinát. Flóra ezzel a Törekvés és Beliczay mester második aranyát nyerte ezen az estén, úgy, hogy korábban Mohamed Aidát és Kreiss Fannit is legyőzte. Komoly kalapemelés. A két bronzérmes a már említett Fanni és Balogh Orsi lett.

Pásztor Flóra hatalmas csatában nyerte meg a korosztályok csatáját a női tőr egyéni döntőben.

FÉRFI PÁRBAJTŐR. És egy újabb remek finálé, melyet mondanunk sem kell, megint fiatalok vívtak. A 21 éves Bányai Zsombor és a 23 esztendős Berta Dániel rendkívül magas színvonalú, és a végsőkig kiélezett meccset vívott. Többnyire Daninál volt az előny, olyannyira, hogy 13:10-re is vezetett. Zsombi viszont nem adta fel, és 13:13-nál egyenlített Halla Péter tanítványa. Jöhetett itt is a hirtelen halál, melyben Bányai fordított, így nagyon értékes asszóban lett országos bajnok. A két bronzérmes Rédli András és Siklósi Gergely lett.

Bányai Zsombor remek kis meccset vívott Berta Danival az aranyéremért. Tele ilyen pillanatokkal.

FÉRFI KARD. A csillagok háborúja. Azért amikor egy országos bajnokságon a regnáló egyéni világbajnok és a kétszeres egyéni olimpiai bajnok vívja a finálét, akkor ott rendben van a fegyvernem… Nem mellesleg: a két ob-bronzérmes egyaránt vb-ezüstérmes (Gémesi Csanád, Iliász Nikolász), az ötödik helyezett pedig világbajnok (Decsi Tamás)… A főszereplők pedig természetesen Szatmári András és Szilágyi Áron voltak. 5:2-re még Áron vezetett, de utána Andris ellenállhatatlan volt, és egy káprázatos asszóban (milyen is lett volna…?) ő győzött 15:8-ra. Gárdos Gábor tanítványa ezzel a Vasas második aranyérmét nyerte, és lett 24 évével a legidősebb aranyérmese az országos bajnokságnak. Van jövője a magyar vívásnak…

Klasszisok egymás közt. A világbajnok Szatmári András (balra) mérkőzik az olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal.

Az országos bajnokság vasárnap a hat fegyvernem csapatversenyével zárul. A döntőket 16 órától rendezzük a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. 

Eredmények. Országos bajnokság. Férfi párbajtőr egyéni, 173 induló. Végeredmény: 1. Bányai Zsombor (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Berta Dániel, 3. Rédli András (Honvéd) és Siklósi Gergely (Honvéd), 5. Cziráki Bálint (Balaton), 6. Szényi Péter (MTK), 7. Bánsági Barnabás (BVSC), 8. Esztergályos Patrik (Tata). A döntőben: Bányai-Berta 14:13.

Női párbajtőr egyéni, 122 induló. Végeredmény: 1. Dékány Kinga (AVA Békéscsaba, edző: Galli Zsolt), 2. Borsody Emma (BVSC), 3. Büki Lili (Tata) és Kardos Edina (Vasas), 5. Szász-Kovács Emese (Vasas) és Budai Dorina (Honvéd), 7. Csoknyai Lilla (Vasas), 8. Petri Renáta (AVA Békéscsaba). A döntőben: Dékány-Borsody 12:11.

Férfi tőr egyéni, 83 vívó. Végeredmény: 1. Dósa Dániel (Törekvés, edző: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek), 2. Kiss Dániel (Honvéd), 3. Bakó Tamás (Szeged) és Mészáros Tamás (UTE), 5. Szerémi András (Budakalász), 6. Szabados Gábor (FTC), 7. Frűhauf Benjámin (Törekvés), 8. Mendrey Tamás (UTE). A döntőben: Dósa-Kiss 15:8.

Női tőr egyéni, 59 induló. Végeredmény: 1. Pásztor Flóra (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Knapek Edina (Honvéd), 3. Balogh Orsolya (Honvéd) és Kreiss Fanni (UTE), 5. Mesteri Viktória (UTE), 6. Kókai Csilla (MTK), 7. Pöltz Anna (MTK), 8. Mohamed Aida (UTE). A döntőben: Pásztor-Knapek 15:14.

Férfi kard egyéni, 93 induló. Végeredmény: 1. Szatmári András (Vasas, edző: Gárdos Gábor), 2. Szilágyi Áron (Vasas), 3. Gémesi Csanád (GEAC) és Iliász Nikolász (MTK), 5. Decsi Tamás (KVSE), 6. Galgóczy Tamás (Vasas), 7. Kossuth Bálint (UTE), 8. Gémesi Huba (GEAC). A döntőben: Szatmári-Szilágyi 15:8.

Női kard egyéni, 45 induló. Végeredmény: 1. Pusztai Liza (BVSC, edző: Bódy István és Bódy Benjámin), 2. Várhelyi Kata (BVSC), 3. Mikulik Júlia (BVSC) és Nagy Valentina (BVSC), 5. Bérczy Dorottya (BVSC), 6. László Luca (UTE), 7. Koós Gréta (Kárpáti), 8. Szűcs Luca (BVSC). A döntőben: Pusztai-Várhelyi 15:12. 

Kerekesszékes országos bajnokság. Férfi kard egyéni: 1. Osváth Richárd (Törekvés), 2. Zsolnai Sándor (Törekvés), 3. Madarász Dezső (Törekvés) és Göttlinger Dániel (Debrecen).

Női tőr egyéni: 1.  Hajmási Éva (Törekvés), 2. Krajnyák Zsuzsanna (UTE), 3. Dani Gyöngyi (UTE) és Fóris Erika (MTK). 

Férfi tőr egyéni: 1. Osváth Richárd (Törekvés), 2. Horváth Gábor (MTK), 3. Gergely István (Diósgyőr) és Zsolnai Sándor (Törekvés). 

Női kard egyéni: 1. Hajmási Éva (Törekvés), 2. Mező Boglárka (Debrecen).

Női párbajtőr egyéni: 1. Krajnyák Zsuzsanna (UTE), 2. Fóris Erika (MTK), 3. Dani Gyöngyi (UTE).

Férfi párbajtőr egyéni: 1. Mató Gyula (OSC), 2. Szatmári Róbert (Diósgyőr), 3. Göttlinger Dániel (Derbecen) és Horváth Gábor (MTK). 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események