Harminckettő volt a végállomás

dec 6, 2015 | Archív

A torinói női tőr Grand Prix-n az öt, legjobb 64 közé jutó magyar közül egyedül Mohamed Aida jutott túl az első körön. A 32 azonban számára is a végállomást jelentette. Jó hír

A torinói női tőr Grand Prix-n az öt, legjobb 64 közé jutó magyar közül egyedül Mohamed Aida jutott túl az első körön. A 32 azonban számára is a végállomást jelentette. Jó hír ugyanakkor, hogy három versennyel az olimpiai kvalifikáció vége előtt Aida és Knapek Edina jelen állás szerint riói induló lenne.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Költözött a mezőny. No persze, nem mindenki. A torinói tőr Grand Prix legjobb 64-es mezőnye a selejtezőhöz képest a város másik szélére, a Palaruffini csarnokba költözött. Magyar részről öt hölgy is érintett volt szombaton, és ez kifejezetten magas létszámnak számított. Ugyanakkor az is várható volt, hogy a folytatás rendkívül nehéz lesz.

 
Az is volt. A nap magyar vonatkozású programja Hopka-Varga Gabi asszójával kezdődött a csapatban világbajnok olasz Erba ellen. A meccs nagyszerűen kezdődött, Gabi 7:3-ra elhúzott, ekkor azonban nagyot fordult a kocka. Erba fordított, és az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos összecsapás az ő 15:10-es sikerével zárult. Ugyanazon a páston Lupkovics Dóri követte őt, és az asszója is hasonlóan alakult. Sajnos… Dóri előző napi remek vívását folytatva 9:5-re elhúzott az olasz Durando ellen, ezt azonban egy hosszú hullámvölgy követte, ami 10:13-nál ért véget. Ekkor ismét a magyar következett, zsinórban adott négy tust, a “meccslabdát” azonban nem sikerült beszúrnia, 14:15 lett a vége. 
 
A két újpestinek, Kreiss Fanninak és Gólya Fruzsinának nem volt sok esélye a sikerre, bár utóbbi dicséretesen feljött a végén az amerikai Ross ellen, aki sok borsot tört ezen a szombaton az orrunk alá. Maradt tehát Mohamed Aida, aki izgalmas asszóban győzte le 15:12-re a papíron gyengébb Lyczbinskaikret, Martát. Az olimpiai kvalifikációs harcban sokat érő siker volt ez, s még közelebb került volna Aida Rióhoz, ha a 16 közé jutásért sikerül legyőznie a már említett Rosst. Csakhogy Ross nem rossz vívó. Mi több Ross jó, nagyon is jó. Aidának nem sok esélye volt vele szemben, 15:6-os vereséget szenvedett. Ezzel szombat kora délután véget ért számunkra a torinói Grand Prix, elvégre a férfi tőrözők vasárnapi főtábláján már nem voltunk érdekeltek. 
 
Jó hír azonban az, hogy a további eredmények szerencsésnek mondható alakulása okán semmivel sem kerültek távolabb a mieink Riótól, mint eddig. Sőt! Három versennyel a kvalifikációs sorozat vége előtt Mohamed Aida és Knapek Edina egyaránt olimpiai részvételt érő helyen áll a világranglsitán, és egyre nehezebb lesz megelőzni őket. De ne kiabáljuk el, ott van még az a három viadal, maradjunk csak annyiban: Torinóban valamivel közelebb kerültünk a maximálisan megszerezhető két női tőr kvótához.  
 
 Az olasz Volpi nyerte a torinói Grand Prix-versenyt, ugyanakkor az itáliai női tőr szakág olyan brutálisan erős, hogy a győztesnek szinte esélye sincs az olimpiai részvételre.
 
Női tőr Grand Prix, Torinó, 156 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-M. Lyczbinska 15:12, Lupkovics-Durando (olasz) 14:15, Hopka-Varga-Erba (olasz) 10:15, Gólya-Ross 11:15, Kreiss-Mpah-Njanga (francia) 6:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Ross (amerikai) 6:15.
Végeredmény: 1. Volpi (olasz), 2. Deriglazova (orosz), 3. Errigo (olasz) és Zagidullina (orosz), …21. Mohamed Aida, …37. Lupkovics Dóra, 38. Kreiss Fanni, …43. Hopka-Varga Gabriella, …54. Gólya Fruzsina, …67. Knapek Edina, …128. Jeszenszky Szilvia, …145. Varga Katalin. 

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM