Hajas Nóri nagyszerű ezüstje a negyedik magyar érem!

ápr 3, 2017 | Archív

Nagyszerű versenynap után, szenzációs versenyzéssel nyert ezüstérmet Hajas Nóra a plovdivi korosztályos világbajnokság kadet női tőr egyéni versenyében! Gratulálunk neki, és

Nagyszerű versenynap után, szenzációs versenyzéssel nyert ezüstérmet Hajas Nóra a plovdivi korosztályos világbajnokság kadet női tőr egyéni versenyében! Gratulálunk neki, és mesterének, Szirmai Benedeknek egyaránt. Ezzel küldöttségünk 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel, nagyszerű mérleggel zárta a kadet vb egyéni versenyeit. Jöhet a keddi csapat váltó, hajrá, magyarok! (Dobogós képek, nyilatkozatok hamarosan!)

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Nincs nap magyar érem nélkül! És azért ez nem akármi, elvégre nem a háztömb körüli szpartakiádról beszélünk, hanem a kadet korosztály világbajnokságáról! A hétvége mérlege egy-egy arany-, ezüst- és bronzérem volt. És hétfőn, a kadetok egyéni versenyének zárónapján ismét begyűjtöttünk egyet – Hajas Nórinak köszönhetően!

De tartsuk ismét az időrendet, és kezdjük a reggellel! Férfi párbajtőrben pontosan tudtuk, hogy nem lesz egyszerű dolga a mienknek. A fegyvernem évről évre szállítja a korosztályos eredményeket, csakhogy a tavalyi, kadet Eb-győztes csapat valamennyi tagja juniorrá vált, és csupa újonccal vágtak neki a mieink a szezonnak. Nos, ezek után bravúrszámba ment volna a jó szereplés, ami nem is jött össze, mondjuk úgy, közepesen alakultak a dolgaink. A csoportkörből mindhárom magyar biztosan jutott tovább, a folytatásban azonban felemásan ment a vívás. Hosszú Dánielnek például nem tartott hosszú ideig a direkt kieséses szakasz, mivel a 64 közé jutásért egy tussal kikapott. Ugyanekkor rendkívül magabiztos teljesítménnyel 15:5-re verte dél-afrikai riválisát Csere Bence, akit viszont a 32 közé jutásért mintha kicseréltek volna – 15:9-re kikapott a brazil Guberttől. Maradt egyedüliként Majnik Roland, aki viszont nagyon szépen haladt előre. A 64 közé kerülésért a portugál Sernadast verte 15:12-re, majd a 32-ért a táblaegyes következett, a romániai Macska. Roland párducként vívott Macska ellen, és állati jó meccsen győzött 15:13-ra. 

A következő körben pedig bosszút állt a csapattársáért, mivel Bence legyőzőjét, a brazil Gubertet verte egy tussal, 13:12-re. Ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol viszont megálljt parancsolt neki az olasz Gaetani, aki 15:8-ra nyert ellene. Így aztán nem jutott a nyolc közé magyar kadet férfi párbajtőröző, de a fent vázolt okok miatt ezúttal ne keseregjünk ezen…

Hajas Nóri egész nap kimagaslóan vívott, gratulálunk!

Különösen azért ne, mert női tőrben Hajas Nóri extrát nyújtott! Nagyon vártuk már tőle ezt a jó szereplést, és ezúttal kimagasló vívással jutott el az esti döntőig. A csoportkörből mindhárom magyar biztosan jutott tovább, a direkt kieséses körben azonban a legjobb 64 között összekerült két magyar, Pöltz Anna és Tomka Ivett. Az asszójukat akár az MTK Csömöri úti termében is levívhatták volna, elvégre mindketten odatartoznak, csak Plovdivban valamivel nagyobb volt a tét… Ivett győzött egyetlen tussal, ám a 32 között nem bírt a japán Kanóval (9:15), ezzel Nóri maradt egyedüliként versenyben. Ő viszont elindult előre – kis híján a dobogó legfelső foka felé… Az, elvárható volt, hogy a 32-ért a portugál Dimast legyőzze, a 15:3 már hab volt a tortán. A következő körben egy ismeretlen ázsiai, a koreai Park következett. De a koreaiak, pláne a Parkok mindig veszélyesek (lásd még Rio…) nagyon örültünk a 15:10-es győzelemnek. A nyolcaddöntőben az az amerikai DeVore jött, akit a budapesti európai körverseny elődöntőjében vert Nóri, és a jelek szerint emlékezett a múltra a tengerentúli. A Törekvés versenyzője, Szirmai Benedek tanítványa taktikus és jó vívással, simán nyert 13:7-re. 

Az egyik nagyszerű tus a sok közül, az elődöntőben a szingapúri Berthier ellen.

A következő kör már az éremért ment, az újabb rivális az olasz Favaretto volt. Nagyszerű hangulatú meccset láthattunk, a lelátó két végében az olasz, illetve a magyar fiatalok hatalmas szurkolást szerveztek és rendeztek. És különösen azért volt nagyszerű a mi hangulatunk, mert Nóri ismét győzött. Fordulatos kis meccs volt, 7:4 ide, 7:9 oda, de onnan sima 15:11 ide! Az érem és a finálé tehát összejött, de bíztunk a folytatásban, és nemhiába… Az elődöntőben a szingapúri színekben vívó, de az Egyesült Államokban készülő Berthier volt az elenfél, és Nóri a pódium rangjához méltóan, egy rendkívül izgalmas végjátékban győzött. 11:10-re vezetett 3,5 másodperccel a vívóidő lejárta előtt, amikor Berthier a rajtra azonnal előreindult, a magyar pedig egy akkora vonallal – feltartó szúrással – állította meg, hogy kis híján a tőre bánta… Mi viszont egyáltalán nem bántuk – elvégre Pusztai Liza után ismét világbajnoki döntőt vívhatott egy tehetségünk, és ugyancsak az előző naphoz hasonlóan ezúttal is orosz ellenféllel szemben. 

Érthető az öröm: Szirmai Benedek és tanítványa, Hajas Nóra. Gratulálunk!

A vége azonban nem sikerült. Pontosabban jelen esetben ne ezt a kifejezést használjuk. Hiszen a finálét egy izgalmas, és magas színvonalú mérkőzésen az orosz Bikbulatova nyerte 13:9-re, de a “nem sikerült” kifejezést véletlenül sem szabad használni Nóri hétfői teljesítményével kapcsolatosan! Fantasztikus ezüstérme eddigi pályafutása kimagasló eredménye, és bizonyosan követi majd hasonló folytatás is. 

Mondjuk, holnap, a kadet korosztály záróversenyén, a hat fegyvernemes váltóban! Hajrá, magyarok, csak így tovább!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 132 induló. A csoportmérkőzéseken: Csere Bence 4 győzelem/2 vereség, Hosszú Dániel 4/2, Majnik Roland 3/3.

A legjobb 64 közé jutásért: Majnik-Sernadas (portugál) 15:12, Csere-Wagner (dél-afrikai) 15:5, Hosszú-Cseong (szingapúri) 13:14. 

A legjobb 32 közé jutásért: Majnik-Macska (romániai) 15:13, Csere-Gubert (brazil) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Majnik-Gubert (brazil) 13:12.

Nyolcaddöntő: Majnik-Gaetani (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Di Veroli (olasz), 2. Griffiths (amerikai), 3. Zagitov (orosz) és Piskovatskov (amerikai), …16. Majnik Roland, …46. Csere Bence, …68. Hosszú Dániel.

Kadet női tőr egyéni, 91 induló. A csoportmérkőzéseken: Hajas Nóra 5 győzelem/1 vereség, Pöltz Anna 5/1, Tomka Ivett 3/3.

A legjobb 32 közé jutásért: Hajas-Dimas (portugál) 15:3, Tomka-Pöltz 15:14.

A legjobb 16 közé jutásért: Hajas-Park (koreai) 15:10, Tomka-Kano (japán) 9:15.

Nyolcaddöntő: Hajas-DeVore (amerikai) 13:7.

Negyeddöntő: Hajas-Favaretto (olasz) 15:11.

Elődöntő: Hajas-Berthier (szingapúri) 12:10.

Döntő: Hajas-Bikbulatova (orosz) 9:13.

Végeredmény: 1. Bikbulatova (orosz), 2. Hajas Nóra (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Kreiss Gábor), 3. Berthier (szingapúri) és Minarik (amerikai), …31. Tomka Ivett, …34. Pöltz Anna.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.