Gémesi Csanád bronzérmes kard egyéniben!

jún 10, 2014 | Archív

Megvan a második magyar érem a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon! Férfi kardban a gödöllői Gémesi Csanád nagyszerű vívással jutott az esti négyes döntőbe, ahol a világbajnok

Megvan a második magyar érem a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon! Férfi kardban a gödöllői Gémesi Csanád nagyszerű vívással jutott az esti négyes döntőbe, ahol a világbajnok orosz Resetnyikovtól szenvedett vereséget, így bronzérmes lett. Szilágyi Áron a tizedik helyen végzett, női tőrben Knapek Edina a nyolcaddöntőben búcsúzott. HAJRÁ, MAGYAROK! (További képek, nyilatkozatok hamarosan!)

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
Az egyéni versenyek utolsó napján a férfi kardozók és a női tőrözők léptek pástra a strasbourgi Európa-bajnokságon. Azaz a csöndes Pünkösd után ismét vérmes, azaz érmes reményekkel érkezett a magyar küldöttség a Rhenus Sportarénába – és nem is kellett csalódnunk!
 
De ne ugorjunk ekkorát! Kezdjük azzal, hogy a francia kánikula vetekszik az otthonival, mint ahogy a pesti vb rendezésével is igyekszik felvenni a versenyt Strasbourg. Olyannyira, hogy néha már túlzásba is esnek a rendezők. Kedden például közel ezer – nem túlzás! – helyi kisiskolást vezényeltek ki a csarnokba. A gyerekek kaptak műanyag tapsolókat is, és minden egyes francia találatnál iszonyatos zajt csaptak. Ami egyfelől aranyos és hangulatos. Másfelől viszont, mivel a vívás szabályait nem ismerték, akciók közben is kiabáltak, ezzel igen nagy zavart okozva a vívóknak és a zsűriknek. Emellett a csarnokban a fegyelem is katonás. A 32-es táblától a pástok közelébe sem lehet menni, sőt, gyakorlatilag sehová sem lehet menni, csak a nézőtérre. Még ez sem lenne baj, majdnem így csináltuk ezt mi is odahaza, talán picit rugalmasabban. Csakhogy a nézőtéren nem jelöltek ki külön helyet a vívócsaládnak, így a fizető belépős nézők rendre elküldik – jogosan – saját helyükről az ott tartózkodó akkreditált vívókat és edzőket. Akik némi túlzással kivert kutyaként próbálnak olyan helyet találni, ahol látnak is, és nem küldi el őket valaki…
 
Na de vissza a versenyhez, elvégre az már délre kiderült, hogy a tegnapinál jobb napunk lesz! Férfi kardozóink ugyanis az átlagosnál jobban sikerült csoportmérkőzés után egymást múlták felül a 32-es táblán. Gémesi Csanád tusról tusra őrölte fel a lengyel Skrodzkit, így 15:11 lett a vége. Szatmári András ennél is simábban nyert, pedig ellenfelétől, Szabótól mindössze két apró pontocska választott el a világranglistán. A félreértések elkerülése végett nem Mesterétől, Bencétől, aki egyben a fegyvernem kétszeres olimpiai bajnoka és a MOB főtitkára, hanem Mátyástól, aki erdélyi származású, és a német válogatottat erősíti. A vége 15:6 lett, gyaníthatóan ennyit a Mester is adott volna. A 32-es tábla egyetlen rossz híre az volt, hogy Decsi Tamás asszójában 0:0-nál megsérült, kifordult a bokája, így visszalépett. Méghozzá éppen Szilágyi Áron ellenében, aki így tulajdonképpen mérkőzés nélkül jutott a nyolcaddöntőbe.
 
Azonban ott nem sikerült klasszisunknak a továbblépés. Azzal a francia Rousset-val került össze, aki ugyan „csak” huszadik a világranglistán, ugyanakkor az előző körben a rangsor első helyezettjét, a román Dolniceanut búcsúztatta. Most pedig az olimpiai bajnok magyart. A francia egyszerűen ellenállhatatlan volt, úgy húzott el 8:2-re, hogy öt egylámpás kézvágást osztott ki. 12:10-nél talán reménykedtünk abban, hogy sikerülhet a fordítás. Csakhogy nem sikerült. Megint Rousset következett, így 10:15 lett a vége.
 
Kár. Pedig akkor a magyar érem már borítékolható lett volna. Ugyanis ugyanezen az ágon, nem sokkal korábban Gémesi Csanád egy nagyon értékes győzelmet aratott izgalmas asszóban a fehérorosz Bujkevics ellen (15:13)! Ezzel ő már nyolc közé jutott, sajnos egyedüli magyarként. Hiába reménykedtünk ugyanis abban, hogy Szatmári Andris átmenti jó formáját a nyolcaddöntőre. A papíron Szabónál könnyebb ellenfélnek számító másik német Hübers szoros asszóban. de jobbnak bizonyult nála (13:15).
 
csanadjokep1
Gémesi Csanád (jobbra) nagyszerű asszót vívott a világbajnok orosz Resetnyikovval. 
 
Következett tehát a negyeddöntő, a már sokat citált Rousset-val szemben. Csanád remek taktikát választott, és 10:8-ig rendre nála volt az előny, igaz, minimális különbséggel. Ekkor azonban zsinórban négy tust adott a francia, így a hajrára ő fordult előnnyel. Csakhogy a kocka ismét pördült egyet! Navarrete József gödöllői tanítványa 12:13 után háromszor talált egymást követően, és ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el. A budapesti világbajnoki döntőjét követően Európa-bajnoki dobogós lett! Nagy eredmény, nagy siker! Az esti döntőre három orosz társat kapott, az elődöntőben pedig az aktuális világbajnok Resetnyikov jutott neki ellenfélül.
 
Előtte azonban következtek a női tőrözők. A mezőny nem volt nagy – 40 induló – viszont rendkívül sűrű. „Könnyű győzelem” szinte egyetlen csoportban sem akadt, alaposan meg kellett küzdeni mindenkinek a 32-es táblára jutásért. Ezt végül minden magyar szépen megoldotta, ráadásul Jeszenszky Szilvia, Varga Gabi, Kreiss Fanny és Knapek Edina csaknem ugyanolyan teljesítménnyel abszolválta a kört. A 32 között aztán négy különböző történetet láttunk – azonban happy enddel csak az egyik végződött. Elsőként Kreiss Fanny lépett pástra az ukrán Sinyta ellen. Kiegyenlített küzdelmet láttunk, de többnyire a magyarnál volt az előny. Fanny irányította az asszót, ő csinálta az akciókat, de a kelleténél több volt a fehér lámpa és a passzé. Így aztán 14:14 után egy tus döntött, sajnos Sinyta javára. Varga Gabi a lengyel Lyczbinska ikrek egyikével vívott. 4:4-ig együtt haladtak, utána viszont elhúzott az ellenfél, és volt reális esély a győzelemre (9:15). Az ikertesó Lyczbinska Knapek Edinának jutott. Érdekes asszót vívtak, finoman szólva sem erőltették a tusadást a kilenc perc alatt, így senki sem csodálkozott azon, hogy a hirtelen halál döntötte el az asszót 4:4 után. Ekkor Edina, egy remek támadással talált, és ezzel a nyolcaddöntőbe jutott. Nem kapott magyar társat, ugyanis Jeszenszky Szilvi hiába kezdett nagyszerűen a német Bingenheimer ellen, 10:6-nál valamilyen okból teljesen leblokkolt, a német taktikát váltott, és kilenc tust szúrt zsinórban, így 10:15 lett a vége. 
 
Maradt tehát Edina, akit a nyolcaddöntőben a földkerekség legeredményesebb élő vívója, a 6-szoros olimpiai és 12-szeres világbajnok, 40 esztendős Valentina Vezzali várta. A magyar lány sem eredménytelen éppen, példaként Európa-bajnok, ugyanakkor azért a két eredménysort ne hasonlítsuk össze. Viszont a vívásuk szinte kísértetiesen hasonló volt. Ismét csak nem pörögtek az események, legalábbis az utolsó egy percig. Vezzali 4:1-re vezetett, de Edina két szép tussal zárkózott, majd két másodperccel a vívóidő lejárta előtt technikai tussal egyenlített – Vezzali lelépett a pást végén. Megint 4:4, megint hirtelen halál, csakúgy, mint egy asszóval korábban. A vége azonban nem ugyanaz volt. Edina kiugrott, és Vezzali kizárta, egylámpás tussal 5:4-re nyert. Kár. 
 
csanadvege1
 Nem sikerült… De semmi oka nincs Csanádnak a bosszankodásra, nagyszerű vívással lett bronzérmes a magyar kardozó.
 
De maradt még izgulnivaló, hamarosan következett Gémesi Csanád. Pontosabban korántsem hamarosan, az esti program ugyanis egyórás késéssel kezdődött, mivel a főpáston kerekes székes kardcsapat döntőt rendeztek. Így aztán egész pontosan háromszor melegített be Csanád, igaz, az időpont éppúgy változott folyamatosan az oroszok számára is, miként nekünk. És valószínűleg nem is ez zavarta meg Csanádot, aki izgalmas, magas színvonalú asszót vívott a klasszis orosszal. Olyannyira, hogy a 8:7-es félidőnél, de még 11:10-nél is ő vezetett. Ezt követően viszont Resetnyikov pillanati következtek, ami végeredményben azt jelentette, hogy 15:12-re ő nyert. Gémesi Csanád így egy valóban gyönyörűen csillogó bronzérmet nyert, a két orosz klasszis, Jakimenko és Resetnyikov pedig házi döntőt vívhatott, győzött az előbbi.
 
Szerdán a férfi párbajtőrözők csapatversenye következik, a világbajnok magyar válogatott a nyolc közé jutásért a holland-svéd mérkőzés győztesével találkozik.
 
Férfi kard egyéni Európa-bajnokság, 59 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi  Áron 5 győzelem/1 vereség, Gémesi Csanád 4/1, Szatmári András 4/1, Decsi Tamás 3/3.
A legjobb 32 közé jutásért: Decsi-Teodosiu (román) 15:10.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Decsi 0:0-nál Decsi sérülés miatt visszalépett, Gémesi-Skrodzki (lengyel) 15:9, Szatmári-Szabó (német) 15:6.
Nyolcaddöntő: Gémesi-Bujkevics (fehérorosz) 15:13, Szatmári-Hübers (német) 13:15, Szilágyi-Rousset (francia) 10:15.
Elődöntő: Gémesi-Resetnyikov (orosz) 12:15.
Végeredmény: 1. Jakimenko (orosz), 2. Resetnyikov (orosz), 3. Gémesi Csanád és Ibragimov (orosz), …10. Szilágyi Áron, …16. Szatmári András, …31. Decsi Tamás.
 
Női tőr egyéni Európa-bajnokság, 40 induló. A csoportmérkőzéseken: Jeszenszky Szilvia 4 győzelem/2 vereség, Kreiss Fanny 3/2, Varga Gabriella 3/2, Knapek Edina 3/3.
A legjobb 16 közé jutásért: Knapek-H. Lyczbinska (lengyel) 5:4, Kreiss-Sinyta (ukrán) 14:15, Jeszenszky-Bingenheimer (német) 10:15, Varga-M. Lyczbinska (lengyel) 9:15.
Nyolcaddöntő: Knapek-Vezzali (olasz) 4:5.
Végeredmény: 1. Di Francisca (olasz), 2. Batini (olasz), 3. Vezzali (olasz) és Birjukova (orosz), …16. Knapek Edina, …19. Jeszenszky Szilvia, 22. Varga Gabriella, 23. Kreiss Fanny. 

2014. június 10.

 
Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM