Hajnaltól éjszakáig selejteztünk

máj 2, 2014 | Archív

Magyar idő szerint péntek hajnaltól késő éjszakáig selejteztek vívóink a világ különböző pontjain. A női tőrözők Sanghajban kezdték, a férfi párbajtőrözők Párizsban

Magyar idő szerint péntek hajnaltól késő éjszakáig selejteztek vívóink a világ különböző pontjain. A női tőrözők Sanghajban kezdték, a férfi párbajtőrözők Párizsban folytatták, a női és férfi kardozók Chicagóban fejezték be a napot. Folytatás holnap, mindösszesen 17 magyarral, hasonló időbeosztásban, hajrá magyarok!

A versenynaptárnak és az időeltolódásnak köszönhetően gyakorlatilag 24 órán keresztül vívtak pénteken a magyarok a hétvégére esedékes Világkupa-versenyeken. Sanghajban, ahol hét órával előrébb jár az idő, a női tőrözők léptek pástra. Mind a négy magyar sikerrel jutott túl a selejtezőkön, Knapek Edina további folytatás nélkül került a 64 közé. A két Varga viszont rendkívüli körülmények között lépett tovább. Varga Gabi 6:11-ről szúrt zsinórban kilenc tust kínai ellenfelének, míg Varga Kati 6:9-ről győzte le egyetlen találattal a junior világranglista élmezőnyébe tartozó olasz Palumbót. Ugyanakkor Jeszenszky Szilvinek nem sikerült a 64-be jutás. 

 

“Normális időben”, Európában kezdődött a Vk-sorozat talán legnépesebb indulószámú versenye, a párizsi Monal férfi párbajtőrviadal, melyen 261-en rajtoltak, közte kilenc magyar. Boczkó Gábor és Rédli András kiemeltként a 64 között csatlakozik a többiekhez, és további négy magyar társuk is akad majd, ami nagyszerű részeredmény! Somfai Péter és File Mátyás veretlenül zárta a csoportkört, így további asszók nélkül jutott a főtáblára. Négyükhöz csatlakozott a küldöttség legidősebb és legfiatalabb tagja, Imre Géza és Bányai Zsombor, akik között 22 év a korkülönbség, azaz a korkülönbség is bátran pástra léphetne felnőtt versenyen… Géza a tavaly júniusi zágrábi Európa-bajnokság után először lépett külföldön pástra, igaz, időközben Budapesten felnőtt világbajnok lett. Most a csoportkör után két sima győzelemmel bizonyította, hogy nem csak a húszéveseké a világ. Ugyanakkor a 17 és fél éves Bányai Zsombor csapat junior világbajnoki címe után egyéniben is letette a névjegyét, 64-be jutott, azaz a mezőny több mint háromnegyedét máris megelőzte. Folytatás, holnap!

 

Ugyanakkor késő éjszaka volt idehaza, mire Chicagóban is kialakult a női, illetve férfi kardozók Vk-versenyének 64-es táblája. A hölgyeknél a vb-nyolcadik Várhelyi Anna sérülés miatt nem utazott el a csapattal, húga, Várhelyi Kata viszont veretlenül jutott túl a csoportkörön, így a főtáblára került – hasonlóan az újdonsült junior világbajnok Márton Annához. Az öt rajthoz álló magyar közül kettejükhőz még Garam Nóra csatlakozott, aki a mexikói Pliegót, a junior Vk-összesítés egyik legjobbját múlta felül.

 
Szombatot is írtunk már, mire férfi kardban is kialakult a legjobb 64 mezőnye – közte öt magyarral, három lépcsőben. Szilágyi Áron és Gémesi Csanád ugye már tett annyit az elmúlt évben a kalapba, hogy a selejtezőt távolról nézhesse, Szatmári András pedig a csoportmérkőzések után jutott el közvetlenül a főtáblára. Ugyanehhez még egy asszó kellett Iliász Nikolásznak és Decsi Tamásnak, így a hazai rangsor első öt helyezettje igazolta a papírformát. Messziről ugyanakkor értetlenül látjuk Gáll Csaba szereplését, a tavaly még Eb- és vb-csapattag magyar a 169 induló közül a 169. helyen végzett, alig adott tust csoportjában, elképzelhető, hogy sérülés vagy betegség hátráltatta.
 
Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa-verseny, Sanghaj, 120 induló. A csoportmérkőzéseken: Knapek Edina 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott), Jeszenszky Szilvia 4/2, Varga Gabriella 3/3, Varga Katalin 3/3.
A 64 közé jutásért: Varga G.-Wang (kínai) 15:11, Varga K.-Palumbo (olasz) 12:11, Jeszenszky-Goldie (kanadai) 11:15.
Szombaton a 64 között: Knapek-Bingenheimer (német), Varga G.-Mairejean (francia), Varga K.-Jeon (koreai).
 
Férfi párbajtőr Világkupa-verseny, Párizs, 261 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András (kiemelt), Boczkó Gábor (kiemelt), File Mátyás 6 győzelem/0 vereség (továbbjutott), Somfai Péter 6/0 (továbbjutott), Bányai Zsombor 5/1, Peterdi András 4/2, Szényi Péter 4/2, Imre Géza 3/2, Garzó Zsombor 3/2.
A 96 közé jutásért: Bányai-Rodney (amerikai) 15:13, Imre-De Leotard (francia) 15:10, Szényi-Golobic (szlovén) 15:7, Garzó-Szilágyi (román) 8:15, Peterdi-Glebko (orosz) 10:15.
A 64 közé jutásért: Bányai-Oberson (svájci) 15:13, Imre-Tulen (holland) 15:7, Szényi-Pelletier (kanadai) 10:15.
Szombaton a 64 között: Rédli-Capek (cseh), Boczkó-Horányi (amerikai), Somfai-Khvorost (ukrán), Imre-Robeiri (francia), Bányai-Steffen (svájci), File-Verwijlen (holland).
 
Női kard Világkupa-verseny, Chicago, 153 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 6 győzelem/0 vereség (továbbjutott), Várhelyi Kata 6/0 (továbbjutott), Garam Nóra 3/3, Varga Dóra 2/4, Gárdos Judit 1/5 (kiesett).
A 96 közé jutásért: Varga-Grench (panamai) 12:15, Garam-Lakerbai (brazil) 15:7.
A 64 közé jutásért: Garam-Pliego (mexikói) 15:13.
Szombaton a 64 között: Márton-Bianco (olasz), Garam-Wozniak (amerikai), Várhelyi K.-Boulay (francia). 

Férfi kard Világkupa-verseny, 169 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron (kiemelt), Gémesi Csanád (kiemelt), Szatmári András 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott), Iliász Nikolász 5/1, Decsi Tamás 5/1,Valkai Ferenc 3/3, Gáll Csaba 0/6 (kiesett).

A 96 közé jutásért: Valkai-Coutourier (kanadai) 15:8.

A 64 közé jutásért: Decsi-Zatko (francia) 15:7, Iliász-Honeybone 15:8, Valkai-Medard (francia) 12:15.

Szombaton a 64 között: Iliász-Boiko (ukrán), Gémesi-Koch (német), Szilágyi-Rousset (francia), Szatmári-Sbragia (olasz), Decsi-Montano (olasz).

2014. május 02.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM