Három éremmel zártuk a kadet világbajnokságot

ápr 4, 2015 | Archív

Befejezték a kadetok, következnek a juniorok. A taskenti korosztályos vb a kadetek vegyes csapatversenyével zárult, melyen a magyarok kurta-furcsa körülmények között a kilencedik helyen

Befejezték a kadetok, következnek a juniorok. A taskenti korosztályos vb a kadetek vegyes csapatversenyével zárult, melyen a magyarok kurta-furcsa körülmények között a kilencedik helyen végeztek. Ezzel küldöttségünk egy ezüst- és két bronzéremmel fejezte be a küzdelmeket.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

Hivatalosan is debütált a vegyes váltó vívásban! Ha megengedik, kicsit hosszabb magyarázatot fűzök a sportág történetében első ízben megrendezett vegyes csapatversenyéhez. 

 

A helyzet ugyanis véresen komoly!
 
Néhány hónapja találkozott egymással hivatalosan Thomas Bach, a NOB elnöke (korábbi világbajnok tőröző) és Alisher Uszmanov, a FIE elnöke. Ott elhangzott, hogy a vívás helye stabil az olimpián, ugyanakkor arra nincs esély, hogy tizenkét számban osszanak érmeket – marad a tíz versenyszám. Azaz a jelenlegi 6 egyéni és 6 csapatszámból kettő továbbra is kiesne. Ugyanakkor azt is jelezte Thomas Bach, hogy a jelenlegi “vetésforgó” rendszert (a három egymást követő olimpián mindig 2-2 csapatverseny maradt ki a programból) nem tartja túl szerencsésnek. És mivel a három olimpiai ciklus éppen Rióban ér véget, ezért felveődött, hogy 2020-tól radikálisan változzon a vívás olimpiai programja. A FIE feltétlenül ki szeretné próbálni – ki is fogja… – azt a rendszert, hogy a három fegyvernemben külön-külön vívnak kard, tőr, illetve párbajtőr vegyes csapatversenyt (két férfi és két nő alkotná a fegyvernemi válogatottakat), illetve megrendeznék a vegyes csapatversenyt, melyen minden fegyvernemet egy vívó képviselne. Namármost ugye ez mindösszesen négy verseny, és ez helyettesíthetné az ötkarikás játékokon a hagyományos csapatversenyeket. Remélem, érthető volt mindez. 
 
A FIE szerint ennek több előnye is lenne. Egyrészt nem kellene nyolc évet várnia egy fegyvernemnek a csapatversenyre. Ez feltétlenül igaz. Másrészt nem változna négyévenként a vívás programja, ami azért jelzi egy sportág komolyságát vagy komolytalanságát. Hamradrészt pedig az induló létszám nem csökkenne, és mivel egy ország nem három, hanem csak két versenyzővel kvalifikálhatná magát, több nemzet vehetne részt az olimpián. Az ötletet szakmai részről persze máris támadják, az olaszok gőzerővel és minden eszközt bevetve. Tettek is azért, hogy bebizonyítsák – ez a rendszer alkalmatlan. Legalábbis jelen szabályai alapján. És tették ezt pechünkre a mi kárunkra… Vagy ha nem szándékosan csinálták, amit csináltak, akkor véletlenül bizonyították az alkalmatlanságot. Bár ez a kevésbé valószínűbb verzió…
 
 Kadet vegyes csapatunk: Nagy Kinga, Kelecsényi Mirabella, Mészáros Balázs, Nagy Dávis, Pásztor Flóra és Mészáros Tamás. 
 
Ezzel pedig már meg is érkeztünk a taskenti világbajnokság debütáló csapatversenyéhez. Az már a kiírásnál látszott, hogy a 30 tusig tartó mérkőzés (asszónként 5 találat) nevetségesen röviddé teszi a meccseket. Igaz, ezen lehet változtatni… Az viszonylag igazságosnak tűnt, hogy a részt vevő versenyzők egyéni eredményei alapján rangsorolják a nemzeteket a direkt kieséses táblára. 
 
Csakhogy itt jön az “olasz csavar”. Az itáliaiak kitalálták, hogy a legkiegyenlítettebb fegyvernemben, a férfi és női párbajtőrben a magas költségek ellenére kihoznak egy negyedik embert, aki csak csapatban indul. A szabályok alapján nekik az egyéni verseny utolsó helyezettjénél eggyel magasabb sorszámot adtak. Ezzel aztán a bivalyerős olasz válogatott a 14. helyre került a rangsorban, éppen Hongkong és Törökország mögé. Mivel pedig mi, magyarok az előkelő harmadik helyen álltunk ugyanebben a rangsorban, így a nyolcaddöntőben Olaszországgal kerültünk szembe… Na, erre varrjon gombot, aki kitalálta!
 
 Világbajnoki bronzérmesünk, Mészáros Tomi egyéniben legyőzte az olasz Dal Santót, csapatban ugyanez nem sikerült neki. 
 
Mondanom sem kell, mekkora örömmel készültek a mieink ezek után erre az összecsapásra. Természetesen mindezek ellenére nagyok akartak, és mindent meg is tettek a győzelemért, de ez most nem jött össze. A párbajtőrözők kezdtek, azokkal a bizonyos “negyedik számú” olaszokkal. Csakhogy a Nagy-kettősnek, Dávidnak és Kingának ezúttal nem ment, 10:5-ös olasz előnnyel köthettek be a kardozók. Itt viszont olasz fölényt ígért a papírforma, elvégre két ezüstérmes lépett pástra két olyan magyarral, aki a 16 közé sem került be. Elsőként Mészáros Balázs következett, aki igencsak huszárosan kezdett, zsinórban öt tust adott, és ettől kezdve ő, majd Kelecsényi Mirabella fej-fej mellett haladt a riválisával. 19:20-nál következtek a tőrözők, és bronzérmesünk, Mészáros Tomi azonnal egyenlített is. 10:10 után tehát 20:20-nál is együtt volt a két válogatott. Ettől kezdve viszont lehúzták a rolót az olaszok. Tomi, illetve az őt követő Pásztor Flóra mindössze egy-egy tus adott, így 30:22-vel az itáliaiak kerültek a nyolc közé.
 
És mivel a 9-16. helyért ebben a rendszerben nem vívtak a csapatok, így írd és mondd, tizenkilenc percet töltött a vb-n a páston a kadet vegyes váltó – ennyi ideig tartott ugyanis a mérkőzés… Ne kapkodjuk el az ítéletet, komolytalannak ne minősítsük az egészet, mert igenis nyerni akartak a magyar fiatalok, és egy esetleges aranyérem után nyilván nem lett volna keserű a szánk íze. Ugyanakkor annyit azért bátran leszögezhetünk, hogy amennyiben ezt a rendszert akarja a FIE preferálni, akkor a szabályokon még bőven érdemes csiszolgatni. 
 
 Bányai Zsombor láthatóan vidáman várja a junior világbajnokság vasárnapi rajtját. Papuccsal a lábán (ez nem látszik, de higgyék el), papuccsal a kezében. 
 
Ezzel a kadet világbajnokság be is fejeződött, a magyar küldöttség egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a vb-t, ami kifejezetten jónak mondható. Főleg akkor, ha abba is belegondolunk, hogy a maribori Eb-n 12 számból hoztunk haza 2 érmet, itt a 7-ből 3-at. Most jöhetnek a juniorok, akik esetében viszont látatlanban kiegyeznénk a maribori éremterméssel… A vasárnapi nyitányon a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők lépnek majd pástra, természetesen továbbra is, HAJRÁ, MAGYAROK! 
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent.

Kadet vegyes csapat: 1. Korea, 2. Japán, 3. Oroszország, …9. Magyarország (Nagy Dávid, Nagy Kinga, Mészáros Balázs, Kelecsényi Mirabella, Mészáros Tamás, Pásztor Flóra).  

2015. április 04.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM