Hárman már Rióban, heten még itthon

aug 2, 2016 | Archív

Tíz versenyzőnk közül hárman már megérkeztek Rióba, és beköltöztek az olimpiai faluba. Heten még itthon vannak, ők valamennyien Budapesten készülnek. Női tőrözőink és Szilágyi

Tíz versenyzőnk közül hárman már megérkeztek Rióba, és beköltöztek az olimpiai faluba. Heten még itthon vannak, ők valamennyien Budapesten készülnek. Női tőrözőink és Szilágyi Áron szerdán hajnalban utaznak, férfi párbajtőrcsapatunk Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány vezetésével csütörtök délben, az egyéni verseny sorsolása napján, a charter járattal repül Brazíliába. 

A magyar küldöttség ennek megfelelően helyi idő szerint augusztus 4-én késő este válik teljessé – a riói olimpiai faluban. Pontosabban még ez sem igaz, elvégre több szakember utazik a küldöttséggel, mint amennyi akkreditációval rendelkezik sportágunk, így lesz majd, aki külső szálláson lakik. De ez legyen a legkevesebb, elvégre sokkal fontosabb, hogy az eredményes olimpiai kvalifikáció okán, a MOB és szövetségünk segítségével népes magyar vívócsapat segíti majd tíz versenyzőnket a minél jobb eredmények elérésében. Egyébként is megszokott a megosztottság, a felkészülés során értelemszerűen külön készültek egymástól a fegyvernemek. 

carioca A „Carioca ikrek”. A képen a Cairoca 2 és 3, utóbbi a vívóversenyek helyszíne. (Fotók: MOB/Szalmás Péter)

Miként arról honlapunkon bszámoltunk, elsőként Márton Anna és Decsi Tamás utazott el Rióba, ők már két napja beköltöztek az olimpiai faluba. Hétfőn csatlakozott hozzájuk Szász Emese, aki mesterével, Kulcsár Győzővel egy houstoni edzőtáborból érkezett Rióba. Egyébként Emese lép majd pástra elsőként a mieink közül, magyar idő szerint szombat délután öt óra körül kezd a legjobb 16 közé jutásért, további részleteket a 4-i sorsolás után tudunk meg.

Mindannyian jól vannak, Decsi Tominak a versenyhelyszínnel sem kellett megismerkednie, elvégre a Cariocában rendezték áprilisban az olimpiai próbaversenyét, annak a két fegyvernemnek a csapatvilágbajnokságát, amely ezúttal nem szerepel az ötkarikás programban (sajnos, a férfi kard az egyik…). Így aztán ismerősként mutathatta meg Pankának a helyszínt, amelyhez szép emlékek fűzhetik, elvégre akkor ezüstérmet nyert Rióban a magyar kardcsapat. 

carioca asztal Szinte minden készen áll a vívóversenyek környékén – legalábbis a kép tanúsága alapján.

A további információkat Tomi bátyjától, Decsi Andrástól tudtuk meg, aki éppen Szilágyi Áronnal készült iskolázni hétfő délután – még korántsem Rióban, hanem a Vasas vívótermében. “Rióban minden rendben van. Az olimpiai falu még hagy kívánnivalót maga után, a fürdőszobákban például nincsen tükör, de különösebben nem panaszkodott a család. Még nincsenek sokan, de ez, mire mi odaérünk, sokat fog változni… Velünk minden a legnagyobb rendben, most már idehaza, csöndben dolgozunk, ezek már tényleg az utolsó simítások.” – mesélte Decsi András. Váltottunk néhány szót Áronnal is, de szigorúan semleges témáktól (úgy mint zászlóvivés, bepakolás, sok sikert kívánás…), figyelemben tartva azt a kérését, hogy az olimpiáról már nem szívesen beszél. Annak a hírnek mindenesetre örült, hogy szerdán háromnegyed órával tovább alhat, ugyanis a hajnali indulást a SYMA csarnokból három óráról háromnegyed négyre tolták… 

Ugyanezzel a géppel repül majd mesterével két női tőrözőnk, Knapek Edina és Mohamed Aida is. Mindketten jól vannak, Edina azt mondja, hogy ezt az egy versenyt már kibírja a könyöke, amellyel sokat bajlódott az egész szezon során, Aida pedig olyan lelkesedéssel készül a hatodik olimpiájára, mintha újonc lenne. És ezt a hitet látva azt sem tartjuk kizártnak, hogy jöhet majd négy év múlva a minden rekordot megdöntő hetedik… Szóba kerül az oroszok esetleges kizárása, amely a női tőrözők versenyét alapvetően megváltoztatná, de mindkettejük szavából az hallatszik, hogy különösebben nem foglalkoztatja őket ez a téma, a vívásban, hál’istennek, sosem a doppingolás körül forgott a világ. 

üléstisztítás A stadionok ülései hamarosan megtelnek Rióban. 

Utoljára, a csütörtök déli charterjárattal a férfi párbajtőrözők utaznak Rióba, ők az értelmes lehetőségekhez képest minél később akartak megérkezni az olimpiai faluba, ráadásul a helyzínt már szintén ismerik az áprilisi Grand Prix-versenyről. De róluk majd a következő írásunkban számolunk be bővebben…

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események