Három hét, és startol az új szezon!

aug 9, 2018 | Archív

Szeptember első hétvégéjén startol, és július végén, az olimpiai kvalifikációs budapesti világbajnoksággal ér majd véget az új, 18/19-es szezon. Részletek írásunkban. Mindenkinek sok sikert kívánunk!

Miközben felnőtt válogatottjaink jól megérdemelt pihenőjüket töltik, a legfiatalabbak pedig mostanság már elkezdték felkészülésüket, a nemzetközi és az európai szövetség véglegesítette – egyébként hivatalosan még mindig nem teljesen… – a következő szezon versenynaptárát. A program véleményünk szerint legáttekinthetőbben az alábbi linken látató: https://www.eurofencing.info/getFile/case:show/id:449250

Kívánunk hasznos böngészést, az alábbiakban felhívjuk a figyelmet egy-két alapvető változásra a korábbiakhoz képest, illetve írásunk végén külön feltüntetjük a versenynaptár magyar szempontból legfontosabb állomásait, valamint a szezon világversenyeit. Miközben utóbbiak időpontjain csak minimálisat módosítottak a korábbiakhoz képest, az évközi versenyek rendszere némiképp módosult. Ennek oka az, hogy a nemzetközi szövetség (FIE) szeretné az úgynevezett szatellit versenyeit magasabb szintre emelni, ezért azokat elkülönítve, mintegy “tömbösítve” áttették szeptemberre és októberre. 

Azonban ennek az volt az ára, hogy a junior és a felnőtt Világkupa-szezon is csak novemberben kezdődik. (A kadet szezon nagyjából hasonló lesz a tavalyihoz.) Mindez természetesen azt eredményezi, hogy novembertől márciusig rendkívül feszes lesz a program, májustól pedig kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak. Változás továbbá, hogy ebben az esztendőben a felnőttek számára mindössze egy Világkupa-versenyt bonyolítanak le. Azaz januártól májusig lesz majd négy Vk, valamint három GP-állomás fegyvernemenként, ami egyértelűen más felkészülést igényel a korábbi évekhez képest. A csúcsformát pedig természetesen a július második felében rendezendő budapesti, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra kell élesíteni, melyet megelőz majd egy nápolyi Universiade. 

A vívóvilág némi kétkedéssel fogadta a versenynaptár legújabb verzióját, ám a puding próbája az evés, és mindez nem kívánságműsor. A magyar vívósportra két, kiemelt fontosságú szezon vár, a hazai világbajnokság, az olimpiai kvalifikáció, majd az olimpia hatalmas feladat lesz! Ám volt már ilyen, lesz is – őszintén bízunk abban, hogy ismét sikeresen szerepel sportágunk a közeljövő állomásain. Mindehhez kívánunk ezúttal is sérülésmentes időszakot, sok sikert és jó szerencsét a magyar vívás valamennyi szereplőjének!

A 2018/19-es szezon, magyar szempontból legfontosabb állomásai a következők.

Október 6-7.: kadet férfi és női kard egyéni és csapat európai körverseny, Gödöllő

Október 6-18.: ifjúsági olimpia, Buenos Aires

November 10-11.: kadet férfi és női tőr, férfi párbajtőr egyéni és csapat európai körverseny, Budapest

December 20-22.: felnőtt országos bajnokság, Budapest

Január 5-6.: junior férfi és női kard egyéni Világkupa, Budapest

Február 22-Március 3.: kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia

Március 8-10.: férfi és női párbajtőr Grand Prix, Budapest

Március 22-24.: férfi kard egyéni és csapat Világkupa, Budapest

Április 6-14.: kadet és junior világbajnokság, Torun (nem végleges időpont)

Május 29-Június 2.: U23-as Európa-bajnokság, Plovdiv

Június 17-22.: Európa-bajnokság, Düsseldorf

Július 3-13.: Universiade, Nápoly

Július 15-23.: Világbajnokság, Budapest (nem végleges időpont)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.